Aardappelgratin - My Simply Special
13/09/2013

Aardappelgratin

Gebakken aardappelschijfjes, rösti rondjes, aardappel puree, allemaal erg lekker! Maar weet je wat ik echt lekker vind af en toe? Aardappelgratin! Met de kaas en slagroom die er doorheen gaat misschien niet de gezondste optie, maar daardoor natuurlijk wel extra lekker! Af en toe kocht ik een kant en klare versie bij de AH, maar dat is best veel voor 2 personen en je kan het ook heel makkelijk zelf maken. Vandaag laat ik je zien hoe.

Aardappelgratin

Voor een klein bijgerecht voor 2 personen heb je het volgende nodig:

 • 200 g aardappelschijfjes
 • 60 ml slagroom
 • 40 gram kaas
 • 1 teentje knoflook
 • zout en peper
 • ovenschaaltje

Aardappelgratin

Voor je begint is het handig om de oven alvast even voor te laten verwarmen op ongeveer 200 graden. Verzamel ook vast alle ingrediënten en je ovenschaal en zet alles bij elkaar op het aanrecht. Begin daarna met het schoonmaken en fijn hakken van het teentje knoflook.

Aardappelgratin

Je kan nu twee dingen doen. Je kan je aardappelgratin nu gaan maken met de rauwe aardappelschijfjes, of je kan alle schijfjes even in een schaaltje doen en ze een paar minuten in de magnetron zetten zodat ze alvast een beetje gaar zijn. Ga je voor de eerste optie dan moet dit gerecht ongeveer 45 minuten in de oven, gaar je de schijfjes even een beetje voor dan ben je met een minuut of 20 waarschijnlijk al klaar.

Aardappelgratin

Oke, maar hoe maak je die aardappelgratin nou? Pak je ovenschaaltje erbij en leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem. Strooi hier wat zout, peper en knoflook overheen en maak het af met wat geraspte kaas.

Aardappelgratin

Over je eerste laag leg je weer een laag aardappelschijfjes en ook hier gaat zout, peper, knoflook en geraspte kaas overheen. Zo stapel je laag op laag tot alle aardappelschijfjes op zijn.

Aardappelgratin

Giet nu voorzichtig de slagroom over de aardappel en schuif het schaaltje de oven in. Heb je de aardappels even voorgegaard dan is je gratin in een minuut of 20 klaar. Heb je daar niet voor gekozen, dan moet het schaaltje een minuut of 45 de oven in. Het is dan slim om het schaaltje eerst even af te dekken met aluminium folie. 20 minuten voor je gerecht klaar is, haal je het folie er weer af. Op die manier kan de kaas aan de bovenkant nog even lekker knapperig worden.

Als je denkt dat je aardappelgratin klaar is, prik dan even met een mes of vork in de aardappelen (helemaal tot onder). Moet je best wel hard duwen? Zet het dan nog even een paar minuten in de oven. Gaat dat makkelijk? Dan is alles gaar. Eet smakelijk!

Hoe eten jullie je aardappels het liefst?Categorieën: Food, Living5 reacties op “Aardappelgratin”

  September 14, 2013

  Dit heb ik nog nooit gegeten, maar het lijkt me wel erg lekker!  September 15, 2013

  Ik kon dit nog niet maar het lijkt me echt heel erg lekker leuk om een keer te maken.  September 16, 2013

  Lijkt me een superlekker gerecht! Ik wil zoveel mogelijk zelf maken, dus dit ga ik ook een keer proberen denk ik.


  Anonymous

  December 16, 2013

  Lijkt me lekker maar ik zoek een gratin ZONDER room, kom ik op dit recept terecht en er moet slagroon in!? dus niet echt zonder…


  Titia

  April 18, 2020

  Heerlijke aardappelgratin!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie