Aan de slag met de naaimachine - My Simply Special
02/05/2015

Aan de slag met de naaimachine

Zelf kleding en bijvoorbeeld tassen maken vind ik al heel lang erg leuk. Ik geloof dat ik ooit eens met de hand kleertjes voor mijn knuffels in elkaar naaide. Later ben ik bijvoorbeeld zomerjurkjes, shirtjes, galajurken, tassen en delen van Halloweenkostuums gaan maken. Natuurlijk lukt niet alles, maar ik heb toch een hoop leuke dingen kunnen maken. Willen jullie ook zelf kleding of accessoires maken? Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt!

Halloween 2014

Ik heb ooit op de naaimachine van mijn opa leren naaien. Dat was zo’n hele oude machine die je met de hand ronddraait. Daarna mocht ik heel voorzichtig met mijn moeders naaimachine aan de slag. Op mijn zeventiende ging ik uit huis omdat ik in Delft ging studeren, dus kocht ik bij het Kruidvat een goedkoop exemplaar die het helemaal niet leuk vond als ik met nepleer aan de slag ging. Oeps! Toch heb ik daar een paar jaar best aardig mee kunnen werken. Maar, toen ik mijn bachelordiploma haalde en een goede machine cadeau kreeg was ik daar natuurlijk wel ontzettend blij mee. 

Aan de slag met de naaimachine

Wil je ook aan de slag maar heb je nog niet zo veel ervaring met het maken van kleding? Kijk dan of je een machine van iemand mag lenen, of koop net als ik eerst een goedkope variant. Zo kan je eerst kijken of je het wat vindt. Begin vervolgens met een simpel project. Zelf koos ik in het begin vooral voor jurkjes en shirtjes van stretchstofjes en vermeed ik dingen als ritsen en mouwen. Je kan een patroon gebruiken, maar je kan ook iets uit je kast namaken (dan heb je meteen de juiste maat) en er dan je eigen twist aan geven. Oh, en begin met goedkope stoffen zodat het niet erg is als er iets mislukt en je overnieuw moet beginnen. Voor wie in de buurt van Amsterdam woont, bij de winkels aan de Albert Cuyp kan ik altijd goed slagen.

Aan de slag met de naaimachine

Aan de slag met de naaimachine

Verder kan het als beginner handig zijn om een fijn boek te kopen waar veel technieken in staan. Met een beetje logisch nadenken kan je simpele dingen vrij makkelijk maken, maar als je toch iets ingewikkelders wil proberen, of bijvoorbeeld meer wil weten over verschillende soorten stoffen en technieken, dan kan een goed boek heel handig zijn. 

Aan de slag met de naaimachine

Aan de slag met de naaimachine

Sinds kort heb ik ‘Hét handboek voor zelfmaak-mode’ in huis en hier staat lekker veel in. Er worden basics uitgelegd als naden, stikken en zomen, maar ook ingewikkeldere dingen als mouwen, voeren en taillebanden. Superhandig en overzichtelijk en ik heb meteen zin om weer aan de slag te gaan! Ik heb nog een heleboel mooie stoffen liggen en er zijn nog wel wat dingen die ik graag wil maken. Denk bijvoorbeeld aan een maxi-rok, een hoesje voor mijn nieuwe paspoort, een vest en een tasje. Daar moet ik snel eens tijd voor gaan maken! Het boek is trouwens onder andere te koop bij Bol.com voor €25,-.

Aan de slag met de naaimachine

Maken jullie wel eens zelf kleding of accessoires? En hebben jullie verzoekjes voor DIY’s van stof?

 Categorieën: DIY, Fashion, Inspiratie, Shop, To Do
Tags: ,13 reacties op “Aan de slag met de naaimachine”

  May 2, 2015

  Ooo, dat boek wil ik ook! Leuk om een diy over stof te lezen op je blog.  May 2, 2015

  ja ik zou het wel willen leren, alleen heb ik schrik van naalden en ben ik bang dat ik de machine al stuk maak. dus dan ga ik liever gewoon winkelen.  May 2, 2015

  Super gaaf Op het middelbaar hebben we ook dingen genaaid, vond ik stiekem toch wel erg leuk!! Mijn oma had vroeger ook een klein naaiwinkeltje, misschien moet ik het maar weer gaan oppakken  May 2, 2015

  Wat leuk dat je dit kan! Ik probeer soms ook wel eens wat te naaien, maar ik kan het echt alleen met hulp van mijn mams hihi.


  MySimplySpecial
  May 3rd, 2015


  Ach zo leer je het ook toch!  May 2, 2015

  Ik wenste dat ik wat beter was met een naaimachine ik vind het zo cool als mensen hun eigen dingen kunnen maken!  May 2, 2015

  Superleuk! Ik zou het graag kunnen ja. Maar ik ben al een kluns in het gewoon naaien dus ik weet niet of het wel goed komt met een machine


  MySimplySpecial
  May 3rd, 2015


  Haha, wat lukt er meestel niet dan?


  Nienke
  May 3rd, 2015


  Alles schots en scheef


  MySimplySpecial
  May 3rd, 2015


  Dat gaat met een naaimachine vast beter. Gewoon heel rustig aan de stof door de machine sturen en dan wordt het meteen een stuk netter.


  Saskia Henne

  May 3, 2015

  ja die is fijn he!? Heb ik ook al een aantal jaar, ben heel blij mee


  Rianne

  May 5, 2015

  Wat grappig dat nu net dit artikel online kwam ik ben namelijk ook hele maal gek op alles wat je zelf maakt ik heb een tas gemaakt en ik heb nu ook al 2 jurken af en ik ben er best trots op


  Ikram

  May 9, 2015

  Ik ben ook sinds een tijdje serieus aan overwegen om een naaimachine te kopen. Het lijkt mij zo leuk om je eigen kleding, tassen,… te kunnen maken!!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie