DIY: kort babybroekje - My Simply Special
09/07/2018

DIY: kort babybroekje

Voor Liam heb ik al aardig wat spullen zelfgemaakt, maar aan kleding was ik nog niet begonnen. En dat terwijl ik het altijd leuk heb gevonden om kleren voor mezelf te maken! Vlak voor onze vakantie in Frankrijk besloot ik dat het tijd was om weer achter de naaimachine te kruipen en maakte ik een simpel, kort babybroekje voor onze kleine man. Of nou ja, hij wordt al aardig groot! Anyway, ik heb natuurlijk foto’s gemaakt van het proces en ik leg uit wat ik precies heb gedaan.

DIY: kort babybroekje

Wat heb je nodig?

Voor ik begin wil ik nog wel zeggen dat ik nog nooit kleding heb gemaakt met behulp van echte patronen. Ik heb mezelf geleerd om dit soort dingen te maken en doe dat door te kijken naar kleding die ik al in huis heb. Niet de meest professionele manier, maar het werkt prima en zo heb je minder speciale kennis nodig. Anyway, de spullen die je nodig hebt zijn:

 • Stukje stof naar keuze (niet te dun maar wel lekker stretchy)
 • Garen in een bijpassende kleur
 • Stukje koord/band (ik gebruikte ongeveer 65 cm)
 • Stukje elastiek (ik gebruikte een stukje van ongeveer 50 cm lang en 2 cm breed)

DIY: kort babybroekje

Zo maak je een kort babybroekje

 • Pak een broekje uit de kast dat goed past bij je baby (of nog aan de ruime kant is).
 • Leg ‘m op de achterkant van je stof.
 • Teken rondom het broekje en voeg bij de pijpen wat lengte toe om ze straks om te kunnen slaan. De bovenste rand van het broekje kan je nog weglaten. Het shortje dat ik als voorbeeld gebruikte had een smallere voorkant en een bredere achterkant en ik heb dat ook bij Liams broekje ook aangehouden. Op de foto zie je dat ik eerst de voorkant teken.

DIY: kort babybroekje

 • Knip de voorkant uit en houd daarbij rekening dat je aan de zijkanten en de bovenkant wat ruimte toevoegt voor de naden.
 • Teken nu met behulp van dit stuk stof een tweede deel af dat wat breder is.
 • Knip ook het grotere deel uit.

DIY: kort babybroekje

 • Leg beide delen op elkaar met de goede kant van de stof tegen elkaar aan. (Je ziet hier duidelijk dat het achterste deel breder is.)
 • Speld de pijpen aan elkaar bij het kruis.

DIY: kort babybroekje

 • Zorg er nu voor dat de zijkanten netjes op elkaar komen te liggen en speld die ook aan elkaar.

DIY: kort babybroekje

 • Naai de zijkanten en de delen bij het kruis aan elkaar.

DIY: kort babybroekje

 • Werk die randen netjes af.

DIY: kort babybroekje

 • Knip nu een stuk stof af voor de rand van het babybroekje. Mijn stukje was 8 cm breed en voor de lengte kan je uitgaan van 2x de breedte van het broekje plus wat extra voor de naad.
 • Vouw de stof dubbel met de goede kant naar binnen en naai de randen aan elkaar.

DIY: kort babybroekje

 • Naai de uiteindes van het stuk elastiek aan elkaar. Het elastiek mag iets strakker zijn dan de band van de broek zelf, zodat de stof straks een beetje gaat plooien.

DIY: kort babybroekje

 • Vouw de stoffen band die je net hebt gemaakt in de lengte dubbel met de goede kant naar buiten en leg het elastiek erin.
 • Schuif het geheel nu om het broekje heen (met goede kant van de stof naar buiten). Zorg ervoor dat de naad van de band aan de achterkant van het broekje komt te zitten en natuurlijk netjes in het midden.
 • Speld de band vast.

DIY: kort babybroekje

 • Stik de band vast aan het broekje en let daarbij op dat je niet door het elastiek heen naait.

DIY: kort babybroekje

 • Vouw de broekspijpjes twee keer om en naai ze met de hand vast zodat je het stiksel niet ziet.

DIY: kort babybroekje

 • Knip aan de voorkant van het broekje twee openingen in de band met ongeveer 2,5 cm tussenruimte. (Gewoon een simpel knipje, geen heel gat.)
 • Werk met naald en draad de randen af om te voorkomen dat de stof gaat rafelen.

DIY: kort babybroekje

 • Vouw de uiteindes van het koord elk twee keer om en stik vast.
 • Rijg nu het koord door de band van het broekje.

DIY: kort babybroekje

En dan is dit het resultaat! Een basic babybroekje, maar de omgeslagen pijpjes maken leuk en de jeansachtige look van de stof maakt ‘m wat stoerder. Uiteindelijk vind ik de pijpjes wat aan de smalle kant, maar Liam past ‘m verder prima en kan er lekker in spelen.  Ik heb in elk geval al zin om ook een lange broek van deze stof voor hem te maken (ik had al wat extra gekocht).

Hebben jullie al eens zelf (baby)kleren gemaakt?Categorieën: Baby, DIY, Kids, Peuter, To Do2 reacties op “DIY: kort babybroekje”
  Christine

  July 9, 2018

  Leuk Margot!! En met een bestaand broekje als ‘patroon’ werken is een hele slimme manier, niets om je voor te schamen dat je het zo doet ipv met papieren patronen! Gaat ook veel sneller Als je trouwens een knoopsgatenstand op je machine hebt kun je de twee openingen in de band voor het koordje ook vooraf maken voordat je het band vaststikt aan de broek. Wel even een stukje vlieseline aan de binnenkant leggen, anders wordt de rekbare stof in je machine getrokken.. succes met het maken van een lang broekje! Mijn volgende project is de doopsjurk die ik voor m’n dochter uit m’n trouwjurk had gemaakt, daar wil ik nog wat extra kantstukjes opzetten en m’n eigen trouwjurk die nu op cocktaillengte is wil ik nog wat veranderen zodat ik die aan kan bij het dopen van de tweede straks


  MySimplySpecial
  July 10th, 2018


  Ja dat is inderdaad een goede tip van die knoopsgaten! En wat bijzonder dat je je trouwjurk zo dubbel kan hergebruiken!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie