DIY: Mand van fietsbanden - My Simply Special
11/02/2019

DIY: Mand van fietsbanden

In onze badkamer ligt altijd wat speelgoed voor Liam waar hij onder de douche mee kan spelen. Helemaal prima, maar ik wilde het wel een beetje netjes houden. Dat bleek een uitdaging. Mooie mandjes van kunststof heb ik niet kunnen vinden. Een metalen mandje ging, zelfs met behulp van een speciale coating, binnen no time roesten. (Daar was ik al bang voor, maar ik wilde het toch proberen.) Uiteindelijk bedacht ik dat rubber misschien wel het beste materiaal was en dat ik de mand dan ook best zelf kon maken. Gewoon, van oude fietsbanden!

DIY: Mand van fietsbanden

Wat heb je nodig?

 • 17 fietsbanden
 • niettang

Oké, over die fietsbanden. Ik ben gewoon een fietswinkel met werkplaats binnengestapt en heb verteld dat ik een mand wilde maken van oude binnenbanden. Of ze misschien wat exemplaren hadden liggen die ik misschien mocht hebben. Natuurlijk! In de weken erna ben ik nog twee keer langs gelopen, om meer voorraad op te halen die ze voor me achter hielden. Ideaal!

Uiteindelijk had ik een flinke voorraad en dat kwam goed uit, want een deel was niet bruikbaar. Sommige banden waren heel klein, anderen waren onhandig doormidden geknipt, (precies tegenover de plek waar het ventiel zat) en weer anderen waren gescheurd. Ik heb alles bekeken, de netste exemplaren uitgezocht en een mix gemaakt van smallere en bredere banden. Wat betreft hoeveel je er nodig hebt, dat hangt helemaal van je wensen af.

Voor het in elkaar zetten van de mand heb ik alleen een paar nietjes gebruikt. Je kan ervoor kiezen om delen nog aan elkaar te naaien of om lijm te gebruiken. Heel eerlijk, ik was te lui om te gaan naaien en lijm leek me minder geschikt voor in de badkamer. Ik wil eerst kijken of het zo goed gaat, maar als de mand uit elkaar blijkt te vallen dan zal ik alsnog één van deze opties toe gaan passen.

DIY: Mand van fietsbanden

Zo maak je zelf een mand van fietsbanden

 • Knip de banden door aan beide kanten van het ventiel.

DIY: Mand van fietsbanden

 • Leg nu een aantal banden netjes naast elkaar en evenveel banden daar kruislings boven op. (Op de foto zie je dat ik begon met 7 banden, maar uiteindelijk maakte ik er 6 van. Alsnog viel de mand groter uit dan ik had verwacht, dus hou daar rekening mee.)

DIY: Mand van fietsbanden

 • Ben je tevreden over het formaat? Weef de banden dan door elkaar en schuif alles netjes aan. Dit is de bodem van de mand.

DIY: Mand van fietsbanden

 • Tijd om de hoogte in te gaan. Pak een nieuwe band en weef die helemaal rondom je bodem.

DIY: Mand van fietsbanden

 • Zet de band vast met behulp van een paar nietjes (of lijm, of naald en draad) op de plek waar je hier de knijper ziet. Daarna kan je de band inkorten.

DIY: Mand van fietsbanden

 • Blijf banden toevoegen tot je tevreden bent over de hoogte.
 • Bij de laatste band werkt het iets anders. Deze weef je niet, maar je vouwt alle banden die vanuit de bodem omhoog komen eromheen.
 • Vervolgens steek je ze aan de binnenkant weer door randen naar beneden.
 • Ik heb ze zelf twee maal terug gestoken en daarna afgeknipt, maar je kan ook hier kiezen voor lijm of naald en draad.
 • Maak de mand nu goed schoon.

DIY: Mand van fietsbanden

En dan is dit het resultaat! Ik vind ‘m best stoer en Romano zei dat het er bijna uitzag alsof hij gemaakt is van leer. En dat terwijl deze mand ons niks gekost heeft. Niet verkeerd, toch?

DIY: Mand van fietsbanden

Je kan de mand voor van alles en nog wat gebruiken, maar bij ons staat hij dus in de badkamer. Er past een hoop speelgoed in, hij roest niet en water loopt er netjes uit. Ideaal!

Gaan jullie ook zo’n mand van fietsbanden maken?Categorieën: DIY, To Do
Tags: ,3 reacties op “DIY: Mand van fietsbanden”

  February 11, 2019

  Wat grappig, ziet er super leuk uit! Had nooit herkend dat het fietsbanden zijn, erg gaaf!  February 11, 2019

  Wat een leuk idee! Ik ben helemaal niet handig mit DIYs, maar dit lijkt me nog wel te doen


  Marjan

  February 12, 2019

  Margot,
  Wat een super leuke mand! Echt een heel goed idee!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie