Fit met Kayla Itsines - My Simply Special
28/08/2015

Fit met Kayla Itsines

Wie is Kayla Itsines? Kayla is een 23 jaar oude personal trainer uit Australië met een eigen fitnessprogramma en ruim 3,5 miljoen volgers op Instagram. Dat klinkt veelbelovend toch? Dat leek me ook en voor mij was het ontdekken van haar programma de motivatie die ik nodig had om wat dingen aan te passen in mijn leven. Ik zal uitleggen wat ik bedoel!

Mijn 27e verjaardag!

Waar begin ik?

Ik dans al sinds ik een jaar of vier was, heb een aantal jaar paardgereden en ik fitness ook al jaren. Oké, dat fitnessen gaat een beetje met ups en downs, maar in principe is dat iets dat ik gewoon moet doen om mijn rug sterk te houden en zo pijn te voorkomen. Ik zit dus zeker niet stil.

Toch merkte ik al een tijdje dat het me veel moeite kostte om weer in een ritme te komen en het fitnessen netjes te blijven doen. Het dansen was geen probleem, maarja dat vind ik nou eenmaal erg leuk. Toch merkte ik tijdens dat dansen wel dat mijn conditie aan verbetering toe was en dat wat meer spierkracht af en toe ook van pas zou komen. Tel daarbij op dat ik toch wel redelijk wat snoepte, ook al eten we meestal gezonde maaltijden. Het resultaat? Ik liep al een tijdje met het idee rond om eens wat dingen aan te gaan passen, maar waar begin je?

Fit-met-Kayla-Itsines-2

De bikini body guide

Toen ik de account van Kayla tegenkwam op Instagram was ik meteen gefascineerd. Hij staat namelijk vol met voorbeelden van vrouwen die het roer hebben omgegooid en werken aan een gezond lichaam waar ze zich prettig in voelen. Toen ik het op een maandagavond met Romano had over mijn wens een beter ritme op te bouwen en gezonder te eten heb ik meteen de knoop doorgehakt. Ik ging er gewoon mee beginnen!

De dag daarna heb ik me verdiept in het programma van Kayla en ik geloof dat ik op die dag zelfs meteen de eerste workout gedaan heb! Zal ik proberen kort uit te leggen wat dat programma inhoudt?

Kayla heeft een workout guide (plus een vervolg) ontwikkelt die ze de bikini body guide noemt en die combineert ze met een voedingsplan. Het doel is niet zozeer om af te vallen, maar meer om een gezonde levensstijl op te bouwen en zo een gezond lichaam te krijgen waar je je prettig in voelt. Ik gebruik de voedingsplannen zelf niet, maar ik ben bezig met de eerste workout guide. In die guide staan workouts voor 12 weken en voor wie nog niet heel fit is zijn er ook 4 extra weken aan workouts om alvast wat kracht en conditie op te bouwen. De bedoeling is dat je elke week 3 workouts doet en dit vul je aan met cardio en stretching. 

Fit-met-Kayla-Itsines-3

Hoe werkt het?

Voor elke workout vind je 2 sets met elk 4 verschillende oefeningen. Bij die oefeningen staat wat je eventueel aan materiaal nodig hebt en hoeveel herhalingen je moet doen. De bedoeling is dat je een timer zet op 7 minuten en begint aan de eerste 4 oefeningen. Gaat de timer? Neem dan een halve minuut rust. Ben je klaar met de oefeningen maar heb je nog tijd over? Dan begin je gewoon weer bij de eerste oefening.

Na die 7 minuten circuittraining rust je dus even uit en dan zet je timer weer aan en begin je aan de tweede set oefeningen. De bedoeling is dat je beide sets om en om 2 keer doet. Je bent dus 4 keer 7 minuten aan het trainen. Nog geen half uur, dat klinkt best haalbaar toch?

Naast die workouts moet je dus nog cardio doen. In het begin alleen LISS maar vanaf week 9 ook HIIT. LISS staat voor low intensity steady state en dit betekent dat je 35 tot 45 minuten wandelt in hetzelfde tempo (ongeveer 6 km/u). Je kan als alternatief ook kiezen voor fietsen of de cross-trainer. HITT staat voor high intensity interval training waarbij je rust en activiteit afwisselt. In 10 tot 15 minuten ga je steeds 30 seconden sprinten op 90 tot 100% van je capaciteit en daarna heb je 30 seconden rust. Dit kan je doen op bijvoorbeeld een loopband of fiets.

Dagboek: Ritme 

Het resultaat

Volgen jullie het nog een beetje? Zelf ben ik begonnen met de vier weken ‘pre-training’ omdat ik blessures wilde voorkomen en om zo vast te wennen aan deze manier van trainen. En ik moet zeggen, dat kon geen kwaad! Deze workouts duren niet lang, maar ze zijn behoorlijk pittig! Maar weet je wat leuk is? Je merkt ook vrij snel dat het wat oplevert! In de jaren dat ik regelmatig naar de sportschool ging zag of voelde ik nooit echt dat mijn lichaam veranderde. Nu na 4 weken pre-training, 2 weken normale workouts en tussendoor een week pauze (ziek) merk ik wel al verschil! Ik kan mijn buikspieren beter zien en voelen en ook mijn armen voelen een stuk gespierder. Oh en doordat ik al minstens 6 uur per week dans reken ik dat als cardio, al doe ik soms wel nog een LISS-sessie.

Oké, ik wil wel even duidelijk zijn. Ik ben heel tevreden met mijn lichaam en heb absoluut niet het doel om af te vallen, ik zou juist eerder aan moeten komen. (En als ik meer spierkracht op ga bouwen dan zal dat ook wel gebeuren denk ik.) Ik volg dit programma omdat het me houvast geeft om regelmatig te sporten, iets dat ik wil doen om meer spierkracht op te bouwen en mijn conditie te verbeteren. 

Eet jij wel genoeg eiwitten?

Gezonder eten

Natuurlijk is sporten belangrijk, maar gezond eten is nog veel belangrijker. Zoals ik al vertelde eten Romano en ik best netjes. Ik ontbijt goed en we koken bijna altijd zelf en gebruiken daarvoor zo veel mogelijk verse ingrediënten. (En natuurlijk eten we af en toe pizza of patat ofzo.) Ik merkte alleen dat ik te weinig aandacht besteedde aan gezonde tussendoortjes. Het gevolg? Ik kreeg honger (dat heb ik heel erg snel) en pakte snel iets te eten. Juist, dat was vaak iets ongezonds.

Naast het regelmatiger fitnessen (en het elke werkdag wat eerder opstaan) heb ik me dus voorgenomen om iets bewuster bezig te zijn met wat ik eet. Ik probeer echt elke dag wat fruit te eten en kies zo veel mogelijk voor gezonde tussendoortjes. Waar mogelijk probeer ik daarbij ook de toegevoegde suikers te vermijden. Natuurlijk geniet ik regelmatig nog van wat lekkers en als er iemand taart uitdeelt en ik heb daar heel veel zin in, dan eet ik gewoon lekker een stukje. Of als ik een keer zin heb in chips, dan pak ik een schaaltje. Moet kunnen! Zolang ik maar niet meer gewoon in mijn mond stop wat ik tegenkom.

Dagboek: Ritme

Een community

Zo’n goed voornemen is natuurlijk leuk maar de kunst is om het vol te blijven houden. Ik moet zeggen dat dat tot nu toe heel goed gaat en ik hoop dit vast te kunnen houden. Wat mij heel erg motiveert is de hele community die Kayla opgebouwd heeft. Als je op haar Instagram kijkt kom je andere meiden tegen die met een gezonde levensstijl bezig zijn. Zo kan je lezen over waar anderen tegenaan lopen en ideeën opdoen voor lekker eten. Oh, en ik heb een vriendin die samen met mij dit programma doet. Ze zit op dit moment dan wel aan de andere kant van de wereld, maar via mail en Whatsapp kunnen we wel ervaringen uitwisselen en elkaar motiveren. 

Ik ben nu wel heel benieuwd of ik lezeressen heb die ook het programma van Kayla volgen? En zouden jullie het leuk vinden om af en toe een update te lezen over hoe het bevalt?

 Categorieën: Body, Health, My Life, Persoonlijk2 reacties op “Fit met Kayla Itsines”

  August 28, 2015

  Ik zou zo graag Kayla willen proberen.  August 31, 2015

  Wat goed dat je deze stap hebt gezet.

  Ik volg zelf al tijden Jillian Michaels en heb inmiddels haar Shred- en Ripped-programma’s gedaan. Ook een aanrader!

  Na Pasen mocht ik van mezelf een maand lang geen chocolade, dus ook niet verwerkt in toetjes, etc. en ik kan je zeggen dat dat ontzettend geholpen heeft. Ik heb niet meer de behoefte om ieder weekend chocolade te eten en neem alleen als ik er echt zin in heb.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie