Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem - My Simply Special
02/09/2015

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Regelmatig kijk ik even bij mijn moestuintje om te zien hoe het ervoor staat. Het blijft toch leuk om te zien dat de planten groeien en de tomaten rood worden. Maar! De laatste tijd gebeurt het vaak dan ineens hele planten verdwenen zijn. Nee dat is geen grapje helaas. De oorzaak? Een leger naaktslakken dat mijn moestuin elke nacht een bezoekje brengt.

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Toen ik nog maar net met mijn  moestuin bezig was kwam ik af en toe wel eens een slak tegen en zag ik hier en daar beschadigde blaadjes. Niet zo leuk, maar er was ook niet echt iets aan de hand. De laatste week is mijn tuintje alleen echt niet veilig meer en het was tijd om eens te kijken wat ik er aan kon doen. Op één avond meer dan dertig slakken vinden in een tuintje van maar één vierkante meter gaat me toch echt te ver.

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Op internet kwam ik hele lijsten tegen met tips ‘van oma’ over hoe je huishoudelijke items (als koffiedik, koper, bier en vaseline) kan gebruiken bij het weren van slakken. Het leek me allemaal niet heel nuttig en uiteindelijk bestelde ik speciale slakkenborstels. Je maakt ze vast aan de rand van je tuintje en slakken zouden er niet overheen klimmen. De eerste twee dagen dacht ik dat het werkt, maar al snel bleek dat die stomme slakken er vrolijk overheen glibberden. Het bewijs? De foto bovenaan deze post!

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Kijk, van deze babyplantjes is niks meer over! Slakken zijn trouwens vooral dol op paprikaplantjes, bonenplantjes en sla. Kunnen ze dat niet vinden? Dan eten ze je rijpe tomaten op (alleen het velletje hangt er dan nog) en beginnen ze aan je andijvie. Van de tomatenplanten, rozemarijn, oregano, tijm en rucola blijven ze dan weer wel af.

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Maargoed, die borstels zijn geen succes dus. Wat dan? Ik ging toch maar weer zoeken op internet en ben twee van die ‘tips van oma’ gaan proberen. Zo heb ik de bodem van een fles gesneden en deze over een babyplantje heen geplaatst. Het is een soort kasje en slakken kruipen er tot nu toe niet in. Ziet het er heel mooi uit? Nee, maar het lijkt voor nu te helpen.

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Het andere dat ik probeerde was mijn moestuintje hullen in een knoflookwalm want slakken zouden niet tegen knoflook kunnen. Ik vulde een plantenspuit met heet water en hier deed ik een paar in plakjes gesneden teentjes knoflook bij. Na vierentwintig uur heb je knoflookwater waarmee je je planten in kan spuiten. Dit moet je regelmatig herhalen en eigenlijk na elke regenbui, want dan is alles weer weggespoeld. Het resultaat? De slakken bleven gewoon langskomen en mijn kroppen sla verdwenen compleet.

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Ik wilde er eigenlijk niet aan beginnen, maar uiteindelijk ben ik toch maar naar een tuincentrum gereden voor iets drastischere maatregelen. Ik kwam thuis met een doosje korrels die ervoor zouden moeten zorgen dat slakken stoppen met eten en doodgaan. Niet zo vriendelijk, maar het moet maar. Deze korrels zijn trouwens niet schadelijk voor egels, vogels en katten enzo! En! Het lijkt te werken! De eerste dagen heb ik bijna elke dag moeten strooien, maar nu lijken de slakken verdwenen te zijn. Eens kijken of dat zo blijft.

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Hmm, dit is een beetje een treurige post geworden hè? Gelukkig zijn er ook nog leuke verrassingen. Zo heb ik een tijdje terug een paprikaplant naar buiten verplaatst die binnen prima groeide maar nog geen paprika geproduceerd had. En nu? Nu hangen er al heel veel kleine paprikaatjes aan!

Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem

Herkennen jullie dit slakkenprobleem?Categorieën: Food, Living
Tags:8 reacties op “Mijn moestuin voor beginners #9: Slakken probleem”

  September 2, 2015

  Bij mijn ouders gebruiken wij ook deze korrels en ze werken zeker! Eerst gingen wij elke dag op “slakkenjacht” en vonden we er makkelijk 100-150 op een avond. Op den duur stopte je maar, want ze bleven maar komen…. Die korrels helpen echt


  Siska

  September 2, 2015

  Na een regenbui hielden wij regelmatig wedstrijdjes met de kids wie de meeste slakken in het water kon gooien, we wonen aan het water. Maar ook wij hielden last, toen toch ook maar aan de korrels gegaan en geen (slakken)daderspoor meer gezien.  September 2, 2015

  Het schijnt dat ze ook niet tegen koper kunnen. Je zou rondom de bak een koperdraadje of heel veel stuivers kunnen plakken, waar ze dan niet overheen gaan. De bak moet je dan wel goed controleren, want als ze daar nog in zitten, kunnen ze er ook niet meer uit.


  Desiree

  September 2, 2015

  Ik heb veel koffiedik gestrooid, bieslook neergezet en spaarzaam korrels gestrooid. Toen zijn ze weg gegaan. Hopelijk blijven die vieze beesten weg. Ze zijn zo smerig.  September 10, 2015

  Leuk artikel en fijn dat je een aantal manieren hebt getest. Ik blijf die naam Escar-Go trouwens hilarisch vinden


  MySimplySpecial
  September 10th, 2015


  Haha ja die is goed bedacht hè?


  Ikram

  September 11, 2015

  Yes helaas heb ik er ook heel wat last van gehad Maar dat met de flessen hielp idd supergoed! Handig totdat je plant groot genoeg is om een net over aan te spannen


  Froukje

  September 12, 2015

  Nog een mogelijke oplossing is zout. Slakken kunnen daar niet tegen. Om je tuintje heen strooien, denk ik.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie