Binnenkijken bij Marieke - My Simply Special
22/02/2019

Binnenkijken bij Marieke

Marieke (42) is een echte interieur junkie, zoals ze dat zelf zo leuk zegt. Ze heeft een interior design diploma van het Interior Design Institute Australia op zak en dat zie je ook zeker aan haar mooie huis. Op dit moment woont ze samen met haar Australische man en zoon (11) en dochter (7) in hartje Haarlem. Kijk maar mee!

Binnenkijken bij Marieke

Zou je iets kunnen vertellen over je woning?

Wij zijn een paar jaar geleden van Australië naar Nederland verhuisd nadat ik bijna 20 jaar was weggeweest. Naast mijn freelance werk als projectmanager in medisch onderzoek, koop en renoveer ik graag huizen, waaronder ons eigen huis waar we nu sinds een paar maanden wonen. Het is een prachtig karakteristiek herenhuis aan de gracht met 6 slaapkamers en 2 badkamers. Het is gebouwd omstreeks 1890 en zit vol met historische elementen. Vanaf het moment dat we binnenliepen vielen we meteen op de prachtige, hoge, ornamentele plafonds en de historische elementen die bewaard gebleven waren. De originele suitedeuren, de trapleuning die over drie verdiepingen volledig intact was, het glas in lood overal, de grote ramen, het gevoel van ruimte. In de woorden van mijn man: ‘this feels grand!’. De keuken was erg klein en we besloten dan ook meteen een flinke aanbouw te realiseren voor een echte woonkeuken. Naar mijn mening is het onmogelijk een aanbouw te matchen bij een historisch huis, en met mijn voorliefde voor de industriële stijl besloot ik al snel een moderne industriële aanbouw te ontwerpen die mooi afstak tegen het traditionele herenhuis. Het mocht vooral niet als een ‘serre’ aandoen, maar het moest echt een leefruimte zijn met een ‘wow’ factor.

Binnenkijken bij Marieke

Hoe zou je de stijl van je inrichting beschrijven?

Ik volg geen trends en doe waar ik me fijn bij voel. Wel vind ik het belangrijk dat je een plan hebt, een beeld van een gevoel wat je in je huis wilt creëren en dat je je daar aan houdt. Dat je niet zomaar alles bij elkaar haalt wat leuk is, want dan wordt het een circustent. Als ik dan toch mezelf een labeltje moet geven dan zou het zijn: industrial chic vintage. Ik houd van items met een verhaal. Mijn laatste aankoop is een vintage werkbankje van ergens begin vorige eeuw. Ik vind hem prachtig!! Staat overal mooi. Echt klassieke vintage items zijn net als een spijkerbroek, past bij alles. Toen ging ik bij mijn moeder thuis snuffelen en vond ik mijn oude hout met rotan stoeltje. Zo leuk! Even opgefrist met een verfje en kijk – een blikvanger. Net zoals de vintage leren bokshandschoenen van mijn schoonvader die mijn man al jaaaaaaren voor me verstopt had en zich dat pas realiseerde toen ik bij zo’n zelfde soort (heel duur) paar stond te kwijlen op de antiekmarkt. Wat plantjes erbij, wat zachte structuren en voilà, bij elkaar staat dit zo leuk! Ik houd van het combineren van vintage items in een modern interieur. En als iets me niet aanstaat, probeer ik het eerst te verbeteren met wat ik al in huis heb. Zo heb ik de hangstoel zwart met goud geverfd en nu vind ik hem weer helemaal te gek!

Binnenkijken bij Marieke

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt van reizen, Pinterest, Instagram en de wereld om mij heen! Ik heb het geluk vrienden over de hele wereld te hebben, ieder met een eigen cultuur en stijl. Dus je kunt van alles wat mee pikken. Ik houd van individuele stijl, aparte winkeltjes of marktkraampjes of simpelweg Marktplaats ‘afstruinen’. Ik neem foto’s van alles wat me inspireert en heb zo altijd ideetjes stand-by voor in huis of een volgend renovatieproject.

Binnenkijken bij Marieke

Wat is je favoriete plek in huis?

De aanbouw is al snel mijn favoriete plekje geworden. Ik houd van een keuken waarin je kunt leven, entertainen, gezellig koken en eten – alle belangrijke zaken worden besproken rondom het keukeneiland! Ik houd van de 4m hoogte met de enorme piramidevormige lichtstraat en de natuurlijke lichtinval. De combinatie van het stoere staal, beton, met het klassieke marmer en warm eikenhout. De zithoek met de bakstenen muur is een echte blikvanger en één van mijn favoriete momentjes van de dag is dat half uurtje me-time op mijn blauwe bank in de zon met een drankje, net voordat de kinderen thuiskomen van school.

Van die blauwe bank kan ik toch zo genieten! Maanden stad en land afgezocht naar DE perfecte bank om hem bij Homestock Haarlem (300 meter van ons huis) te vinden. Ik ging erop zitten (hij zat heerlijk) en keek naar het kaartje voor de details. Wat bleek? De bank heet Marieke net zoals ik! It was meant to be! Het was een teken, dat weet ik zeker. Ook geen moment getwijfeld en meteen besteld. En nog steeds helemaal verliefd.

Binnenkijken bij Marieke

Neutraal of kleurrijk?

Ik houd van kleur én neutraal. Ik heb zeker kleur in mijn interieur. Maar probeer het dan toch neutraal te houden! Kleur geeft diepte, en karakter. En het is de meest makkelijke manier om je interieur te veranderen. Maar ik houd ook erg van rust in huis. Dus vele kleuren tegelijkertijd combineren doe ik niet. Maar de kans is klein dat je mij in een geheel wit huis zal zien wonen.

Binnenkijken bij Marieke

Echte planten of nepplanten?

Absoluut echte planten. Ik heb eigenlijk niks tegen nepplanten. Je hebt tegenwoordig echt prachtige (en ik kan ze niet vermoorden). Maar mijn man vertikt het om neppplanten in huis te hebben. Hij is stellig over erg weinig wat de inrichting betreft, dus deze geef ik hem dan maar. Planten voegen meteen wat leven toe aan je interieur. Ik houd er van!

Binnenkijken bij Marieke

Schoonmaken of opruimen?

Absoluut opruimen. Ik ben best heel netjes, mijn man ook gelukkig. En de kinderen weten niet beter of ze moeten de zooi achter zich opruimen. Voordat ik ’s avonds naar bed ga, is alles opgeruimd. Van schoonmaken ben ik niet zo’n fan. Vooral ook niet omdat we een vrij groot huis hebben. Gelukkig heb ik de luxe van een wekelijkse reddende engel die mijn huis van top tot teen aan kant maakt.

Binnenkijken bij Marieke

Wat zijn je favoriete (web)winkels voor meubels en accessoires?

Ik heb geen vaste adresjes, loop vaak ergens tegen aan. Homestock in Haarlem vind ik helemaal top en is maar 300 meter van mijn huis. Erg gevaarlijk voor mijn portemonnee. Ik ga ook graag naar Loods 5 en dan het liefst de garage, lekker snuffelen tussen de outlet spulletjes. Op Marktplaats, of bij de kringloop vind je ook de meest prachtige dingen! En dan online hè… met de meest handige openingstijden. Ik houd van webshops met unieke spulletjes, meestal kom ik die op Instagram tegen.

Binnenkijken bij Marieke

Favoriete zelfgemaakte item in huis?

Dat is moeilijk want ik maak best veel zelf! Een beetje trots ben ik toch wel op de bakstenen muur. Een echte blikvanger in de woonkeuken. Natuurlijk heb ik die niet zelf in elkaar gezet, maar ik heb door deze muur wel leren metselen en een gedeelte hiervan is dan ook daadwerkelijk door mij gedaan!

Binnenkijken bij Marieke

Wat staat er nog op je wishlist?

Deze lente gaan we de tuin aanpakken. Die ziet er niet uit. Die is als stortbak gebruikt door de bouwvakkers tijdens de verbouwing en moet echt hoognodig gedaan worden. Ik ben al druk bezig met de plannen en kan niet wachten er een droomtuin van te maken.

Binnenkijken bij Marieke

Hoe ziet jouw droomhuis eruit?

Ik woon in mijn droomhuis! Het voordeel van een huis van top tot teen renoveren is dat elke ruimte is zoals ik in gedachten had! Ik ben een gelukkig mens. Wat wel nog op mijn lijstje staat, is het renoveren van een oude loods of fabriek. Lijkt me geweldig.

Binnenkijken bij Marieke

Hebben jij en je man (ongeveer) dezelfde smaak?

Gelukkig wel! Mijn man is het bijna altijd eens met mijn keuzes. Scheelt weer want ik ben meer van het ‘do now and apologise later’.

Binnenkijken bij Marieke

Hebben jullie samen de inrichting bepaald?

Eigenlijk niet. De grote lijnen bespreek ik natuurlijk met mijn man. Hij moet er ook tegen aan kijken. Maar in principe ben ik verantwoordelijk voor de inrichting.

Binnenkijken bij Marieke

Welk item van je man zou je stiekem liever direct in de vuilnisbak gooien?

Mijn man bewaart echt alles. Om gek van te worden. Maar het liefst zou ik zijn bureau (een lelijk klaptafeltje) zo op straat zetten en zijn kantoortje omtoveren tot een prachtige klassieke bibliotheek. Maar ik mag er (nog) niet aankomen…

Binnenkijken bij Marieke

Wat is jouw ultieme tip voor een mooi interieur?

Mijn advies is: maak een plan en houd je eraan. Doe wat je gelukkig maakt. Tuurlijk maak je onderweg aanpassingen maar geloof in je eigen visie. Het is zo makkelijk afgeleid te raken door het ruime aanbod, meningen van anderen en onzekerheid, maar je moet ervoor waken dat het geen bij elkaar geraapt zootje wordt. Een praktische tip: speel met laagjes van verschillende texturen! En voeg een plantje toe…

Binnenkijken bij Marieke

Dankjewel voor het delen van je verhaal en prachtige foto’s, Marieke! Willen jullie meer van Marieke zien? Neem dan eens een kijkje op haar leuke Instagram account!

Wil jij jouw huis ook laten zien in deze rubriek? Leuk! Stuur een paar foto’s van je woning naar margot@mysimplyspecial.com. Ik ben benieuwd!Categorieën: Interieur, Living1 reactie op “Binnenkijken bij Marieke”
    Lysanne

    March 6, 2019

    Holy shizzelssss, wat is dit een prach-tig huis zeg! Werkelijk alles vind ik mooi, dat gebeurt niet vaak. Wauw!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie