DIY: Geurkaarsen - My Simply Special
11/01/2018

DIY: Geurkaarsen

Jaren geleden sprak ik met een vriendin af om samen geurkaarsen te maken. Ik bestelde de materialen, we verzamelden allebei wat glaasjes en… Ja, daar hield het op. We hebben elkaar regelmatig gezien hoor, maar steeds kwam het er niet van om daadwerkelijk aan de slag te gaan. (We zaten gewoon te veel te kletsen.) Gelukkig is het inmiddels wel gelukt en eigenlijk is het heel makkelijk!

DIY: Geurkaarsen

Wat heb je nodig?

 • soy-wax (ik kocht het hier)
 • lonten (ik bestelde het hier)
 • lijmpistool
 • satéprikkers
 • lege glaasjes, potjes of kopjes
 • geurolie (ook in diezelfde webshop te bestellen, maar ook te vinden bij de Tuinen en Xenos)
 • wax krijtjes (of echte kleurpillen)

Oké, ik zal even wat toelichting geven op dit lijstje. Wat betreft de lonten kan je meerdere dingen doen. Je kan een trosje lontdraad kopen zoals ik gedaan heb. Die moet je vastzetten op de boden van je glaasjes. Ik heb hiervoor een lijmpistool gebruikt. Een andere optie is om speciale voetjes te bestellen of zelfs kant en klare waxpitjes met voet. Het is maar net wat je zelf handig of leuk vindt. (Hier kan je alles vinden.) Wat wel goed is om te weten (en dat was ik alweer vergeten), is dat je de lont af moet stemmen op de doorsnede van je glaasje. Het is geen ramp als je dat niet doet, maar dan brand je kaars niet helemaal mooi op.

Je kan ervoor kiezen om je kaarsen een kleurtje te geven. Je kan hiervoor speciale kleurpillen bestellen (dat had ik gedaan, maar ik kon ze zo snel niet vinden) of je kan waxkrijtjes gebruiken. Ja, van die krijtjes voor kinderen. Gewoon bij de Big Bazar te koop. Je hebt hier wel wat meer van nodig en de kleurstof zakt een beetje waardoor je een soort gradiënt effect krijgt.

DIY: Geurkaarsen

Aan de slag!

 • Pak genoeg wax voor je glaasje en smelt dit au bain-marie. Hoeveel wax je nodig hebt? Dat is een kwestie van een beetje experimenteren. Voor de grote vierkante kaars op mijn foto’s heb ik bijvoorbeeld ongeveer 200 gram gebruikt.
 • Is de wax gesmolten? Voeg dan eventueel je kleurstof toe en roer alles goed door elkaar.
 • Als laatste giet je wat geurstof bij je gesmolten wax. Wees niet te zuinig, want dan ruik je de kaars straks niet. Op 100 gram wax heb je 3 tot 10 ml geurolie nodig.

DIY: Geurkaarsen

 • Terwijl je was aan het smelten is, kan je je glaasje vast voorbereiden. Zet een stukje lont op de bodem vast met behulp van een beetje lijm en knoop de bovenkant om een satéprikker. Trek niet te hard aan de lont, maar zorg wel dat hij netjes recht omhoog gebonden is. (Of plaats en waxpit met voet.)
 • Giet je wax met geurolie voorzichtig in het glaasje.

DIY: Geurkaarsen

 • Is de wax hard geworden? Dan kan je de satéprikker verwijderen en de lont inkorten.

DIY: Geurkaarsen

Nog een paar tips

 • Wil je experimenteren met verschillende kleuren? Maak dan één voor één meerdere kaarsen.
 • Ga je voor kleurloos, maar wil je wel verschillende geuren? Smelt dan een grotere hoeveelheid was en doe de geurolie in de verschillende glaasjes. Giet de was erbij en roer dan heel voorzichtig om de olie goed door de wax te verdelen.
 • Je kan eventueel je oven voorverwarmen op een graad of 40. Zodra de wax een beetje hard begint te worden kan je de kaarsen dan in de oven zetten. Hierdoor lijken de kaarsen wat minder in te deuken in het midden.

DIY: Geurkaarsen

Geurkaarsen maken is eigenlijk heel simpel en je kan er lekker mee experimenteren. Ik heb nu in elk geval al zin om meer geurolie in te slaan en nog veel meer kaarsen te maken!

DIY: Geurkaarsen

Branden jullie ook graag geurkaarsen?Categorieën: DIY, To Do
Tags:7 reacties op “DIY: Geurkaarsen”

  January 11, 2018

  Dit is leuk zeg! Ook om uit te delen als je eigen huis eenmaal vol staat 😄  January 11, 2018

  Wat een leuk idee! Ik ben echt dol op kaarsen, maar heb ze nog nooit zelf gemaakt.


  Bo

  January 14, 2018

  Leuk!

  Waar is de zwarte kaarshouder van met de huisjes erop? Doe wil ik ook!


  MySimplySpecial
  January 15th, 2018


  Die is leuk he? Ik heb ‘m een paar jaar geleden gekocht bij Karwei, geen idee of ze ‘m nog verkopen.  January 17, 2018

  Zo’n leuk idee, maar ik ben hier altijd veel te lui voor haha. Wil het wel ooit een keertje doen!


  Ines

  January 20, 2019

  Haihaii,

  Wat een superleuk idee. Ik ga het uitproberen. Ik wilde je vragen waar je de hittebestendige glaasjes hebt gekocht?

  Groetjes van Ines


  MySimplySpecial
  January 21st, 2019


  Wat leuk om te horen! Ik heb vooral glaasjes gebruikt waar eerder ook kaarsen in hebben gezeten. Als ze op zijn maak ik de glazen schoon en dan bewaar ik ze. Maar ik heb ook wel gezien dan mensen kaarsen maken in theekopjes, blikjes en mason jars, dus ik denk dat de meeste glazen wel geschikt zijn.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie