Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender - My Simply Special
10/04/2015

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender      

Een week of twee geleden ben ik begonnen met mijn moestuintje en ik heb toen meteen wat dingen gezaaid. Is daar al wat van te zien? Nee! Dat zal nog wel even duren gok ik, want het was ook ineens slechter weer dan ik had verwacht. Deze week heb ik me dus even gefocust op wat ik nog binnen op de vensterbank had staan en wat daarvan naar buiten kon.

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender

Ik ben druk in de weer geweest met wat AH moestuinpotjes. Niet alles deed het, maar toch was het inmiddels zover dat een aantal plantjes wel wat meer ruimte konden gebruiken. Zo heb ik mijn spinazie, selderij, lent-eui, radijs en dille naar buiten verplaatst. Omdat ik van al die plantjes nog extra moestuinpotjes had, heb ik daar de zaadjes uitgehaald en die direct in de moestuinbak buiten gezaaid. Zo staat mijn moestuinbak straks hopelijk wat voller.

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender

Nu heb ik de laatste tijd hier en daar een beetje gelezen over moestuinen en toen kwam ik tegen dat je plantjes als radijs, wortel en biet helemaal niet moet voorzaaien. Als je de plantjes namelijk verplaatst vervormt de wortel, en dat levert misvormde groentes op. Nu ben ik eigenwijs geweest, en heb ik mijn radijsjes toch maar gewoon verplaatst van het AH-potje naar de moestuinbak, want in dat kleine potje zou ik er helemaal niks aan hebben. Hopelijk komen de zaadjes die ik er nog bij heb gezaaid uit en levert dat fatsoenlijke radijsjes op.

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender

In mijn versterbank begonnen er inmiddels ook flink wat tomatenplantjes, paprikaplantjes en zoete paprikaplantjes te groeien. Tijd dus om die te verspenen. Ja, die term heb ik pas geleerd. Het betekent eigenlijk gewoon het uit elkaar halen van de babyplantjes zodat ze meer ruimte krijgen. Dat kan je meteen doen in je moestuinbak, maar deze drie groentjes laat ik eerst binnen nog wat groter worden. Ik heb dus van elk soort drie of vier plantjes bewaard en die los in een potje gezet. Hierbij heb ik ze behoorlijk diep naar onder geduwd, zodat er ook langs de stengel wortels ontstaan en de plantjes dus sterker worden. Nu kan ik kijken welke plantjes het het beste doen en dan kies ik er later van elk één of twee uit om naar buiten te verplaatsen.

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender

Ik heb dus wel wat geleerd door dingen te lezen, maar ik moet ook zeggen dat ik verder gewoon een beetje wat probeer. Ik merk vanzelf wel wat er wel en niet werkt. Zo heb ik in elk geval al geleerd dat jonge sla-blaadjes harde regen en wind niet zo leuk vinden, dus ik vraag me af of dat nog wat gaat worden. Misschien moet ik die opnieuw zaaien. Ook vertelde een lezeres me dat munt nogal kan gaan woekeren. Munt heb ik direct in de moestuinbak gezaaid, maar zodra dat groot genoeg is ga ik het verplaatsen naar een losse pot. Munt is lekker, maar ik wil het natuurlijk niet in mijn hele moestuinbak hebben.

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender

Iets anders dat ik ontdekt heb, is dat er handige zaaikalenders te vinden zijn op internet. (Natuurlijk!) Zo kan je makkelijk spieken wat je wanneer kan zaaien en wanneer je kan gaan oogsten. Oké, als het allemaal goed gaat dan. Deze komt van de Intratuin website en is te downloaden via deze link.

Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender

Er zijn zelfs kalenders te vinden (hier bijvoorbeeld) waarop staat voor wat voor beesten je op moet passen en hoeveel ruimte je de plantjes moet geven. Handig! Al moet ik wel zeggen dat ik niet helemaal het geduld heb om alles heel erg precies te doen. Oeps!

Hebben jullie wel eens een moestuintje gehad?

 Categorieën: DIY, Food, Living, To Do
Tags:7 reacties op “Mijn moestuin voor beginners #2: Zaaikalender”

  April 10, 2015

  Wat leuk dat je plantjes langzaam maar zeker op beginnen te komen, en dat je er zo mee bezig bent! Wij hebben zelf met ons gezin een volkstuintje, nu 2 jaar. Echt leuk om te merken dat je nu weer kan beginnen, en dat je in de zomer er lekker van kan oogsten!


  MySimplySpecial
  April 12th, 2015


  Wat leuk! Ik ben heel benieuwd hoe lang het gaat duren voor ik iets kan oogsten  April 10, 2015

  Handig, zo’n zaaikalender!  April 10, 2015

  Wat leuk dat die van jou het zo goed doen! Ik heb mijn tomaatje al bijna een maand geleden geplant en er is nog steeds niets te zien.


  MySimplySpecial
  April 12th, 2015


  Oh dat is raar! Je zou nu wel wat moeten zien als het goed is.


  Marie - You Beleza

  April 10, 2015

  Heel handig zo’n kalender. Ik laat je post aan m’n zus zien, zij heeft de groene vingers bij ons thuis liefs  April 10, 2015

  Oh wat leuk dat ze bij jou zo goed doen


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie