Baby update #21: Zes maanden oud - My Simply Special
10/02/2020

Baby update #21: Zes maanden oud

Vorige week was Zoey alweer zes maanden oud, dus het is tijd voor een nieuwe update. De tijd gaat zo snel, dus ik dacht even dat ik niks nieuws te vertellen had. Ik heb daarom mijn post terug gelezen van toen ze vier maanden oud was en er is toch alweer veel gebeurd en veranderd. Wel handig om zo’n naslagwerk te hebben, want ik vind het nu ook leuk om op te zoeken wat ik over Liam schreef toen hij zo oud was en wat ik in de komende maanden kan verwachten.

Baby update #21: Zes maanden oud

Rollen maar

Met Zoey gaat het in elk geval prima. Ze groeit goed, is lekker vrolijk en heeft braaf haar prikken weer gekregen. In de laatste twee maanden is ze steeds handiger geworden in het rollen. In de eerste instantie rolde ze vooral van haar rug naar haar buik en dat werd ze vervolgens boos omdat ze niet weer op haar rug terecht kwam. Inmiddels rolt ze alle kanten op. We gebruiken beneden de box vooral voor dutjes en niet zo zeer voor spelen. In plaats daarvan hebben we een extra boxkleed met een hoop speeltjes op ons vloerkleed liggen. Ze pakt dan zelf het speelgoed dat ze leuk vindt, gooit het weer weg en beweegt alle kanten op om iets nieuws te pakken. Ze rolt ook vrolijk van het boxkleed af om bijvoorbeeld de glimmende poten van de stoel van dichtbij te kunnen bekijken of de onderkant van de salontafel te inspecteren. Hihi!

Baby update #21: Zes maanden oud

Slapen?

In mijn vorige post schreef ik dat Zoey steeds eerder naar bed ging ‘s avonds en meestal nog maar één of twee keer wakker werd voor een voeding. Dat had ik blijkbaar niet moeten zeggen, want de laatste twee maanden zijn wat dat betreft niet zo soepel verlopen. Meestal ging (en gaat) Zoey pas rond een uur of tien naar bed, als ik haar dan eerst een voeding geef. Vervolgens werd ze vaak wakker. Heel vaak. Er zijn genoeg nachten geweest dat ik elke 1,5 uur de klok wel gezien heb. En als ik dan dacht dat even knuffelen wel genoeg zou zijn, dan had ik het verkeerd want ze wilde altijd gewoon drinken. Het resultaat is dat ik nu behoorlijk moe ben. De laatste nachten lijkt het wel weer beter te gaan, dus ik hoop dat we in een nieuwe fase beland zijn.

Baby update #21: Zes maanden oud

Drinken & spugen

Dat Zoey ‘s nachts minder vaak komt, hangt denk ik samen met haar drinkgedrag in het algemeen. De eerste tijd dronk ze gemiddeld elke twee uur en twee maanden geleden zei ik dat ze minder vaak voor een voeding kwam. Dat heeft niet lang geduurd, want de laatste tijd wilde ze dus overdag en ‘s nachts vaak drinken. Nu heeft ze inmiddels bijna van de ene op de andere dag weer een omslag gemaakt naar minder vaak, maar wel een stuk langer drinken. (En ook meestal twee borsten in plaats van één, terwijl ze dat hiervoor echt nooit wilde.) Een fijne ontwikkeling, maar het resultaat is wel dat ze weer meer is gaan spugen. We blijven lekker bezig zo! Gelukkig is alles tijdelijk, dus ook dat gaat ergens wel weer over.

Over spugen gesproken, we bieden Zoey dus ook hapjes aan. Ze snapt niet wat ze daarmee moet en gaat soms kokhalzen, ook al zijn de hapjes heel dun. Op zich is het niet een hele gekke reactie bij een baby, maar het nadeel is dat ze vervolgens ook echt gaat spugen en er dan een hele lading melk uitkomt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het maakt ook dat we steeds minder vaak hapjes zijn gaan geven. Als alternatief hebben we haar op plakjes komkommer en reepjes paprika laten sabbelen. Zo leert ze wel vast wat nieuwe smaken kennen en hopelijk kunnen we het geven van hapjes nu weer op gaan pakken. Als ik lees dat een kindje van 8 maanden nog maar 2 keer echt melk zou moeten drinken en verder zou moeten eten, dan zie ik dat nog niet helemaal gebeuren. Ach, het zal vast wel goed komen.

Baby update #21: Zes maanden oud

Opvang

Een van de grotere veranderingen van de laatste maanden is dat Zoey nu (samen met Liam) een dag per week naar de crèche gaat. Ik was benieuwd hoe dat zou gaan, maar het verloopt eigenlijk best soepel. Ze slaapt en drinkt er prima en went steeds meer aan de drukte. ‘s Avonds is ze dan wel moe en gaat ze eerder naar bed dan op andere dagen, maar dat is prima.

Baby update #21: Zes maanden oud

En verder

 • Zoey vindt Liam geweldig en ze zitten regelmatig samen te lachen.
 • Liam vindt Zoey net zo leuk en geeft haar heel vaak kusjes en knuffels.
 • Als je Zoey te lang op schoot hebt gaat ze wurmen omdat ze dan liever vrij wil kunnen bewegen op haar kleed.
 • Ze heeft nog steeds hele verhalen, maar maakt (gelukkig) niet meer de hoge geluiden die ze een tijdje terug aan het testen was. 

Dagboek: samen lachen

Hoe gaat het met mij?

Ik zei al dat ik best wel moe ben, maar dat is niet zo gek na de nachten van de laatste tijd. Ik ben in elk geval blij dat make-up bestaat, want de blauwe kringen onder mijn ogen zijn niet zo fraai. Met mijn bekken gaat het wel nog steeds goed en het uitvallen van mijn haar lijkt langzaam minder te worden. Gelukkig maar, want voor mijn gevoel blijft er niet veel van over. De grootste uitdaging is op dit moment mijn gewicht. Zes maanden na Liams geboorte was ik te licht geworden en dat is nu weer het geval en ook al wat extremer. Toen we pas gingen zwemmen merkte ik dat mijn broekje veel te los zat en ik geen bil meer over heb. Ik denk dat het komt door een combinatie van borstvoeding geven, te moe zijn en geen zin hebben in eten terwijl ik juist meer binnen zou moeten krijgen. Nou klinkt meer eten misschien leuk en makkelijk, maar ik moet dat natuurlijk wel op een gezonde manier doen. Dat kost wat meer energie en zie dat maar op te brengen als je moe bent. Snap je de uitdaging? Ik pak in elk geval sneller een koekje dan iets dat echt gezond is. Het is makkelijker en ik heb er meer trek in. Ik ben nu dus aan het kijken wat ik kan doen om het afvallen te stoppen en ook weer wat aan te komen. 

Dat was het weer voor nu. Ik ben heel benieuwd wat ik jullie de volgende keer te vertellen zal hebben. Dankjewel voor het lezen!Categorieën: Baby, Kids8 reacties op “Baby update #21: Zes maanden oud”

  February 10, 2020

  Wat een prachtig kindje zeg wauw.. leuk dat je zo’n update geeft


  Mieke

  February 10, 2020

  Ik blijf je updates leuk vinden om te lezen. Jullie lopen een maandje voor op ons en sommige dingen zijn herkenbaar!
  Hier ook #teamnosleep. De afgelopen 5 weken elke 45 minuten wakker. Echt niet leuk. Maar ja, weinig aan te veranderen. Hoop dat het snel over gaat, en over een jaartje lachen we er om.

  Ik vraag me wel af waar jij hebt gehoord/gelezen dat een baby van 8 maanden nog maar 2x per dag melk zou mogen krijgen. Is dat advies ook gebaseerd op borstvoedingsbabies (ik zie regelmatig voedings en kolf foto’s in je dagboek voorbij komen, dus ik ga er van uit dat je nog steeds borstvoeding geeft). Dit advies klopt namelijk echt niet! In principe is borstvoeding tot 1 jaar de hoofdvoeding. Eet een baby uitzichzelf zoveel dat het minder melk wil dan is dat prima, maar het hoeft niet. Lees maar eens bij la leche League (https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/169-introductie-van-vast-voedsel).

  Verder hebben wij bij onze oudste gekozen voor de rapley/baby led weaning methode, waarbij een baby zelf eten mag pakken en in zijn/haar mond steekt. Eigenlijk wat jullie nu doen, maar dan daar gewoon mee doorgaan. Ging echt prima. We hebben bij beide kinderen bewust voor gekozen om de who norm te volgen en pas bij 6 maanden met vast voedsel te beginnen, ook ivm de kokhalsreflex die bij jonge babies nog heel sterk kan zijn. En als je bv. zoete aardappel of avocado geeft aan Zoey dan krijgt ze (van wat ze naar binnen krijgt) wel meer calorieën mee binnen dan van wat komkommer of paprika.

  Hopelijk pakt ze het eten een beetje op, minder kolven (op het werk) is wel zo fijn. Het is ook niet mijn hobby!


  MySimplySpecial
  February 10th, 2020


  Oef, dat klinkt heel pittig! Hopelijk gaan de nachten snel beter! Ik had gegoogled op iets als ‘eetschema 8 maanden’ en dan kom je dat soort dingen tegen. Nu maak ik me er niet heel druk om hoor. Ik geef inderdaad nog borstvoeding en blijf op verzoek voeden. Daarnaast blijven we vrolijk hapjes aanbieden en dan komt het vanzelf ergens wel goed. Zoete aardappel is inderdaad een slim idee! Rapley wordt denk ik straks ook wel makkelijker als Zoey in een kinderstoel kan zitten en zelf eten op kan pakken. Ach, we gaan het zien


  Inge

  February 10, 2020

  Pittig hoor,die nachten, wel respect dat je het volhoudt.
  Hopelijk kan Romano haar dan overdag wat meer op zich nemen, zodat jijw at kan bijslapen? (of eten )
  Had ik bij beide kinderen ook hoor, geen trek in eten. Je bent gewoon de hele dag van hier naar ginder aan het lopen en voor de kids aan het zorgen d


  Inge
  February 10th, 2020


  te snel ge-enterd: dus ik zei ‘je bent heel de tijd achter de kids aan het hollen zodat je niet goed voor jezelf zorgt’. Ook dat wordt beter, geloof me maar:)
  En tja: alle baby’s zijn anders wat voeding betreft: hier eentje die met 8 maanden inderdaad maar 2x melk drinkt en de rest vaste voeding, maar zij is dan ook een flesvoeding-kindje. KOmt helemaal goed met Zoey.
  zorg goed voor jezelf, Margot!


  MySimplySpecial
  February 12th, 2020


  Als onze agenda’s het toelaten neemt Romano de kids ‘s ochtends mee naar beneden zodat ik dan wat extra slaap kan pakken. Dat scheelt enorm! En inderdaad, het beter voor jezelf zorgen wordt vanzelf makkelijker als ze ouder worden. Ik blijf in elk geval mijn best doen


  Kimber

  February 12, 2020

  Zo herkenbaar je verhaal! Heb hier een heel lief jongetje van 6 maanden.
  En ook ik heb problemen met mijn gewicht, zo lastig om er weer normaal wat kilo’s aan te krijgen. Inderdaad borstvoeding + eigenlijk te weinig energie om goed te eten.
  En ook een slechte slapen, zo extreem slecht dat hij laatst een paar nachten is opgenomen in het ziekenhuis om te observeren. Gelukkig zit er inmiddels al een beetje verbetering in…
  Maar wat blijven die kleintjes leuk hè, ondanks dat het soms super zwaar is


  MySimplySpecial
  February 12th, 2020


  Oei, dat klinkt heftig! Weten ze wat de oorzaak is van het slechte slapen? Hopelijk zet die verbetering goed door en kan je snel weer wat meer slaap pakken. En inderdaad, ze blijven heel erg leuk! Zo bijzonder om mee te mogen maken.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie