Search
Close this search box.
Share:

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Fotoboeken maken van de laatste jaren

In december maakte ik mijn to-do lijstje voor 2020 en een van de dingen die ik daarop zette, was het maken van fotoboeken van de laatste jaren. Ik besloot toen niet te wachten tot 2020, maar er meteen aan te beginnen. Het was een flinke klus, dat zal ik eerlijk zeggen, maar het was ook een stuk leuker om te doen dan ik had verwacht. En het eindresultaat? Daar ben ik ontzettend blij mee! Aangezien er (als ik op jullie reacties op IG af ga), heel veel mensen zijn die dit project op willen pakken, leek het me leuk om eens onder elkaar te zetten hoe ik het aangepakt heb en mijn tips te delen.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Waar begin je?

Ja, dat is een goede vraag! Ik heb in 2016 een paar boeken gemaakt van vakanties, maar daar is het wel bij gebleven. Zonde, want in de laatste vijf jaar zijn de meest bijzondere dingen gebeurd. Ik heb al het beeldmateriaal altijd wel netjes opgeslagen in mappen en zo, maar het waren er zo veel dat je ze niet snel terugkijkt. Mijn eerste stap was bedenken wat voor boeken ik wilde gaan maken. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op jaaroverzichten en losse boeken voor speciale gelegenheden.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Waar je over na kan denken, is met wel doel je de boeken maakt. Ik heb ze in de eerste instantie samengesteld voor ons allemaal en dus niet per se om ze later aan Zoey en Liam door te geven. Ik wil graag terug kunnen kijken naar de leuke en mooie dingen die we meegemaakt hebben en soms zitten daar dingen tussen die los staan van de kids. Natuurlijk is het mooi om Liam en Zoey later albums te kunnen geven met een overzicht van hun jeugd. Daarin zijn foto’s van mijn weekendje met vriendinnen niet zo relevant, maar die wilde ik wel gebruiken. Ik heb daarom besloten de digitale mappen met geselecteerde en bewerkte foto’s te bewaren, zodat ik in de toekomst altijd nog (een stuk sneller) nieuwe albums kan maken puur voor Liam en Zoey.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Keuzes, keuzes…

Als je weet welke boeken je graag wil hebben en voor wie ze bedoeld zijn, begint het selecteren van de foto’s. Ik heb zelf alles dus in mappen staan en die heb ik één voor één helemaal doorgekeken. De leukste exemplaren kopieerde ik naar de speciale map die ik voor elk boek had aangemaakt. Nadat ik alles doorgespit had, ging ik nogmaals door de mappen met geselecteerde foto’s. Het was niet altijd het geval, maar vaak had ik meer geselecteerd dan ik verwachtte kwijt te kunnen in een boek. Twijfel je erg over een foto? Laat ‘m dan gewoon staan. Ik ontdekte later dat je tijdens het indelen van de pagina’s automatisch nog een keer filtert en soms juist ook net een extra afbeelding kan gebruiken om een pagina mooi te vullen.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Bij het kiezen had ik uiteraard een voorkeur voor de mooiste plaatjes, maar ik heb ook verschillende minder scherpe exemplaren gekozen die ik toch belangrijk vond. De beelden zijn een manier om herinneringen op te halen en dat lukt ook als ze niet perfect zijn.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Donkerder of lichter?

Als je tijd en zin hebt, kan je de foto’s bewerken. Ik heb zelf bijna alles door Photoshop gehaald, maar ja, ik ben gewend dat te doen. Wat ik dan deed was vooral kijken naar hoe donker/licht de foto’s zijn en dit aanpassen. Afhankelijk van welke service je gebruikt om je albums te laten drukken, kan dit vaak ook wel in de tools waarmee je de boeken in elkaar zet. Het lastige hiermee is wel, dat je niet weet wat er tijdens het drukken gaat gebeuren. Op een beeldscherm zien foto’s er sowieso al anders uit dan op papier en je weet niet van te voren wat die service er nog mee gaat doen.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Ik heb zelf in het verleden wel eens samengewerkt met Smartphoto.nl (toen nog Webprint.nl) en ik ben altijd heel tevreden geweest over die producten. Ik heb dit keer wel weer even rondgekeken naar andere aanbieders, maar koos uiteindelijk toch voor de bekende optie, aangezien ze standaard werken met liggende bindingen. Anyway, wat ik wilde zeggen is dat in dit geval alles met meer contrast gedrukt wordt. Als ik gewoon door de boeken blader zien de foto’s er goed uit, maar als ik een boek naast mijn laptop houd, zie ik meteen de verschillen. Blijkbaar worden alle afbeeldingen nog zo aangepast dat er meer contrast in komt te zitten en de verzadiging wordt opgeschroefd. Iets om te onthouden als je aan de slag gaat (al zal het dus per aanbieder wel verschillen). Ik zie nu trouwens ook dat je deze optie in je profiel aan kan passen, dus kijk daar goed naar!

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Rondshoppen

Dat brengt me meteen op het volgende punt, want je moet kiezen waar je je boeken wil laten drukken. Er zijn een hoop partijen die dit doen en als je online gaat vergelijken kom je wisselde prijzen tegen en hebben ze allemaal voor- en nadelen. Zoals ik al zei, ben ik voor een vertrouwde website gegaan. Je moet vooral zelf kijken wat voor jou goed voelt. Ik heb andere opties niet getest en kan alleen maar zeggen dat ik het papier van Smartphoto mooi vind en het is fijn dat ze standaard liggende bindingen gebruiken waardoor je pagina’s mooi plat liggen.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Iets waar je ook even over na moet denken is hoe groot je albums moeten worden, welke vorm ze moeten krijgen (staand, liggend of vierkant) en wat voor kaft je mooi vindt. Ik was begonnen met een liggend boek, maar ben uiteindelijk toch voor een groot, vierkant boek gegaan. Een fijn formaat waar grote foto’s goed tot hun recht komen, maar waar je ook genoeg ruimte hebt om heel veel foto’s op één pagina te combineren zonder dat ze te klein worden.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Het mooiste design…

…maak je zelf? Nu is het tijd om je boeken samen te stellen. Je kan als uitgangspunt een template kiezen, of je kan zelf een design maken. Ik koos voor die laatste optie, aangezien ik iets in mijn hoofd had, dat niet tussen de standaard opties stond. Dat klinkt misschien spannender dan het is, want ik wilde juist een heel simpele en cleane uitstraling.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Mocht je net als ik meerdere exemplaren willen maken die allemaal bij elkaar passen, dan kan het handig zijn om eerst je design op te zetten en die als leeg boek op te slaan. Vervolgens sla je ‘m op onder een nieuwe naam en dat bestand ga je vullen. Als je dan met je tweede exemplaar aan de slag gaat, kan je eerst die lege template pakken. Dat scheelt weer gedoe. 

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Schuiven en schrijven

Laad vervolgens je foto’s in en begin met het vullen van de pagina’s. Ik neem aan dat alle tools wel standaard layouts hebben waar je uit kan kiezen. Ik heb daar ook flink gebruik van gemaakt en hier en daar zelf dingen aangepast. Op sommige pagina’s heb ik tekst toegevoegd om aan te geven waar of wanneer iets was of wat er gebeurde. Hierbij heb ik er op gelet dat ik overal het zelfde lettertype en -grootte gebruikte en dat de tekstvakken op dezelfde plek stonden. Over tekst gesproken, er is 1 puntje waar ik wel een beetje van baalde toen ik mijn boeken binnen kreeg. Ik heb op de ruggen de titels geplaatst en daarvoor het standaard vakje gebruikt die hier in de tool voor stond. Helemaal prima dacht ik, maar nu blijkt dat ik ze liever 180 graden had gedraaid. Nu staan de teksten net andersom als je het vergelijkt met de meeste normale boeken.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Bestellen maar

Ben je helemaal tevreden over je werk? Dan is het tijd om de bestelling te plaatsen. Het enige wat ik daar nog over te zeggen heb, is dat het kan lonen om aanbiedingen in de gaten te houden. Ik heb mijn bestelling geplaatst tijdens een actie waarbij je 30% korting krijgt. Dat scheelt aanzienlijk, zeker als je net als ik een flinke achterstand probeert goed te maken.

Fotoboeken maken van de laatste jaren

Zo, nu moet ik nog aan de slag met de al het videomateriaal van de laatste jaren…

Share:

7 reacties

  1. Leuk gedaan. Fijn dat je ook zoveel tips geeft.
    Ik hoef alleen nog het boek over mijn zwangerschap te maken maar op de een of andere manier stel ik dat steeds uit. Toch maar eens aan beginnen.

    Groetjes,
    Renske

    1. Wat zien de boeken er prachtig uit!
      Mag ik vragen welke lettertype en welke grote je hebt gebruikt?

      1. Natuurlijk! Ik heb het even opgezocht en ik heb Julius Sans One gebruikt met de foto’s lettergrootte 14.

  2. Wat zijn ze mooi geworden en wat een fijne tips! Ik zou zelf ook meer fotoboeken moeten maken, maar ook ik vind er weinig tijd voor. Daarnaast vind ik het ook wel wat hebben om alle foto’s te laten afdrukken en ze zelf in te plakken in een boek, lekker ouderwets haha, maar dat kost dan ook nog veel tijd!

  3. Wat zien ze er prachtig uit. Ik maak ze elk jaar met albelli, beetje het zelfde principe. Als je iets goeds gevonden hebt voor de filmpjes houd ik me aanbevolen. Daar ben ik nog niet uit.
    Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & inspiratie

Wil je één keer per maand tips & inspiratie ontvangen in je mail?
Meld je dan hier aan: