Je huis opruimen, zo doe je dat! - My Simply Special
01/03/2017

Je huis opruimen, zo doe je dat!

Je huis opruimen en opgeruimd houden, dat is iets waar ik zelf geen moeite mee heb. Ik denk er eigenlijk niet eens over na en vind het gewoon heerlijk als alles netjes is. Met wat stof kan ik leven, maar met chaos niet. Een tijdje terug vroeg ik waar jullie posts over zouden willen zien en opruimen was een thema dat ik verschillende keren langs zag komen. Vandaag deel ik daarom mijn tips voor als je huis opruimen op jouw to-do lijstje staat.

Je huis opruimen, zo doe je dat!

Een hele tijd geleden schreef ik al eens een post over de voordelen van een opgeruimd huis. Hierin heb ik het onder andere over hoe het voor rust zorgt en stress helpt voorkomen. Ik denk dat dat voor mij de meest belangrijke redenen zijn om ons huis netjes te houden. Maar hoe doe ik dat dan? Ik ga het vertellen, maar vergeet niet, dat dit echt mijn persoonlijke aanpak is.

Alles een eigen plek

De basis voor opruimen is dat alles een eigen plek moet hebben. Van je schoenen tot je sleutels en van je make-up tot de schroevendraaiers. Hoe meer ruimte je hebt, hoe makkelijker dat natuurlijk is. Toch kan je ook met minder ruimte een heel eind komen als je goed nadenkt over welke spullen je nou echt nodig hebt en hoe je ze opbergt.

Spullen wegdoen

Om daar meteen even op verder te gaan, welke spullen heb je eigenlijk echt nodig? Heb je dat ene jasje in het afgelopen jaar eigenlijk wel aangehad? En heb je echt zes gummen nodig? Als je kritisch gaat kijken, zal je zien dat veel spullen best een nieuw huis kunnen krijgen. En nee, dat hoeft echt niet in de prullenbak te zijn.

Je huis opruimen, zo doe je dat!

Geef ze een nieuw leven

Natuurlijk zijn er spullen die je beter gewoon in de prullenbak kan doen, maar veel items kunnen een nieuw leven krijgen. Geef spullen weg aan vrienden en familie, verkoop items via Marktplaats of Instagram, breng ze naar de kringloop of zet ze in een weggeefhoek op Facebook. Vele regio’s hebben volgens mij wel een weggeefhoek-facebookgroep. Door daar spullen op te zetten, komen ze terecht bij mensen die ze echt weer graag willen hebben. Dat maakt spullen wegdoen makkelijker en het is leuk om anderen blij te maken.

De juiste opbergers

Ik heb een hele verzameling bakken in verschillende afmetingen, ladeverdelers en andere opbergers in huis. Natuurlijk kan je al je sportkleding bij elkaar in een la gooien, maar dan heeft nog steeds niet alles een eigen plekje. Want hoe vind je in zo’n la die ene broek? Niet dus. Door voor elke kast/la/ruimte de juiste opbergers in huis te halen kan je alles overzichtelijk opbergen.

Je huis opruimen, zo doe je dat!

Je huis opruimen, mijn stappenplan

Ik ben toevallig op dit moment weer bezig met een grote opruimsessie bij ons in huis. Als we dit jaar gaan verhuizen, ga ik natuurlijk geen spullen meenemen die niet mee hoeven. Dat kost alleen maar tijd en geld. De stappen hieronder volg ik (onbewust) als ik met zo’n opruimsessie bezig ben. Oh, en je kan er echt een dag voor uitrekken (of meerdere), maar je kan ook af en toe een stukje doen. Het is maar net hoeveel tijd en energie je hebt.

 1. Kies een ruimte uit, bijvoorbeeld je slaapkamer.
 2. Kies een kast uit in die ruimte.
 3. Bekijk nu één voor één alle items in die kast en beslis wat er weg kan. Wees heel erg kritisch!
 4. Verdeel de items die weg kunnen in twee stapels: Een stapel afval en een stapel spullen die een nieuw leven kan krijgen bij iemand anders.
 5. Bij de items die blijven, is het handig om je af te vragen of ze wel in de goede ruimte liggen. Moeten ze eigenlijk ergens anders heen? Leg ze dan apart.
 6. Nu heb je, als het goed is, alleen nog de items over die je echt nog gebruikt en die ook in deze ruimte horen. Sorteer deze spullen en leg items uit dezelfde categorie bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan categorieën als accessoires, ondergoed, sportkleding, truien en broeken.
 7. Geef alle spullen nu een eigen plek. Vouw broeken bijvoorbeeld op en leg ze op een plank of in een grote la. Vouw sportkleding op en stop dit in verschillende mandjes in een la. (Broeken bij broeken, sporttops bij sporttops, etc.) Hang al je hangkleding op aan zoveel mogelijk dezelfde hangers.
 8. Heb je niet de juiste mandjes/verdelers? Schrijf op wat je nodig hebt (hoeveelheden en afmetingen) en haal die zodra je meer kasten en ruimtes uitgezocht hebt, want anders blijf je heen en weer rennen naar de winkels.
 9. Herhaal al deze stappen voor alle kasten in een ruimte. Pak daarna de los slingerende items op dezelfde manier aan. Die zouden nu makkelijker een plekje moeten kunnen krijgen nu je andere spullen al goed georganiseerd zijn.
 10. Is een ruimte helemaal netjes? Ga dan verder met de volgende, net zolang tot je alle ruimtes gehad hebt.
 11. Gooi tussendoor de apart gelegde spullen weg of zoek een nieuw thuis voor ze. Vergeet ook niet de spullen naar de juiste ruimte te brengen als dat nodig is. Is die ruimte al helemaal opgeruimd? Geef de items dan meteen een goed plekje.

Je huis opruimen, zo doe je dat!

Helpt dit een beetje? Als alles echt een eigen plek heeft, is tussendoor je huis opruimen ook een stuk makkelijker en sneller gedaan. Wat ik zelf wel belangrijk vind, is om één keer in de zoveel tijd weer het hele huis na te lopen of af en toe een bepaalde ruimte. Niet alleen als je gaat verhuizen, maar gewoon zomaar. Zo voorkom je dat je toch weer een hoop spullen verzamelt die je niet nodig hebt en alles overzichtelijk opgeborgen kan worden. Plus, je collectie spullen verandert en je bedenkt af en toe slimmere manieren om dingen op te bergen.

Moeten jullie stiekem best nodig jullie huis opruimen of is alles al goed georganiseerd?

Bron: foto 1 & 2Categorieën: Living, Organiseren
Tags:1 reactie op “Je huis opruimen, zo doe je dat!”
  Froukje

  March 14, 2017

  Professional organizer 😉👍


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie