Liams dagindeling & leuke activiteiten - My Simply Special
06/04/2020

Liams dagindeling & leuke activiteiten

Hoe vermaak je kinderen als je maar beperkt het huis uit kan? Een vraag die veel mensen nu bezig houdt en ik kreeg ook al de vraag hoe wij dat nu doen. Vandaag vertel ik hoe wij de dagen ongeveer indelen voor Liam (ruim 2 jaar en 8 maanden oud) en welke activiteiten tot nu toe een succes waren.

Dagboek: Weekoverzicht of plog?

Hoe zien onze dagen er uit?

We beginnen de dag beneden op de bank. Jawel, voor de tv! We merken dat Liam het gezelligst is als we dat apparaat niet te veel aan hebben staan, maar ik zal niet ontkennen dat er dagen zijn dat we er meer gebruik van maken dan in een normale situatie. Moet kunnen toch? Soms moet je gewoon even wat af kunnen maken en dan is het gewoon een handige oplossing.

Anyway, Liam krijgt ‘s ochtends eerst pap terwijl hij een tijdje tv kijkt. Mickey Mouse Clubhuis, Roadster Racers (allebei op Disney+) en Paw Patrol (Netflix) zijn hier favoriet op dit moment. Op een gegeven moment vraag ik hem de tv uit te zetten. Dat doet hij meestal redelijk netjes en dan is het tijd om te gaan spelen. We kunnen uiteraard gewoon wat speelgoed uit de kast pakken, maar mijn streven is om regelmatig samen iets te ondernemen.

Dagboek: samen lachen

Afhankelijk van het weer en hoe we uitkomen met werk en Zoey’s dutjes gaat een van ons aan het eind van de ochtend nog even naar buiten met Liam. We hebben gelukkig een heel lekkere tuin waar hij lekker kan rommelen. (Hij speelt er ook wel eens zelf terwijl we hem vanuit de woonkamer in de gaten houden). Ook onze wijk is heel fijn, rustig en kindvriendelijk.

Daarna is het tijd voor lunch. Als het lukt gaan we met z’n allen aan tafel. Zoey kan dan op broodkorstjes knabbelen en Liam eet vaak een boterham of krentenbol. Vervolgens is het tijd voor Liams dutje. Daar heeft hij niet altijd zin in, maar hij functioneert wel het beste als hij nog slaapt. We doen ons best om hem tussen half 2 en 2 uur in bed te hebben en maken hem dan rond half 4 wakker. Ja, vaak slaapt hij dan nog en we willen voorkomen dat we ‘s avonds in de problemen komen. Maar goed, doordat we hem echt wakker maken, heeft hij vaak wel even nodig om op gang te komen. Je raadt het misschien al, hij mag dan even een filmpje kijken op de bank.

Dagboek: Onwerkelijk

Hoe we de rest van de middag invullen wisselt heel erg. Als het kan wordt er in elk geval nog buiten gespeeld. We merken namelijk dat dat Liam echt goed doet en voor ons is het ook fijn om een frisse neus te halen. Ik heb Zoey ook wel eens in de draagzak gehad en met haar rondjes door de tuin gelopen terwijl Liam lekker speelde. Prima.

Wat Liam dan precies doet? We hebben een loopfiets en driewieler waarmee hij rondrijdt, er is een bal om mee te spelen en we hebben een setje met tuingereedschap voor kinderen. Daar kan hij lekker mee rommelen. Een oude kwast is ook leuk speelgoed, want met een beetje water kan je mooi op tegels ‘verven’. Verder hebben we een schommel en trampoline, dus dat is heel fijn.

Aan het eind van de middag is het tijd om handen te wassen en te gaan eten, maar over onze avondroutine kan ik wel een keer een losse post maken. Voor nu is het misschien leuk als ik meer vertel over de activiteiten die ik zoal met Liam probeer te ondernemen.

Dagboek: dipje

Bakken

Samen in de keuken wat lekkers maken blijft een goede optie. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en vaak is alleen kijken al heel leuk, maar hoe ouder Liam wordt, hoe meer hij kan helpen. Zeker als ik van te voren alle ingrediënten al klaarzet en afmeet, want dan kan hij ze zelf in de kom gooien. Samen maken we bijvoorbeeld appelflappen, koekjes of cakejes. Die laatste zijn ook leuk om daarna te versieren. Ik probeer bij het bakken niet alleen zo veel mogelijk klaar te zetten, ik maak ook kleine hoeveelheden. Zo kan je alles opeten als het nog echt lekker is, maar je hebt ook eerder een reden om weer de keuken in te duiken.

Dagboek: Nieuwe bank?

Kleien

Kleien is iets dat Liam erg leuk vindt. We hebben inmiddels een heleboel potjes met verschillende kleuren Play-Doh en als we gaan kleien mag Liam er daar een paar van kiezen. (Om te voorkomen dat het een heel grote chaos wordt.) Verder gebruiken we een verzameling oude koekvormpjes die ik nog had en ik heb een paar setjes met speciale Play-Doh tools gekocht bij de Action. Niet heel duur, maar wel veel speelplezier!

Dagboek: Sinterklaas

Stickers plakken

De meeste kinderen houden van stickers, toch? We gebruiken ze om voor cadeautjes te sparen bij het oefenen om zindelijk te worden, maar ze zijn ook handig om met Liam vormen en kleuren te oefenen. Dan teken ik bijvoorbeeld allemaal driehoeken, vierkanten, cirkels, ruiten en sterren op een velletje papier en mag hij een sticker plakken op de vorm die ik noem. Hetzelfde kan je doen met getallen, het alphabet of stukjes gekleurd papier. Bij de Action koop ik hiervoor van die setjes met allemaal kleine stickers.

Dagboek: Onwerkelijk

Helpen in huis

Wat voor ons voelt als een klusje, kan voor kinderen heel interessant zijn. Liam vindt ‘naar de was kijken’ bijvoorbeeld heel leuk, want als ik dat zeg, betekent dat dat er een machine leeggehaald of gevuld moet worden. Oké, het gaat allemaal wat minder snel als je ze laat helpen, maar gezellig is het wel. Dan trekken we samen de wasmachine leeg en ik sorteer wat ik op wil hangen en wat in de droger mag. Liam stopt dan vervolgens alles in de droger en mag ‘m aanzetten. Zo simpel kan het zijn! Helpen met het schoonmaken van de keukenkastjes, het opmaken van de bedden of stofzuigen is ook vaak leuk.

Liams dagindeling & leuke activiteiten

Verven

Liam knutselt regelmatig wat op de crèche, maar thuis is het er nog niet veel van gekomen. En dat terwijl ik wel graag dingen met hem wil gaan maken. Een tijd terug kocht ik, toen we toevallig bij Ikea waren, een setje waterverf en dat hebben we inmiddels uit de kast gehaald. Zeil op de tafel, een paar kleurplaten printen van internet en verven maar. Liam zegt nog wel snel ‘mama doen’ om vervolgens te kijken hoe ik verf (of andere dingen doe), maar hij kan ook een hele tijd zitten smeren met water en verf.

Liams dagindeling & leuke activiteiten

Knikkerbaan

Ik weet niet meer waar ik dit idee tegen kwam, met het is is simpel en een groot succes. Met wat stukjes papier en een rolletje schilderstape, kan je namelijk een soort knikkerbaan maken op een muur, deur, raam, etc.. Vervolgens kan je er lichtgewicht balletjes van bijvoorbeeld vilt doorheen laten rollen.

Dagboek: Schoen zetten

Bouwen met dozen

Heb je iets besteld dat geleverd wordt in een grote doos? Kijk eens of je daar wat leuks mee kan doen. Je kan er een hut mee bouwen, of je kan ‘m platmaken en er een autobaan op tekenen. Kruidvat heeft zelfs grote dozen (waar luiers in verzonden worden) met een uitgebreide autobaan er al op. Ideaal!

Dagboek: Onwerkelijk

Hutten bouwen

Dit spreekt denk ik voor zich, toch? Ik weet nog dat ik dit vroeger ook heel leuk vond en het is niet ingewikkeld. Wij zetten nu vaak wat kussens van de bank anders neer, deken eroverheen en klaar. Uiteraard kan je het nog veel uitgebreider maken als je daar zin in hebt.

Dagboek: dipje

Ik heb nog meer ideeën voor leuke dingen om met Liam te ondernemen, maar die wil ik eerst nog testen en vastleggen. Ik heb in elk geval vast (mijn eerste) hoogtepunten aangemaakt op Instagram, dus ik ga mijn best doen daar onze activiteiten in op te slaan. Wat doen jullie graag met jullie kleine kids?Categorieën: Kids, Peuter
Tags:3 reacties op “Liams dagindeling & leuke activiteiten”

  April 6, 2020

  Heel veel wat ik bij jou ook lees. Lekker naar buiten, knutselen, bakken, tv kijken, huishouden, boekjes lezen

  X  April 6, 2020

  Wat leuk dat je dit weer hebt gedeeld! knutselen zou ik ook heel goed kunnen doen met mijn kinderen.  April 8, 2020

  Wat leuk dat jullie zo veel toffe activiteiten doen! Het lijkt me echt niet makkelijk om met zulke jonge kinderen in quarantaine te zitten, maar zo te zien hebben jullie het goed voor elkaar!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie