Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst - My Simply Special
20/05/2015

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Wanneer kan je dingen oogsten? Ik weet het niet zo goed, maar deze radijsjes staken mooi boven de aarde uit, dus ik kon zien dat ze al groot waren. Oké, eigenlijk zijn ze al te groot geworden en dan gaat de smaak blijkbaar achteruit. De volgende radijsjes moet ik dus iets sneller oogsten. Weer wat geleerd! Ben je benieuwd hoe het verder gaat met mijn moestuintje? Ik laat het vandaag zien.

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Is dat rucola?

Nou dat is al redelijk groen toch? Vooral de radijsjes (onderste rij, tweede van rechts) en de rucola (tweede rij van onder links) doen het goed. Wist je dat er verschillende soorten rucola bestaan? Ik niet en ik was eerst bang dat mijn rucola een andere slasoort zou zijn, aangezien de blaadjes er anders uitzien dan hoe ik rucola ken uit de supermarkt. Via Google ontdekte ik dat dit toch wel rucola is en nadat ik een blaadje opgegeten had kon ik dat bevestigen. Iets anders dat ik geleerd heb is dat dille (onderste rij rechts) en wortel (onderste rij tweede van links) heel erg op elkaar lijken als de blaadjes nog klein zijn. Ik was even bang dat de AH de zaadjes door elkaar gegooid had, maar dat viel dus mee.

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Uitdunnen

Ik ben echt met nul kennis aan dit moestuinproject begonnen, en door gewoon dingen te proberen en af en toe op internet wat te lezen leer ik langzaam steeds meer. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn bietjes ‘uitgedund’ nadat ik daarover gelezen had. Als je zaait doe je in elk gaatje meerdere zaadjes, maar als al die zaadjes uitkomen gaan er te veel bietjes groeien op een te klein stukje. Je moet dus een deel van de kleine plantjes weer wegtrekken. Het voelt heel tegenstrijdig, maar het is helaas wel nodig.

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Babyplantjes

Ik had zaadjes van de AH gebruikt om andijvie en selderij te zaaien, maar helaas gebeurde er niks. Bij het tuincentrum kan je natuurlijk zaadjes kopen, maar het leek me wel leuk om wat babyplantjes mee te nemen. Er is heel veel keus en de plantjes zijn niet duur.

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Ik kocht een setje met vier andijvieplantjes, een setje paksoi en wat extra slaplantjes. De sla van de AH-zaadjes doet het wel een beetje, maar het schiet niet heel erg op. Voor zo’n bakje met vier plantjes betaal je nog geen euro, dus dat is goed te doen. 

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Kijk dat ziet er meteen al leuk uit toch? De tijm heb ik inmiddels gezaaid en bij het tuincentrum haalde ik nog wat zaadjes voor radijsjes (voor als die geoogst zijn) en lenteui. De lenteui (tweede rij van onder, tweede vak van links) van de AH heb ik naar buiten verplaatst en ziet er nog een beetje zielig uit, dus ik hoop dat deze zaadjes het beter doen. Oh en die potten daarachter? Daar staat nu al een peterselieplantje in uit het tuincentrum en in de andere pot komt binnenkort munt.

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Afharden

Dit is zo leuk om te zien! Dit zijn namelijk de plantjes uit de snackbox van Sprout of the Box waar ik pas al over schreef. Die plantjes groeien zo hard! Dit soort plantjes (tomaat, paprika, komkommer) laat je eerst binnen wat groter worden voor ze naar buiten gaan. Je mag ze alleen niet zomaar ineens buitenzetten, je moet ze eerst ‘afharden’. Weer zo’n woord dat ik pas geleerd heb. Het betekent eigenlijk dat je ze rustig laat wennen aan de felle zon en de wisselende temperaturen. Je zet ze gewoon eerst een uurtje buiten op een beschut plekje en dat doe je elke dag wat langer en wat meer in de zon. Na een weekje mogen ze dan echt buiten blijven, als de temperatuur ‘s nachts niet te laag wordt (vijf graden is minimaal, maar het liefst boven de tien).

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Ruimte geven

Wat ik ook geleerd heb, is dat je je kleine plantjes genoeg ruimte moet geven om te groeien. In onze vensterbank in de keuken staan nu drie type plantjes: tomaat, paprika en zoete puntpaprika. Van elke soort heb ik één plantje verplaatst naar de glazen bak zodat ze wat meer ruimte krijgen om te groeien. En kijk eens naar het verschil!

Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst

Zijn jullie ook nog bezig met een moestuintje?  

 Categorieën: Food, Living
Tags:8 reacties op “Mijn moestuin voor beginners #5: Eerste oogst”

  May 20, 2015

  Dat ziet er al goed uit, dit is echt niks voor mij haha! ben zo ongheduldig daarvoor  May 20, 2015

  Hey! Ik heb je genomineerd voor een liebster award omdat ik je blog zo leuk vind!  May 20, 2015

  Leuk zeg! Ik wil het wel, maar ik weet niet of ik geduldig genoeg ben  May 20, 2015

  Oeh ziet er echt al goed uit. Leuk zeg!  May 20, 2015

  Ik wilde eigenlijk ook een moestuintje doen. Maar weet niet zo goed waar met 2 kleine kids en 2 hondjes die los door de tuin racen.


  MySimplySpecial
  May 21st, 2015


  Zou een hekje of een variant op poten misschien helpen?


  Ikram

  May 22, 2015

  Yes! Zelf ook bezig met mijn eigen moestuintje en het zo spannend om elke morgen te gaan kijken of er iets veranderd is! Ik voel mij net een klein kind dat een cadeautje krijgt hihi  June 3, 2015

  Wat leuk, je vierkante meter moestuin! En inderdaad, veel lezen op het internet. Heel veel bijleren. Maar dat maakt het ook leuk vind ik!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie