Mijn kast klaarmaken voor de zomer - My Simply Special
27/04/2020

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Jullie weten inmiddels misschien wel dat ik hou van een opgeruimd huis en dat ik mijn spullen graag netjes organiseer. Zo ook mijn kledingkast. In het voorjaar (en najaar) komt er vanzelf een moment dat ik besluit meteen mijn kasten uit te zoeken. Wat kan er weg, heeft alles nog een logische plek en wat heb ik nodig om mijn garderobe een beetje compleet te maken? Vandaag neem ik jullie mee in dat proces.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Schoenen enzo

Niet zo lang terug deed Liam een dutje en was ik met Zoey beneden. Een mooi moment om mijn kast klaar te maken voor de zomer leek me. Of nouja kast, meerdere kasten. Ik ben namelijk beneden begonnen met de schoenenkast. Per kastdeel haalde ik alles eruit en zette de schoenen op de vloer. (Dat vond Zoey uiteraard heel interessant.) Vervolgens maakte ik de kast schoon, want dat was hard nodig.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Daarna volgde het moment om keuzes te maken. Eerst keek ik naar mijn winterschoenen. Wat heb ik het afgelopen seizoen daadwerkelijk gedragen en kan ook nog een tijdje mee? Die exemplaren kregen weer een plek in de kast. De items die versleten waren of ik die ik niet meer draag bleven op de vloer staan. Dan mijn zomerschoenen. Ook daar bekeek ik wat ik nog kon gebruiken en wat er niet meer in de kast thuis hoorde.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Wat me opviel is dat ik een paar schoenen met hoge hakken heb en die draag ik eigenlijk maar zelden. (De onderste plank op de foto hierboven.) Ze staan wel in de kast ruimte in te nemen en ze geven me het gevoel dat ik genoeg schoenen heb, maar toch ook niet omdat ik altijd hetzelfde draag. Tijd dus om ze ergens anders in huis een plek te geven. Dan kan ik ze nog pakken voor een speciale gelegenheid en is er ruimte in deze kast voor schoenen die ik daadwerkelijk veel kan gebruiken.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Aangezien ik nu toch bezig was, zocht ik meteen mijn winteraccessoires zoals sjaals uit. Vervolgens zocht ik de spullen uit die ik niet meer in de kast wilde hebben. Versleten items gingen in een zak en van goede items maakte ik foto’s. Zo had ik een paar sneakers die ik vorige zomer nauwelijks gedragen heb. Ik vind ze nog steeds heel erg leuk, maar ik blijf blaren krijgen en draag ze dus niet. Dan kan ik er beter iemand anders blij mee maken, toch? In dit geval appte ik mijn moeder om te kijken of ze interesse had.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Winter & zomer

Tijd voor de kasten boven! Gewapend met schoonmaakspullen, een vuilniszak voor oude kleding en speelgoed voor Zoey gingen we naar de slaapkamer. Terwijl Zoey op de vloer speelde, zocht ik mijn kleding uit. Je kan uiteraard, zoals ik bij mijn schoenen heb gedaan, je hele kast leegtrekken en terugplaatsen wat je wil houden. Aangezien ik niet wist hoeveel tijd ik zou hebben voor Liam wakker werd, leek me dat geen goed idee. In plaats daarvan heb ik mijn garderobe opgebroken in delen en die heb ik om de beurt uitgezocht.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Ook hier stelde ik dezelfde vragen als bij mijn schoenen. Bij de winteritems: heb ik het het afgelopen seizoen daadwerkelijk gedragen en kan het ook nog een tijdje mee? Zo ja, dan mocht het blijven hangen. Nee? Dan ging het in de zak of ik maakte foto’s om het weg te kunnen geven. De zomeritems liep ik daarna na en hiervan heb ik wat spullen aangetrokken. Vorige zomer was ik zwanger en mijn lichaam is nu anders dan toen (duh) en het jaar daarvoor. De kledingstukken die ik nog goed paste, die er nog prima uitzagen en die ik verwacht daadwerkelijk te dragen kregen weer een plek in de kast.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Nadat ik alles op die manier uitgezocht had, heb ik mijn kast opnieuw ingedeeld. Ik hang nooit een deel van mijn kleding echt weg als het niet het juiste seizoen is, maar ik verschuif de boel wel. De dikke truien gaan opzij en de shirts komen daar waar ik er makkelijk bij kan.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Het belangrijkste was gedaan, maar ik was in een lekkere opruimbui. Kennen jullie dat? Zo af en toe heb ik zo’n bui, dus ik liep meteen mijn lades na met items als sokken, ondergoed, sportkleding, kluskleding en meer. Dat ruimt lekker op. Ook mijn make-up moest er aan geloven. Ik draag de meeste dagen wel make-up, maar lang niet zo uitgebreid als vroeger. Er lagen een hoop dingen in mijn la waarvan ik me afvroeg of ze niet al veel te oud waren om veilig te kunnen gebruiken. Door flink op te ruimen ontstond er meteen ruimte om mijn nagellak etc. een plek in die la te geven en kwam er een andere la vrij. (De foto hierboven is hoe mijn la er uit zag voor ik aan de slag ging, hieronder is het eindresultaat.)

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Zo, dat voelt goed! Nog even mijn tips op een rij:

 • Wees kritisch en kijk goed naar wat je nog draagt, wat nog goed is en wat ook nog echt past.
 • Maak indien mogelijk iemand anders blij met spullen die jij niet meer in je kast wil hebben.
 • Zijn er items die gerepareerd moeten worden? Leg ze apart en stel dat klusje niet te lang uit.
 • Haal meteen een doekje door je kast.
 • Geef alles een eigen plek en zorg dat je overal goed bij kan.

Mijn kast klaarmaken voor de zomer

Wat ontbreekt er?

Het voordeel van je kast op deze manier uitzoeken, is dat je meteen goed kan kijken wat je nog nodig hebt. Voor de koude maanden heb ik een keer het proces van de ‘curated closet’ toegepast. In deze en deze post deel ik dat helemaal en het is echt nuttig om een keer te doen. Voor de warme maanden wil ik dat ook nog eens ondernemen, maar dit keer ging ik voor een snelle versie. Ik heb gekeken welke basics ik mis en wat ik toe wil voegen om wat meer te kunnen variëren. Vervolgens ben ik naar Pinterest gegaan om mijn ‘zomer fashion’ bord door te nemen. Zo kon ik snel kijken wat voor kledingstukken en combinaties me aanspreken en wat ik eventueel mis om daar iets mee te kunnen doen. Het resultaat is een wishlist in mijn notitie-app, die ik er makkelijk bij kan pakken als ik online ga shoppen.

Dagboek: De laatste voorbereidingen

Mijn wishlist

Schoenen

Wat staat er nu precies op mijn lijstje? Mijn schoenenkast wil ik graag aanvullen met basics als nieuwe, zwarte ballerina’s en zwarte sneakertjes (om die pijnlijke exemplaren te vervangen). Daarnaast zou ik iets met een beetje kleur toe willen voegen voor de afwisseling. Ik heb een paar Toms die erg lekker lopen, dus misschien een rood paar ofzo? Ik moet nog even kijken. Verder mis ik een paar comfortabele, feestelijke schoenen. Hoge hakken vind ik toch minder lekker lopen en zeker in combinatie met kids vind ik dat niet ideaal. Wel mooi, niet prettig. Het lijkt me dus fijn om daar een alternatief voor in de kast te hebben. Iets dat ik kan pakken als het net wat specialer mag dan ballerina’s.

Jas

Ik heb 1 zomerjas en die is denk ik ruim 10 jaar oud. Prima ding nog steeds, maar ik ben wel toe aan wat nieuws. Of op z’n minst iets anders om mee af te wisselen.

Zwangerschapsupdate #32: Onmisbare items

Bikini

Op dit moment heb ik niet één bikini de echt past. Ik ben flink afgevallen en geef nog wel borstvoeding, dus heel gek is dat niet. Zodra ik gestopt ben met voeden, wil ik heel graag wat nieuws bestellen waar ik me goed in voel. Ik draag al jaren bijna alleen maar de bandeau bikini’s van LASCANA. Daar ben ik nog steeds heel erg fan van, maar ik wil nu ook iets dat meer mama-proof is. Oftewel, iets dat blijft zitten als je twee kinderen aan je nek hebt hangen. Hihi! Ik weet nog niet welke ik wil hebben, maar ik denk dat ik uit kom op een gestreepte of vrolijk gekleurde beugelbikini.

Basic shirts

Waarom is het zo moeilijk om mooie, basic, v-hals shirts te vinden die goed zitten, mooi blijven in de was en een beetje betaalbaar zijn? Ik heb er in elk geval moeite mee, dus als jullie goede tips hebben, let me know! Ik wil graag op z’n minst een zwart en wit exemplaar hebben, maar leuke kleurtjes zijn zeker welkom.

Dagboek: Liams eerste verjaardag

Shorts

Ik heb nog 1 paar shorts in de kast liggen. Dat is een beetje weinig, want bij warm weer draag ik ze graag met een leuk shirtje. Hoog tijd dus om er meer van in huis te halen.

Jurken

Tijdens mijn zwangerschappen had ik een maxi-jurk en die heb ik met veel plezier gedragen. Hij zat super lekker! Helaas past hij nu niet meer. Ik hoop dat ik iets vergelijkbaars kan vinden, al overweeg ik ook om zelf achter de naaimachine te kruipen. De uitdaging is dan vooral om een mooie stof te vinden. Verder zou ik graag een leuk zomerjurkje willen hebben. Iets makkelijks, dat leuk staat en niet te kort is. Moet te vinden zijn, toch?

Vest

Het laatste punt op mijn lijstje is een lang, dun vest. Als ik op mijn Pinterest bord kijk, zie ik veel leuke combinaties met zo’n soort vest. Daarnaast ben ik ook gewoon een koukleum, dus het is altijd handig om laagjes toe te kunnen voegen aan mijn outfits.

Wat staat er op jullie wishlist?Categorieën: Fashion, Living, Organiseren4 reacties op “Mijn kast klaarmaken voor de zomer”

  April 27, 2020

  Aah heerlijk zo’n geordende kast! Lekker overzichtelijk! Ik had ook zo genoten van je blogposts over de curated closet, dus ook dit vind ik erg leuk om te lezen!  April 27, 2020

  Fijn artikel! Ik ben zó slecht in wegdoen. Heb mn instashopje gevuld en hoop er iemand anders nog blij te kunnen male m. Heb net wat stoffen besteld dus ga ook eens proberen…

  X  April 28, 2020

  Leuk om te lezen.
  Ik ben tussendoor mijn kledingkast aan het opruimen. Regelmatig iets aantrekken wat ik al lang niet meer aan heb gezien om vervolgens te zien hoe het past en anders gaat het weg. Het ruimt aardig op.
  Tip voor basic t-shirts: Hema.

  Groetjes,
  Renske


  Sara

  April 28, 2020

  Leuk artikel! Ik ben hier ook druk mee geweest de afgelopen tijd. Maar ik deed eerst wel alles eruit trekken, maar dat is inderdaad niet handig met een dreumes of als je geen zin meer hebt! Heeft dagen zo gelegen over stoelen in onze kledingkamer.
  Voor mij is er best veel veranderd, van xs/s voor mijn eerste zwangerschap, na m/l daarna en nu weer zwanger. De mooie xs items heb ik er nu echt uitgehaald, dat was gewoon echt een ander tijd en ander lichaam en ik ga kijken of mijn nichtjes daar wat van willen hebben. Ik hoop in deze zwangerschap niet zoveel aan te komen (vorige keer 30kg+) en ga na deze zwangerschap echt alle kleding kritisch onder de loep nemen, maar dat is voor volgend jaar!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie