Binnenkijken bij Henriëtte - My Simply Special
27/12/2019

Binnenkijken bij Henriette

Ik heb een hele bijzondere binnenkijker voor jullie, want Henriëtte woont niet in een normaal huis, maar in een verbouwde kerk op de Veluwe! Henriëtte is getrouwd met Jan en moeder van 7 kids waarvan de jongste 2 nog gezellig thuis wonen, Daan van 17 en Tim van 16.

Binnenkijken bij Henriette

Nadat er een aantal kinderen waren uitgevlogen, vonden we het tijd voor een nieuwe stap. We zochten een woning met een grote leefruimte en minder slaapkamers. Na veel huizen bezichtigd te hebben en veel het internet afgespeurd te hebben, kwam ik dit kerkje van het Leger des Heils vrij toevallig tegen. We hebben toen de makelaar van Reliplan (religieuserfgoed) gebeld. Hij ging toevallig de volgende ochtend naar Apeldoorn om van het kerkje foto’s te maken voor de brochure en nodigde ons uit voor een bezichtiging. De grote, open ruimte stond vol met stoelen en kasten met muziekinstrumenten erin. We keken door dit alles heen en wisten daarna allebei “dit zien wij zitten”.

Binnenkijken bij Henriette

Nadat we het met het Leger des Heils eens waren geworden over de prijs, was de kerk van ons. Daarna duurde het 7 maanden voor we aan de slag konden. We moesten vergunningen aanvragen voor woonbestemming etc. (het kerkje heeft een monumentale status), met de architect een gaaf plan bedenken en tekenen en onze vriend de aannemer benaderen.

Binnenkijken bij Henriette

De eerste werkzaamheden begonnen en er werden 6 dakramen geplaatst. Daarna kwam de vloer voor de gedeeltelijke verdieping erin en werd het dak geïsoleerd met een volledig nieuwe betimmering en de muren vol gespoten met isolatie. Vloerverwarming en een pelletkachel houden de kerk warm en er zijn zonnepanelen en zonnecollectoren op de daken van schuur en kerk gelegd.

Binnenkijken bij Henriette

De vloer van de bovenverdieping is niet helemaal doorgetrokken, zodat een deel van de spanten en het plafond nog zichtbaar  zijn. Dat hebben we bewust gedaan om het kerkgevoel te blijven houden.

Binnenkijken bij Henriette

De verbouwing, die in september 2017 begon, was een enorm project. Gelukkig waren er handige gezinsleden die wilden helpen. Onze oudste heeft het loodgieterswerk gedaan en onze derde alle elektra. Hij heeft in totaal meer dan 5 kilometer kabel gelegd en de domotica, zodat nu alles in ons huis geautomatiseerd is. De andere kinderen hielpen met veel andere klussen en het opruimen en inpakken van ons toenmalige huis.

Binnenkijken bij Henriette

Bijna elke zaterdag was er hulp van familie en vrienden. Samen met de aannemer hebben we een halfjaar keihard gewerkt, maar we hebben veel zelf gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden. De laatste weken stond ik 6 dagen in de week te schilderen en te sauzen.

Binnenkijken bij Henriette

De keuken hebben we laten tekenen zonder kastdeurtjes, dus daar heeft de aannemer eikenhouten panelen voor gemaakt. Verder heeft hij een betonnen aanrechtblad gegoten. Het plaatsen van het blad op de keukenkastjes was een spannend moment, want het mocht niet breken. Het blad is ruim 5 meter lang en weegt 450 kilo. Tegen de ruim 3 meter hoge kastenwand in de keuken, staat een stevige zwarte ladder zodat we ook bij de bovenkastjes kunnen.

Binnenkijken bij Henriette

De zwarte, stalen trap en de balustrade met glas op de vide hebben we laten maken door een bedrijf. We hebben gekozen voor een industriële look met veel zwart staal, hout en wit.

Binnenkijken bij Henriette

De deuren beneden komen uit de kerk en hebben we mat zwart geschilderd. Dat vond ik wel even spannend omdat ik niet zo van de sterke contrasten ben, maar het resultaat mag er zijn.

Binnenkijken bij Henriette

Achterin de kerk (op het al bestaande podium) staan de bank, de piano en de pelletkachel en we hebben er een tv-hoekje gemaakt. De fijne zithoek van waaruit je overzicht hebt over het hele huis is onze favoriete plek.

Binnenkijken bij Henriette

Naast de bank prijkt een levensgrote afbeelding van de kinderen, op fotobehang. Ik wist al vanaf het begin dat ik zoiets wilde, maar vond het moeilijk om een foto te kiezen. Bij de verhuizing viel deze ineens uit een lade en toen wist ik: dat moet ’m worden. Ik heb hem bewerkt en omgezet naar zwart-wit en er behang van laten maken. Het is een heerlijk ontspannen strandplaatje van toen ons 7-tal nog klein was.

Binnenkijken bij Henriette

De lange eettafel heeft onze oudste gemaakt en daar schuiven we met gemak met z’n allen aan tijdens een feestje, etentje of feestdag. De badkamer, douche, toilet en laundryruimte zijn betegeld met een betonlooktegel waar we nog steeds erg blij mee zijn. Het heeft weinig onderhoud nodig en zorgt voor een warme uitstraling.

Binnenkijken bij Henriette

De schuur hebben we gebouwd na de verhuizing. We hebben een tuinarchitect een mooi tuinplan laten tekenen en de stratenmaker heeft de terrassen aangelegd. De verdere tuin hebben we zelf aangelegd. Dat was heel gezellig, want zo leer je de buurt ook kennen.

Binnenkijken bij Henriette

Ik haal mijn inspiratie vaak van Pinterest of uit woonbladen. Veel van de spullen hier in huis heb ik door de jaren heen verzameld. Ik ga graag naar kringloopwinkels en brocantemarkten. Daar kom je de mooiste dingen tegen. Verder is Marktplaats is mijn grote vriend.

Binnenkijken bij Henriette

Een mooi detail waar je oog al bij de voordeur op valt, is het ronde glas-in-loodraam aan de voorkant van het kerkje.  Als ’s ochtends de zon erdoor schijnt, heb je heel mooi diffuus licht binnen. Het is het originele raam, met het logo van het Leger des Heils erop.

Binnenkijken bij Henriette

Dankjewel Henriëtte voor het delen van je leuke verhaal en mooie foto’s (gemaakt door Just Jet Fotografie)! Willen jullie meer van Henriëtte zien? Neem dan eens een kijkje op haar leuke Instagram account!

Wil jij jouw huis ook laten zien in deze rubriek? Leuk! Stuur een paar foto’s van je woning naar margot@mysimplyspecial.com. Ik ben benieuwd! Categorieën: Interieur, LivingEen reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie