DIY: Pronkrek van gaatjesboard - My Simply Special
14/08/2015

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Heb je al eens van een ‘pronkrek’ gehoord? Het is eigenlijk een soort grote plank die je tegen je muur zet en daarop zitten plankjes waar je dan weer spulletjes op kan zetten. Zo’n ding staat al best lang op mijn wishlist, maar ik liep ook met het idee rond om er zelf één te maken. Toen ik toevallig een groot stuk gaatjesboard vond, besloot ik daarmee aan de slag te gaan. Benieuwd naar het resultaat? Ik laat het in deze post zien!

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Kijk, dit is mijn pronkrek van gaatjesboard! Hij staat in mijn werkkamer tegenover mijn bureau, dus het is een perfecte plek om inspiratie te verzamelen. Het leuke van dit rek is dat je ‘m steeds op een andere manier in kan delen en in kan richten. Ik kan de plankjes verplaatsen, steeds andere dingen op de plankjes zetten en van alles ophangen. Ideaal!

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Wat heb ik voor deze DIY gebruikt?

 • gaatjesboard 90 x 200 cm (maat naar keuze)
 • witte verf (plus kwast en roller, alles van de Action)
 • 4 houten plankjes van ongeveer 45 x 7 x 2,5 cm
 • 8 schroefduimen (30 mm)
 • ijzerdraad (plus een tang om te buigen en knippen)
 • clips (Hema)

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Mijn gaatjesboard was onbewerkt en om er een rustige basis van te maken besloot ik het wit te schilderen. Ik heb hiervoor simpele witte muurverf gebruikt die ik met een roller aanbracht. Dit moet je in hele dunne lagen doen, anders loopt de verf in de gaatjes. Gebeurt dat toch? Verwijder de verf dan uit de gaatjes met een satéprikker. Met een kwastje kan je de zijkanten van de plaat ook wit maken.

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Om dingen op te kunnen hangen heb je natuurlijk haakjes nodig. Ik heb lang gezocht naar kant-en-klare haakjes die goed in dit bord passen, maar helaas kon ik niks vinden. Ach, dan maak ik ze toch gewoon zelf? Ik gebruikte stukjes ijzerdraad van ongeveer 10 cm die ik eerst dubbel vouwde en daarna in de juiste vorm boog.

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Kijk, hier zie je zo’n haakje. Simpel, onopvallend, makkelijk te verplaatsen en perfect om clips aan op te hangen.

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Het maken van de plankjes is iets meer werk, maar zeker de moeite waard. Ik heb eerst een lange plank in kleinere delen gezaagd waarna ik van elk plankje één hoek met een vijl verwijderd heb. Dit is nodig om de plankjes in te kunnen haken. Daarna heb ik in elk plankje een schroef gedraaid en de plankjes geschilderd. (In deze post kan je een duidelijk stappenplan vinden, ik heb alleen het voorboren overgeslagen.)

DIY: Pronkrek van gaatjesboard

Ja ik ben heel blij met het resultaat! Natuurlijk zou ik mijn pronkrek netjes op kunnen hangen of vast kunnen zetten aan de muur, maar hij staat op zich prima zo en nu kan ik ‘m nog verplaatsen.

Hebben jullie een pronkrek in huis?

 Categorieën: DIY, Interieur, Living, To Do14 reacties op “DIY: Pronkrek van gaatjesboard”
  Saskia

  August 14, 2015

  Super leuk! Mooi en netjes gemaakt
  Goed idee, ik zoek ook zoiets voor in m’n hoekje bij mijn laptop.  August 14, 2015

  Superleuk idee zeg! Maar waar vind je zo’n rek?


  MySimplySpecial
  August 14th, 2015


  Ik denk gewoon bij de bouwmarkt


  SuuS
  November 28th, 2015


  Ik heb net alle online bouwmarkten afgstruind maar niets wat lijkt op een gaatjesboard … heb je vind tips?


  MySimplySpecial
  November 30th, 2015


  Oh dat schiet niet op. Helpt het als je zoekt naar bedbodems? Mijn variant is ooit een bedbodem geweest namelijk.  August 14, 2015

  Heel erg leuk idee!  August 14, 2015

  Heel erg tof zo!


  Mar

  August 14, 2015

  Erg leuk, en die krukjes ook, mag ik vragen waar je ze vandaan hebt?


  MySimplySpecial
  August 14th, 2015


  Dankjewel! Volgens mij heb ik ze bij de Leen Bakker gekocht en daarna heb ik ze zelf wit gespoten.  August 15, 2015

  Wat ziet het er gaaf uit zeg, heel tof!  August 15, 2015

  Super tof! ik heb dit al meerdere keren langs zien komen op Pinterest en vind dit helemaal geweldig. Dit wil ik ook!  August 16, 2015

  Heel erg leuk! En ook zo fijn dat je het steeds weer heel makkelijk kan veranderen


  linda

  November 28, 2016

  Vandaag gekocht bij Gamma: Hardboard bedplaat! Perfect!


  MySimplySpecial
  November 28th, 2016


  Wat leuk! Ik ben benieuwd naar het resultaat!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie