Favoriete vega & vegan alternatieven - My Simply Special
08/06/2020

Favoriete vega & vegan alternatieven

Het is al ruim een jaar geleden dat Romano en ik besloten grotendeels vegan te gaan eten. Inmiddels is het nog steeds niet zo dat we ‘echte vegans’ zijn en dat zie ik ook niet snel gebeuren. Toch hebben we wel een hoop aangepast. We zijn nog steeds op zoek naar lekkere recepten en goede vervangers voor bepaalde etenswaren (kaas!!), maar we hebben al een aardig lijstje met vaste producten die we vaak in huis halen. 

Dagboek: Hallo 2020!

Melk

Melk was één van de makkelijkste producten om een goed alternatief voor te vinden. Er is namelijk een hoop keus! Wat ik belangrijk vond is dat er in elk geval geen suikers aan toegevoegd worden, maar wel calcium en vitaminen. We halen nu zowel de AH Amandel drink ongezoet en de AH Soja drink ongezoet in huis en wisselen die af. Waarom? De optie met soja bevat meer eiwit, maar ik wil ook weer niet te veel soja binnenkrijgen. De meningen verschillen namelijk een beetje over of dat nou slecht voor vrouwen is.

Yoghurt

Ik ontbijt graag met een bakje yoghurt met muesli, walnoten en wat honing. (Ik weet dat honing niet vegan is, maar dat vind ik niet erg.) Het nadeel van veel plantaardige alternatieven is dat ze een beetje zoetig zijn, zelfs de ‘ongezoete’ opties. Ik merkte dat ik dat zurige van normale yoghurt erg miste, maar uiteindelijk ontdekte ik de AH Soja vleugje kokos. Ik zal dit spul niet echt zuur noemen, maar het is in elk elk geval frisser dan de andere alternatieven die ik geprobeerd heb. Het enige nadeel? Ze verkopen het alleen in bekers van 500 gram en niet gewoon in grote pakken.

Slagroom

Romano verklaart me vast voor gek, maar ik ben gek op slagroom. Het maakt warme chocolademelk, ijs, taart en aardbeien gewoon lekkerder! In het begin wist ik niet dat er spuitbussen te koop waren zonder zuivel, maar op een gegeven moment ontdekte ik AH Soja topping. Ik zal eerlijk zeggen dat ik ‘echte’ slagroom lekkerder vind, maar dit is een prima alternatief om in de koelkast te hebben liggen. Alpro heeft trouwens ook een versie die je zelf op kan kloppen, maar die heb ik nog niet getest.

Salade met parelgort en feta

Feta

Kaas vervangen, dat vind ik wel een ding. Er zijn genoeg mensen die fan zijn van de opties die te koop zijn, maar wij hebben nog weinig lekkers gevonden. In elk geval niet tussen de makkelijk verkrijgbare spullen uit de normale supermarkt. De Violife Greek white is het enige dat ik wel eens bestel. Het smaakt niet echt zoals feta, maar het voldoet prima als je het door gerechten verwerkt zoals deze.

Smeerworst

Ook broodbeleg is nog wel een uitdaging. Als je gewend bent om kaas of vleeswaren te pakken, dan valt er ineens een hoop weg als je vegan wil gaan eten. Natuurlijk zijn er genoeg lekkere broodjes te maken, maar het vraagt wat tijd en energie om daar je weg in te vinden. Liam eet graag pindakaas op brood, maar we hebben ook vaak de Kips Kleintje vega smeerworst in huis. Dit is weer zo’n voorbeeld waarbij vega eigenlijk vegan blijkt te zijn. Ze zijn in elk geval lekker klein verpakt, dus dat voorkomt dat je er wat van weg moet gooien als het niet snel genoeg op gaat.

Mayonaise

Sausjes zijn ook een uitdaging. Veel lekkere opties zijn niet vegan. Natuurlijk kan je veel zelf maken, maar daar heb ik niet altijd tijd en energie voor, dus deze zoektocht loopt nog. Mayonaise is de basis voor veel dingen en gelukkig hebben we daarvoor wel een fijn product gevonden: Remia TDT mayolijn. Ze verkopen het in handige tubes en glazen potten (plasticvrij). Het is in elk geval een perfecte basis voor het dipsausje dat ik graag maak.

Vlees

Vlees kan je op heel veel manieren vervangen. In het begin wisten we niet zo goed hoe we dit aan moesten pakken, maar als je op zoek gaat naar recepten, doe je al snel een hoop inspiratie op. Inmiddels wisselen we af tussen recepten waar noten in verwerkt zitten, bonen, de vleesalternatieven en bijvoorbeeld falafel en tofu. De basic falafel van AH hebben we altijd wel in huis en doen we op brood, in wraps of door salades. Tofu kan als basis dienen voor kaasachtige dingen, maar is ook lekker door bijvoorbeeld een wokgerecht, een noedelsoep of om in blokjes te eten met satésaus.

Wraps met 'vissticks'

Kip

Als we kijken naar nepvlees, dan zijn de AH Stukjes als van kip hier favoriet. Er zit wel wat ei in, dus dat maakt ze vega in plaats van vegan. Dat nemen we voor lief, want ze het is wel echt lekker spul. 

Vissticks

Wat betreft vis zijn de AH Zeesticks regelmatig in onze koelkast te vinden. Hierbij heb je het namelijk echt niet door dat je een plantaardig iets aan het eten bent en ze doen het top op bijvoorbeeld deze wraps.

Turkse Pizza

Een gerecht dat we wel eens maken is Turkse Pizza. Hiervoor gebruiken we de Lekker & Anders Turkse pizza vega. De naam geeft aan dat het een vegetarische optie is, maar als je naar de ingrediënten gaat kijken, blijkt het zelfs vegan te zijn. Dat is wel vaker zo, ontdekte ik! Anyway, we beleggen dit met een gehaktalternatief, tomaat, komkommer, ui en een sausje naar keuze. Oh, en ik doe er ook augurk op. Een makkelijke en lekkere maaltijd!

Falafel bowl

Oké, ik kan nog wel even doorgaan met alternatieven delen (en er is ook nog een hoop dat ik wil testen), maar voor nu stop ik. Als jullie het leuk vinden schrijf ik binnenkort een deel 2! Hebben jullie nog tips voor producten die ik eens moet proberen?Categorieën: Food, Living
Tags:7 reacties op “Favoriete vega & vegan alternatieven”

  June 8, 2020

  Hier ook steeds meer dingen aan het vervangen door veganistische producten. Vooral Falafel en sojamelk voor mijn brinta vind ik top!


  MH

  June 8, 2020

  Wat een leuk artikel! Heb meteen het een en ander in mn ah app gezet. Ik vind de vleesvervangers van garden gourmet ook erg smakelijk. Niet vegan maar wel vega.  June 8, 2020

  Wat goed dat jullie zo veel mogelijk vega(n) proberen te eten! Ik eet voor 90% van de tijd vegan en heel af en toe eet ik vis of een lekkernij waar toevallig ei of melk inzit, maar dat laatste probeer ik zo veel mogelijk te beperken. Die kipstukjes zijn inderdaad ook heel erg lekker en de yoghurt en amandelmelk van Albert Heijn zijn hier ook favoriet!


  MySimplySpecial
  June 8th, 2020


  Wat ben je goed bezig!


  Debby

  June 8, 2020

  Hoi! Leuk om te zien hoe andere Vega/vegan eten :). Wij eten nu ruim 2 jaar overwegend vegan en uitstapjes naar Vega vleesvervangers, ei of eens kas :). Wat betreft feta en halloumi heb ik al diverse soorten geprobeers en niets echt 100-% lijkende gevonden maar de violife Greek white is idd dan t meest in de buurt komende.. zelf vind ik de plakjes van violife erg lekker, zelfs lekkerder dan n plakje jonge kaas 🤭, online bij veggiedeli hebben ze die ook in “smaakjes”. Bij diezelfde zaak hebben ze ook spuitslagroom van n Duits meek die iets zoeter is dan die van ah :). Heb je bij ah de violife “smeerkaas” en de Oatly spread / crème Fraiche al getest? voor vlees vervangers vind ik de kipstukjes van vivera t lekkerst en gehakt van naturli of Lidl merk, de vissticks van vivera en ah zijn vergelijkbaar :). Van vivera zij ook de nuggets erg lekker 😁 oeh en de spekjes! Nu hou ik ook op tot jou deel 2 😂


  MySimplySpecial
  June 8th, 2020


  Hihi, ik ga eens kijken naar al die dingen die je noemt! De Oatly spread heb ik nu toevallig in huis en dat is prima spul inderdaad. van Lidl heb ik nog niks geprobeerd, dus daar zal ik eens gaan kijken. Bak jij die spekjes langer dan op de verpakking staat? We hebben ze een keer geprobeerd maar waren toen niet heel enthousiast. Misschien moeten we nog eens een nieuwe poging doen


  Debby
  June 8th, 2020


  Yes de spekjes bak ik net zo lang tot ik ze goed vind, soms wel n kwartier haha beetje olie erbij :). Ik vind zelf de Lidl kipnuggets en gehakt heerlijk en de gekruide wokreepjes.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie