DIY: Wikkeldeken voor je baby - My Simply Special
07/10/2019

DIY: Wikkeldeken voor je baby

Wikkeldeken, wikkeldoek, omslagdoek, hoe je ze ook noemt, ze zijn erg fijn om te hebben! Bij Liam gebruikten we de eerste periode veel badcapes om hem overdag in te wikkelen als hij bijvoorbeeld in de box lag en dat werkte helemaal prima. Toch leek het me leuk om dit keer een mooie variant te maken en dat is helemaal niet moeilijk!

DIY: Wikkeldeken voor je baby

Wat heb je nodig?

 • 1 stuk (wafel)stof van ongeveer 75 bij 75 centimeter
 • 1 stuk (bad)stof van ongeveer 75 bij 75 centimeter
 • 1 stuk (wafel)stof van ongeveer 30 bij 30 centimeter
 • 1 stuk (bad)stof van ongeveer 30 bij 30 centimeter 
 • 1 stukje paspelband van ongeveer 50 centimeter (optioneel)
 • garen in bijpassende kleuren

Ik heb zelf wafelstof voor de buitenkant van de deken gekozen omdat ik dat leuk spul blijf vinden en het past bij onze andere babyspullen. De binnenkant heb ik van badstof gemaakt. Dit is lekker warm en zacht. Uiteraard kan je (katoenen) stoffen kiezen die je zelf mooi vindt. Wat dacht je van een leuk printje bijvoorbeeld? Voor deze DIY praat ik voor het gemak even over de stoffen die ik gebruikt heb.

De meeste stoffen hebben een breedte van ongeveer 150 centimeter, dus als je van zowel de wafel als de badstof een stuk koopt van 75 centimeter heb je genoeg voor 1 deken. Koop je van beide stoffen 110 centimeter, dan kan je er meteen twee maken. Dan heb je een extra exemplaar om mee af te wisselen als er gewassen moet worden, of je kan ‘m cadeau doen.

Het paspelband zorgt voor een mooie finishing touch langs de rand van de ‘capuchon’, maar dit kan je ook weglaten als je daar geen zin in hebt. Ik heb wit band gebruikt, maar je kan ook een contrasterende kleur kiezen.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

Zo maak je een wikkeldeken

 • Was de stoffen en laat ze goed drogen.
 • We beginnen met het maken van de capuchon. Knip beide vierkantjes van 30 bij 30 centimeter doormidden zodat je mooie driehoekjes krijgt. (Je hebt van beide stoffen 1 driehoekje nodig, de andere kan je gebruiken voor je eventuele tweede deken.)
 • Leg het paspelband langs de lange kant van een van de driehoekjes, op de goede kant van de stof. Zorg ervoor dat het dikke gedeelte van het band aan de binnenkant zit. Leg nu een driehoek van de andere stof er bovenop, ook met de goede kant van de stof naar binnen. Speld de drie lagen aan elkaar vast.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Naai de stoffen en het paspelband aan elkaar vast. Het mooiste resultaat krijg je door zo strak mogelijk langs het dikke deel van het paspelband te naaien. Ik gebruikte daar een speciaal naaimachinevoetje voor.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Vouw de stoffen om, zodat de goede kanten en het band zichtbaar worden. Speld de stoffen langs het band aan elkaar, zodat je straks een strak eindresultaat krijgt.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Tijd om de deken in elkaar te zetten. Pak het grote stuk wafelstof en leg in een van de hoeken de capuchon, met de wafelstof naar onder.
 • Leg de badstof erbovenop en speld alle randen netjes aan elkaar.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Naai rondom alles aan elkaar vast, maar zorg dat je een opening overhoudt van een centimeter of 10.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Keer de deken binnenstebuiten, zodat de goede kanten van de stoffen en de capuchon zichtbaar worden.
 • Verwijder de spelden uit de capuchon.
 • Naai de opening met de hand dicht.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Je kan ervoor kiezen om het hierbij te laten, maar voor een strakker resultaat kan je de randen netjes aan elkaar spelden.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

 • Naai ze vervolgens op ongeveer een centimeter van de rand aan elkaar vast. Ik heb dit niet gedaan waar de capuchon aan de deken vastzit. Het mooiste resultaat krijg je door met twee kleuren draad te werken. Ik heb dus aan de bovenkant roze garen gebruikt en aan de onderkant wit.

DIY: Wikkeldeken voor je baby

Klaar! Nu kan je je kleintje lekker inwikkelen (of natuurlijk gewoon toedekken) met een mooie, zelfgemaakte wikkeldeken!

DIY: Wikkeldeken voor je baby

Veel plezier met deze DIY! Vergeten jullie me niet te taggen (@mysimplyspecial) als je ook een wikkeldeken gemaakt hebt? Ik vind het erg leuk om jullie creaties te zien!Categorieën: Baby, DIY, Kids, To Do2 reacties op “DIY: Wikkeldeken voor je baby”
  Larissa

  October 9, 2019

  Hi! Ik zie staan dat je eerst de stof wast voordat je aan de slag gaat met de DIY. In geval van verkoop is het altijd noodzakelijk om alvorens het product te maken de stoffen te wassen? Ik hoor het graag!


  MySimplySpecial
  October 9th, 2019


  Ja zeker! Ik heb twee verschillende stoffen gebruikt. De een krimpt met wassen meer dan de ander. Als je dat niet doet voor je aan de slag gaat, loop je het risico dat de stof raar gaat trekken als je pas achteraf wast.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie