DIY: XXL deken van lontwol - My Simply Special
18/03/2019

DIY: XXL deken van lontwol

Je hebt ze misschien wel gezien, die prachtige, dikke, wollen dekens die mensen zo leuk over een bank of stoel hebben hangen. Ik ben er in elk geval al heel lang verliefd op, maar de prijs hield me altijd tegen. Uiteraard kan je ze ook zelf maken en dan wordt het allemaal iets betaalbaarder. Goedkoop? Nee, dit is niet een budgetproef DIY (zoals deze deken), maar het resultaat is wel erg gaaf!

DIY: XXL deken van lontwol

Wat heb je nodig?

Voor een deken van ongeveer 90 bij 150 cm heb je nodig:

 • 3kg XXL lontwol in een kleur naar keuze

Ja, dat is alles! Dit soort wol wordt door verschillende webshops verkocht en blijkbaar zit er nog wel verschil in de kwaliteit. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar ik heb uiteindelijk voor deze optie gekozen. Wat betreft de kleur is er heel veel mogelijk, maar aangezien ik mijn deken over de blauwe stoel wilde gaan hangen, heb ik gekozen voor ‘wolwit’. Deze is in werkelijkheid een beetje crèmekleurig. Tools heb je verder ook niet nodig, je maakt de deken gewoon met je handen. Of nou ja, een liniaal is wel handig om bij de hand te hebben, maar dat is alles.

DIY: XXL deken van lontwol

Zo maak je een XXL deken

Het maken van zo’n deken is eigenlijk heel makkelijk en je leert het het snelst door er een video bij te pakken en mee te doen. Aangezien er al prima video’s online staan, heb ik zelf niet nog een variant gemaakt.

Dit is de video die ik zelf gebruikt heb. Hij is Frans gesproken, maar er is Engelse ondertiteling beschikbaar en door te kijken weet je eigenlijk al genoeg. Het enige dat misschien minder duidelijk is, is hoeveel lussen je op moet zetten voor de eerste rij. Voor een deken van 90 x 150 cm begin je met een rij van 12 lussen.

Dit is ook een handige video. Mijn wol werd in twee stukken geleverd (het hangt er net van af hoe ze uitkomen bij het afwegen), maar dat is helemaal geen probleem. Je kan de uiteindes namelijk netjes met elkaar verbinden zoals ze hier uitleggen en dan zie je er werkelijk niks meer van terug in je deken.

DIY: XXL deken van lontwol

Uiteraard heb ik wel een aantal foto’s gemaakt tijdens het maken van mijn deken, dus die zal ik snel laten zien. Je begint met een loop…

DIY: XXL deken van lontwol

…waar je vervolgens een lus van maakt.

DIY: XXL deken van lontwol

Dan maak je een rij van lussen tot je er 12 hebt.

DIY: XXL deken van lontwol

Dan maak je een 13de lus, maar dit is eigenlijk de eerste lus van je tweede rij.

DIY: XXL deken van lontwol

Kijk, zo ziet dat er uit als je verder gaat met de tweede rij…

DIY: XXL deken van lontwol

…en de derde rij.

DIY: XXL deken van lontwol

Zo blijf je doorwerken tot je wol bijna op is. De laatste rij moet je afhechten, zoals ze in de video netjes laten zien.

DIY: XXL deken van lontwol

Kijk, dit staat toch super! Ik ben er in elk geval erg blij mee. Het leuke is ook dat je zo’n deken zo af hebt. Aangezien Liam thuis was, heb ik het in delen gedaan, maar langer dan 2,5 uur zal ik er niet mee bezig zijn geweest.

Vinden jullie dit soort XXL dekens ook zo leuk?Categorieën: DIY, Interieur, Living, To Do
Tags: ,2 reacties op “DIY: XXL deken van lontwol”

  March 18, 2019

  Super leuk! Het enige waar ik een beetje bang voor ben is dat ze snel vies worden. Weet je toevallig of je de deken kan wassen?


  MySimplySpecial
  March 18th, 2019


  Als ik ga Googlen lees ik “Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend.” Als je het toch wil wassen kan dat op de hand en heel voorzichtig. Een donkere kleur wol is ook wat minder besmettelijk.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie