DIY: Kussenslopen (makkelijk & budgetvriendelijk) - My Simply Special
07/05/2018

DIY: Kussenslopen

Kussens op de bank, op bed, in een mand en in de tuin. Ja, ik heb ze overal en dat bevalt me prima. Toch ben ik soms wel eens uitgekeken op de kussenslopen die ik in huis heb. Nu kan je heel leuke kussens (met hoes en al) kopen en voor op de bank deed ik dat pas ook al. Om alles een beetje budgetvriendelijk te houden, besloot ik voor vijf andere kussens die ik al in huis had, zelf nieuwe slopen te maken. Daar was ik nog geen €4,50 per exemplaar aan kwijt, dus dat is heel goed te doen. Vandaag laat ik zien hoe jullie ook zelf aan de slag kunnen.

DIY: Kussenslopen

Wat heb je nodig?

Voor elk kussensloop gebruikte ik:

 • een stukje stof
 • een rits
 • wat garen in de kleur van de stof

Stoffen kan je online bestellen, op de markt halen of je kan een stoffenwinkel binnenlopen. Ik ontdekte toevallig dat Kwantum ook een heel leuke collectie heeft met fijne prints en voor €5 per meter. Hoeveel stof je nodig hebt hangt natuurlijk van de afmetingen van je kussen af. Meet de lengte en breedte en tel daar aan alle kanten ongeveer 3 cm bij op. Je hebt dan twee van dat soort lapjes stof nodig. Zelf kocht ik 1 meter van zowel de zwarte als de witte stof en 0,5 meter van de variant met de driehoekjes. Zo kon ik 5 slopen maken.

De rits kan je helaas niet bij Kwantum halen en de kleur kan je aanpassen aan de stoffen die je kiest. Wat betreft de lengte zou ik gaan voor minimaal 35 cm voor de normale maten sierkussens. Ik gebruikte 30 cm en dat was aan de krappe kant.

DIY: Kussenslopen

Hoe maak je zelf kussenslopen?

 • Vouw je stof dubbel met de goede kant naar binnen.
 • Teken je kussen op de stof. Dit kan je doen door te meten, of je legt het oude kussensloop op de stof en tekent daar omheen.

DIY: Kussenslopen

 • Speld de lagen aan elkaar en knip een paar centimeter langs de rand.
 • Leg de rits langs een van de randen (dat wordt dus de onderkant van je kussen) en teken de lengte van de rits ook af op de stof. Dit wordt zometeen de opening waar je de rits in gaat zetten. Zorg ervoor dat die opening net wat kleiner is dan de rits zelf, door het deel af te tekenen tussen de harde uiteindes van de rits.

DIY: Kussenslopen

 • Naai de twee lagen stof aan elkaar. Dit doe je dus helemaal rondom, behalve daar waar de rits in komt.

DIY: Kussenslopen

 • Keer je kussensloop om, zodat de goede kant van de stof weer aan de buitenkant zit.
 • Leg je rits in de opening en speld je stof er op vast. Doe dit aan één kant.
 • Naai de stof nu voorzicht vast op de rits.

DIY: Kussenslopen

 • Speld vervolgens de andere kant van de rits aan de stof en naai ook dit vast.

Het resultaat

DIY: Kussenslopen

Zo maak je heel snel een simpel kussensloop! Zelf maakte ik twee versies voor in de mand in de slaapkamer. Ik vertelde in deze post al dat ik dat graag wilde doen…

DIY: Kussenslopen

…samen met iets voor op het bed. (In het echt is de kleur van de driehoekjes meer hetzelfde als de kleur van de muur.)

DIY: Kussenslopen

De andere twee kussenslopen wilde ik eigenlijk in de tuin gaan gebruiken (als die over een paar maanden een keer klaar is), maar deze witte ligt inmiddels op de bank.

Hebben jullie kussens in huis die wel een nieuwe look kunnen gebruiken?Categorieën: DIY, Interieur, Living, To Do
Tags: ,5 reacties op “DIY: Kussenslopen (makkelijk & budgetvriendelijk)”

  May 7, 2018

  Heel erg leuk! Net alsof ze zo uit de winkel komen.  May 8, 2018

  Je kan super creatief zijn met dit idee! Goed bezig!  May 9, 2018

  Super leuk gedaan! Hoe ben je op het idee gekomen?


  Kirsten

  September 7, 2018

  Wat een super leuk kussen! Ik ben al een tijdje weg van dat printje. Wil nu ook graag dit printje gebruiken voor de babykamer, maar kan de stof niet 1, 2, 3, vinden. Heb jij deze bij de Kwantum weggehaald?

  Ik zoek namelijk 100% katoen (i.v.m. babylakentje). Is dat die van jou ook? Of denk je dat het niet nodig is om dit van 100% katoen te maken?


  MySimplySpecial
  September 10th, 2018


  Ik heb alle drie de stoffen bij kwantum gekocht, maar volgens mij hebben ze regelmatig een nieuwe collectie Of het 100% katoen is weet ik niet, maar ik vind persoonlijk de stoffen wel vrij stug voor een babydeken. Het zijn meer interieurstoffen zegmaar. Ik heb voor de babykamer stoffen gevonden op http://www.stoffen-online.nl. Succes!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie