DIY: Warme plaid (voor nog geen €12) - My Simply Special
20/10/2016

DIY: Warme plaid

Plaids, dekentjes, ik ben er gek op! Vooral die hele dikke grofgebreide exemplaren vind ik erg gaaf. Ik heb mezelf inmiddels leren breien en ben ook bezig met een plaid, maar dat is gewoon een tijdrovend klusje. Nu kan je zelf ook wat sneller van die hele dikke dekens maken (van een paar cm) maar daar heb je weer hele dure materialen voor nodig. Tot ik pas het idee tegenkwam om met de hand een plaid te haken. Ik had nog een heleboel bollen wol in huis en na wat experimentjes kon ik al snel aan de slag. En het resultaat? Dat is een lekker zachte en warme plaid met een grove structuur die super staat op de bank!

DIY: Warme plaid

Dit heb je nodig

Als je aan de grove plaids denkt, denk je al snel dat je ook hele dikke wol of zelfs speciale lontwol nodig hebt. Dat kan natuurlijk, maar voor deze plaid gebruikte ik juist gewone wol. Om precies te zijn: 12 bollen van 100 gram (241 meter per bol) bedoeld voor breipennen van 4-5 mm. Ik heb ze gewoon bij de de Zeeman gekocht voor 99 cent per stuk! Dit was genoeg om een plaid te maken van 70 bij 220 cm.

DIY: Warme plaid

DIY: Warme plaid

Zo maak je je eigen warme plaid

Ik heb leren haken met de hand door het kijken van deze video van Simply Maggie. Ze legt het hier heel duidelijk uit en als je even oefent heb je het zo onder de knie. Maggie gebruikt voor haar deken 3 bollen wol tegelijk en werkt met vrij grote lussen. Ik heb 4 bollen tegelijkertijd gebruikt en heb wat strakker gewerkt. Het is maar net wat je mooi vindt en hoe dik je wol is. Het beste is om een beetje te experimenteren en te kijken wat jou het beste bevalt. Oh, mijn plaid bestaat trouwens uit 34 lussen per rij.

DIY: Warme plaid

DIY: Warme plaid

Een paar tips

Zelf maakte ik in het begin een fout, dus het leek me handig om nog een paar tips te geven.

 • Begin met oefenen met 1 of 2 draden tegelijk zodat je goed kan zien wat er gebeurt. Heb je de techniek onder de knie? Dan kan je met meerdere draden aan de slag.
 • Als je met een nieuwe rij begint moet je een lusje overslaan. Dit is als je aan de tweede rij begint heel duidelijk te zien, maar daarna is die eerste lus veel kleiner en dus lastiger te zien. Ik sloeg daardoor steeds een lus te veel over waardoor mijn deken steeds smaller en smaller werd. Oeps!
 • Daarnaast is het handig om bij de eerste rij die je maakt goed op te letten dat je strak genoeg werkt. Het kan zijn dat het uiteinde van je deken anders iets breder is dan de rest. Als je hier in het begin even goed op let dan kan je altijd nog opnieuw beginnen als het niet gaat zoals je wil. (Je trekt alles heel makkelijk los als je nog niet afgehecht hebt.)
 • Kom je aan het einde van je bollen wol? Pak dan de volgende set en knoop de uiteindes gewoon aan elkaar. (Laat een centimeter of 20 over.) Ga nu gewoon verder met haken alsof er niks aan de hand is. Je zal zien dat het knoopje niet opvalt en de uiteindes kan je als je klaar bent tussen je deken door weven en afknippen, dan zie je daar ook niks meer van.
 • Maggie zegt dat ze haar deken in een uur gemaakt heeft. Supersnel! Ik heb een wat grotere deken gemaakt met kleinere lussen, dus ik heb er wel iets langer over gedaan, een uur of 10 gok ik. Nu kan je dit prima doen terwijl je tv kijkt, dus dan gaat het eigenlijk heel snel.

DIY: Warme plaid

DIY: Warme plaid

Ja, ik ben heel blij met deze warme plaid. Hij is heerlijk warm en perfect om onder te kruipen met een goed boek en een kop thee. Ik heb meteen nieuwe wol ingeslagen om ook een exemplaar te maken voor op bed. Laat de winter maar komen!

Vinden jullie dit soort dekens ook zo leuk?Categorieën: DIY, Interieur, Living, To Do
Tags:16 reacties op “DIY: Warme plaid (voor nog geen €12)”
  Michelle

  October 20, 2016

  Ooh mooi en leuke kleur. Ik kan niet breien, maar dit vind ik wel erg tof. Misschien toch maar leren😉  October 20, 2016

  AWh, super gaaf!  October 20, 2016

  Wat een leuk idee! Dat ga ik ook proberen  October 20, 2016

  Wat gaaf! Die kleur is ook zo mooi. Het is misschien even wat werk, maar wat een verschil in prijs met als je dit in de winkel zou kopen. Hier kun je echt trots op zijn, zo zelf gemaakt!


  Froukje

  October 23, 2016

  Wat een goed idee! Het past ook prachtig bij die gebreide proefjes.  October 25, 2016

  Wat leuk! En de kleur is heel erg mooi =)


  Wilma

  January 5, 2017

  Margot, wat is die plaid mooi! Ik heb de wol nu in huis, dus vanavond de start. Hopelijk wordt de mijne net zo mooi (en anders probeer ik het opnieuw )


  MySimplySpecial
  January 5th, 2017


  Dankjewel, ik ben er ook nog steeds heel blij mee! Je kan anders eerste een paar kleine proefstukjes maken tot je de techniek in je vingers hebt en weet hoe strak je wil werken. Je kan het zo weer los trekken, dus je kan je wol steeds opnieuw gebruiken. Veel plezier en laat je weten hoe je deken geworden is?


  Marianne

  September 7, 2019

  Ik heb het plaid weer opgezocht van je want ik vond het toen zo leuk, en nu ga ik het ook proberen te maken. En bevalt de maat 70×220 cm goed? Deze maat is ook wat fijner om over een stoel of bank te hangen en je kunt er ook nog lekker onder kruipen. De meeste plaids zijn 130×170 best onhandig.
  Groetjes, Marianne


  MySimplySpecial
  September 9th, 2019


  Wat leuk dat je deze post weer hebt gevonden! Ik moet zeggen dat ik deze plaid vooral voor de sier heb liggen en dan is het een fijn formaat. Als je er echt onder wil kruipen zou ik ‘m iets breder maken denk ik. Veel plezier!


  Marianne

  September 9, 2019

  Je ziet het hoe leuk en gezellig we je blog vinden want anders had ik dat nooit onthouden.


  MySimplySpecial
  September 10th, 2019


  Dat is fijn om te horen


  Lynn

  March 21, 2020

  Hoihoi!

  Ik vroeg me af hoeveel bollen wol je nodig zou hebben voor een plaid 150 x 200


  MySimplySpecial
  March 23rd, 2020


  Ik denk ongeveer 24. Veel plezier met maken!


  Miriam

  May 20, 2020

  Met welk haaknaald nummer haak je dit mooie deken


  MySimplySpecial
  May 20th, 2020


  Met je vingers!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie