DIY: Gebreid kussen - My Simply Special
26/02/2016

DIY: Gebreid kussen

Een mooie gebreide deken staat al een tijd op mijn wishlist, maar stiekem vind ik ze toch wat te duur om zomaar voor mezelf te kopen. Een tijd geleden heb ik mezelf daarom maar eens leren breien want het leek me ook erg leuk om een zelfgemaakte deken op de bank te hebben liggen. Breien heeft een beetje een suf imago, maar je kan toch echt hele mooie en moderne dingen maken. Nu gaat het nog wel even duren voor die deken af is, maar tussendoor heb ik een kleiner projectje opgepakt. Ik heb namelijk een gebreid kussen gemaakt! Je ziet ze veel in de winkels en ja, zo’n kussen stond ook op mijn wishlist. En nu heb ik er dus één!

DIY: Gebreid kussen

Wat je precies nodig hebt hangt een beetje van je eigen wensen af, maar ik heb het volgende gebruikt:

 • 3 à 4 bollen wol voor breipennen met maat 9-10 (Action)
 • breipennen 10 mm
 • 2 stukken stof van 42 bij 54 centimeter
 • 1 stuk stof van 54 bij 54 cm
 • garen
 • binnenkussen van 50 bij 50 centimeter 

DIY: Gebreid kussen

De eerste stap van deze DIY is het breien van een lap van ongeveer 54 bij 54 centimeter. Ik heb daarvoor 50 steken opgezet en ben met een simpele rechte steek gaan breien. Hoe ik mezelf dat heb geleerd? Door op YouTube te kijken!

In deze eerste video wordt er uitgelegd hoe je de steken opzet…

…hier leer je de rechte steek…

…en hier leer je hoe je je breiwerk af kan ronden.

DIY: Gebreid kussen

Ben je klaar met breien? Dan is het tijd om de kussenhoes in elkaar te gaan zetten:

 • Pak de één van de kleine stukjes stof, vouw één van de lange kanten twee keer om (ongeveer 2 cm) naar de achterkant van de stof en speld ‘m vast.
 • Naai de rand vast met een simpele rechte steek. (Ik gebruik mijn naaimachine, maar als je met de hand aan de slag gaat kan je in deze video zien hoe je kan naaien. Gebruik in dit geval de ‘back stitch’.)

DIY: Gebreid kussen

 • Herhaal deze stappen voor het andere kleine stuk stof.
 • Leg nu je gebreide lap op de goede kant van het grote stuk stof en speld ‘m vast.
 • Stik de randen vast met een grote rechte steek. (Hier zie je straks niks meer van, maar maakt de volgende stappen makkelijker.)

DIY: Gebreid kussen

 • Leg nu één van de kleine stukken stof met de goede kant op de gebreide lap. Zorg dat de onafgewerkte randen van die kleine lap op de randen van je gebreide lap liggen. De omgezoomde rand komt dan ongeveer tot tweederde van de gebreide lap.
 • Naai nu drie onafgewerkte kanten van de lagen aan elkaar met een simpele rechte steek.
 • Leg nu je andere kleine lap op je kussenhoes. De onafgewerkte randen van de kleine lap moeten weer op de randen van je gebreide lap liggen, maar nu net aan de overkant. Als het goed is overlappen de kleine stukken stof elkaar dan ongeveer twintig centimeter.
 • Naai ook nu weer drie onafgewerkte kanten van de lagen aan elkaar met een simpele rechte steek.

DIY: Gebreid kussen

 • Nu zit je kussenhoes in elkaar maar zit hij nog binnenstebuiten. Draai ‘m dus voorzichtig om en stop je kussen erin.

DIY: Gebreid kussen

Kijk dat staat toch lekker knus?

DIY: Gebreid kussen

Op deze foto zie je trouwens nog een DIY-kussenhoes. In deze post leg ik uit hoe je die leuke pijltjes maakt.

DIY: Gebreid kussen

Ja ik vind het gezellig staan en ben al aan het overwegen of ik ook een variant ga maken met een andere kleur of misschien juist met een andere steek.

DIY: Gebreid kussen

Kunnen jullie breien?Categorieën: DIY, Interieur, Living, To Do3 reacties op “DIY: Gebreid kussen”

  February 26, 2016

  Aaah als ik dit zie wil ik echt leren breien! Ik vind dit soort kussens zo leuk! Ik ga ook eens kijken of ik zoiets zelf kan gaan maken.  February 26, 2016

  Wat een werkje! Ik kan wel breien maar niet naaien, en ik kan alleen echt maar rechte kleine lapjes breien wel heel duidelijk allemaal zo, en leuk resultaat!  February 26, 2016

  Wat een ontzettend leuk kussen! ik ben echt niet zo creatief


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie