Minder stress in 6 stappen - My Simply Special
18/12/2014

Minder stress in 6 stappen

Iedereen heeft het druk. Deadlines op werk, alles wat er nog geregeld moet worden voor de feestdagen, het huishouden en een volle sociale agenda. Het resultaat? Stress! Heel vervelend, maar de meeste mensen hebben er wel eens last van. Gelukkig zijn er wat dingen die je kan doen om je stress te verminderen.

Minder stress in 6 stappen

Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes

Al die dingen die je nog moet doen en niet mag vergeten, daar kan je snel onrustig van worden. De eerste stap naar een fijnere situatie is overzicht creëren. Zet alles onder elkaar en je hoeft niet meer bang te zijn dat je nog iets vergeet. Hiervoor kan je notitieboekjes gebruiken, maar zelf ben ik vooral fan van de app Wunderlist. Dit programmaatje kan je op je telefoon, tablet en computer installeren en je hebt het altijd bij de hand. Samen met je partner of huisgenoten een boodschappenlijstje maken, je huishoudelijke taken bijhouden of een werkproject plannen, het kan allemaal. En bedenk je vlak voor je gaat slapen dat je de volgende dag vooral niet mag vergeten om dat ene boek te bestellen? Dan zet je het nog snel even op je to-do lijst. 

Minder stress in 6 stappen

Is alles even belangrijk?

Fijn zo’n lijst, maar er zitten echt niet genoeg uren in een dag om alles te kunnen doen wat er op staat. Herkenbaar? Voor veel van jullie waarschijnlijk wel. De oplossing is om prioriteiten te stellen. Natuurlijk zijn er twintig dingen die heel belangrijk zijn, maar sommige dingen kunnen best nog even blijven liggen tot een rustiger moment. Dat kapotte lampje? Dat kan je best volgende week vervangen in plaats van nu.

Minder stress in 6 stappen

Adem in, adem uit

Stress zorgt vaak voor lichamelijke klachten. Een oppervlakkige ademhaling, spieren die vast gaan zitten en hoofdpijn bijvoorbeeld. Zelf heb ik vooral snel last van die eerste twee punten. Probeer af en toe een momentje te nemen om even op je ademhaling te letten en je spieren een beetje te rekken. Dit kan je thuis doen, maar ook gewoon op kantoor terwijl je achter je bureau zit. Heb je een beetje hulp nodig? In de Rituals app vind je korte filmpjes met oefeningen om snel te ontspannen.

Minder stress in 6 stappen

Me time

Hoe druk je het ook hebt, tijd voor jezelf nemen is belangrijk. Even iets doen waar je van ontspant, maakt dat je de rest van de tijd de energie hebt om te doen wat er gedaan moet worden. En nee, je hoeft echt niet meteen een hele avond vrij te maken, een half uurtje kan ook al helpen. Lees een hoofdstuk in een goed boek, speel een spelletje, maak een wandeling, of geniet van een hete douche.

Minder stress in 6 stappen

Ruik je dat?

Over douchen gesproken, geuren kunnen ook een positieve werking hebben. Gebruik dus eens een douchegel met een voor jou rustgevende geur. Of wat dacht je van een geurkaars of een spray voor je beddengoed met een geur die jij ontspannend vind? Vooral ‘s avonds is dat erg fijn. Voor overdag kan je Qi gebruiken, een serum van Rituals dat je inmasseert op je slapen, voorhoofd en nek. Je pakt even een momentje voor jezelf en de geur werkt verfrissend.

Minder stress in 6 stappen

Welterusten!

Vind je dat je genoeg gedaan hebt voor vandaag, maar ben je nog te wakker om te slapen? Dat is een vervelend probleem. Wat ik zelf altijd heel fijn vind is een simpele hoofdmassage. Romano beweegt dan de vingers van één hand zachtjes over mijn hoofd en ik ben ontspannen voor ik het weet. Heb je geen partner in de buurt of vind je dat gekriebel maar niks? Luister dan eens naar een meditatiemuziekje. ‘Yoga Nidra short relaxation’ van Vicky Hansen en Dana Gifford vind ik zelf altijd erg fijn. In het begin is het misschien raar, maar de kans bestaat dat je in slaap bent gevallen voor het nummer afgelopen is.

Wat doen jullie tegen stress?

Bron: foto 2, 3, 4, 5, 7

 Categorieën: Body, Happiness11 reacties op “Minder stress in 6 stappen”

  December 18, 2014

  Dank je voor de tips! Ik gebruik Evernote voor m’n to-do-lijstje. Daar kan ik ook makkelijk m’n mails en webpagina’s waar ik iets mee moet doen naartoe sturen.

  En goed slapen is volgens mij echt het belangrijkst! Doe ik ook zeker. Heb gelukkig zelden moeite om in slaap te komen.  December 18, 2014

  Ja herkenbaar! Ik vind papieren lijstjes nog steeds fijner, maar gebruik ook regelmatig Wunderlist.


  Saskia Henne

  December 18, 2014

  Waar kan ik dat bed (incl alles wat er bij op de foto staat) kopen?


  MySimplySpecial
  December 18th, 2014


  Leuk hè! De foto is van Ikea, dus ik neem aan dat ze alleen Ikea producten gebruikt hebben.  December 18, 2014

  Wat een goede tips! Een van mijn voornemens voor het nieuwe jaar is om meer lijstjes te maken. Nu doe ik het nog maar af en toe, maar het werkt zo fijn!  December 18, 2014

  Ik ben echt een lijstjes mens! Het is heerlijk overzichtelijk en het geeft je altijd een rustig gevoel. Anders ben ik zo bang dat ik iets vergeet. Leuke tips!  December 18, 2014

  Hele fijne tips ik probeer elke avond wel me time te houden :3 alleen soms lukt het helaas niet…  December 18, 2014

  Kon iedereen maar stressvrij zijn!


  MySimplySpecial
  December 18th, 2014


  Ja dat zou fijn zijn!  December 18, 2014

  Fijne tips, vooral me-time is bij mij erg belangrijk  December 19, 2014

  Wunderlist moet ik maar eens gaan proberen! Ik hoor er veel goede dingen over!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie