Mini Q&A: DIY skills, klussen en foto's van Liam - My Simply Special
15/04/2019

Mini Q&A: DIY skills, klussen en foto's van Liam

Een tijdje terug vroeg ik jullie waar jullie graag meer over zouden willen lezen op mijn blog. Ik kreeg veel leuke feedback, dus daar ben ik heel dankbaar voor. Ook kreeg ik wat vragen waarvan ik in de eerste instantie niet zo goed wist wat ik er mee wilde doen. Ze waren te kort om er een losse post van te maken, maar ik wilde ze wel beantwoorden. Het leek me daarom leuk om zo af en toe een paar van die vragen te pakken en mijn antwoorden met jullie te delen in een soort mini Q&A.

DIY: Babynestje

Hoe kom je aan al die goede DIY ideeën en de skills om die allemaal zelf te maken?

Volgens mij ben ik altijd creatief geweest. Toen ik jong was ging ik aan de slag met strijkkraaltjes en later met het maken van sieraden. Volgens mij ben ik ergens ook met de hand kleertjes gaan maken voor barbies en knuffels. Ik zie mezelf nog zitten in de auto naar wintersport met wat stof en naald en draad in mijn handen. Ik geloof dat ik een jurkje aan het maken was voor een beertje.

Uiteindelijk heb ik met een naaimachine leren werken door het gewoon te doen. Eerst op een oud exemplaar van mijn opa, die je echt nog met de hand rond moet draaien zeg maar. Toen ik dat onder de knie had mocht ik met mijn moeders elektrische variant aan de slag. Met van die kant en klare patronen heb ik nooit gewerkt. Ik bedacht altijd wat ik wilde maken en bestudeerde vervolgens de kleren in mijn kast om een idee te krijgen van hoe ik dingen aan moest pakken en om de afmetingen te bepalen. Door steeds nieuwe dingen te proberen, hier en daar wat te lezen in boeken en online en door fouten te maken, leerde ik steeds meer. Ik zal eerlijk zeggen dat ik nog nooit iets met mouwen heb gemaakt, maar galajurken en ingewikkelde tassen kan ik wel afvinken.

Ik denk dat ik werken met textiel het leukst vind, maar jullie hebben hier al genoeg projecten langs zien komen waar ik andere materialen voor gebruikt heb. Het hangt er maar net van af wat ik wil maken. Hoe ik aan de ideeën kom? Dat wisselt heel erg. Soms mis ik een bepaald item en besluit ik het zelf te maken in plaats van te kopen. (Een leuke deurmat en onze kapstok bijvoorbeeld). Soms zie ik iets leuks in de winkel en denk ik dat ik het zelf ook kan maken (helemaal naar mijn wens of bijvoorbeeld voor minder geld zoals het babynestje). Het komt ook wel eens voor dat ik een bepaald materiaal interessant vind en daar graag mee wil experimenteren zoals leer of bladkoper. En dan is Pinterest er natuurlijk ook nog!

Dagboek: Liam loopt!

Een zaag, boormachine etc, zijn apparaten die je regelmatig pakt. Dat soort klussen laat ik echt aan mijn vriend over (die het ook wel erg leuk vindt). Hoe is dat zo gekomen?

Deze vraag sluit leuk aan bij de eerste, dus die neem ik meteen mee. Allereerst moet ik zeggen dat ik niet iemand ben die zelf een muurtje gaat verplaatsen in huis, die tegels gaat leggen of andere grotere projecten zoals dat. Wel vind ik het leuk om te doen wat ik kan, binnen mijn eigen kunnen (en dat steeds een beetje te verleggen). Als er een professional hier in huis een bepaalde klus komt doen zoals iets fixen aan de elektra of het repareren van een apparaat, dan is de kans groot dat ik op z’n vingers sta te kijken. Zo leer je namelijk vaak een hoop en ook dingen die je in het vervolg zelf toe kan passen. Zo had ik jaren terug een vaatwasser die stuk ging. Uiteindelijk ontdekte de monteur dat er in het binnenwerk gewoon iets versprongen was. Ik had dat gezien en de volgende keren dat het gebeurde, haalde ik zelf de boel uit elkaar en kon ik ‘m repareren. (Scheelt een hoop geld.)

Wat betreft die apparaten, ik denk dat dat komt door mijn studie. Ik heb Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. We kregen daar niet alleen theoretische vakken, maar voor de ontwerpopdrachten moesten we vaak ook prototypes bouwen. In ons eerste jaar hebben we bijvoorbeeld een bbq gemaakt en ook echt getest. We hadden op de faculteit een flinke werkplaats met allerlei machines en werkten met materialen als klei, steen, hout en metaal. Een deel van de machines mochten we zelf gebruiken en over anderen kregen we les. (Ik heb toen zelfs leren lassen, al heb daar nooit meer iets mee gedaan.)

Op dit moment gebruik ik niet veel meer dan een decoupeerzaag en een boormachine, hoor. En dan zal ik er ook eerlijk bijzeggen dat ik gaatjes in de muren boren ook graag aan Romano overlaat. Hij heeft toch wat meer kracht en ik heb een hekel aan de herrie. Als we iets moeten zagen, dan ben ik wel degene die dat doet. Ik ben wat geduldiger en heb een vastere hand. Zo kunnen we de taken mooi verdelen.

Dagboek: Quality time

Hoe maak je van die mooie foto’s van Liam?

Grappig, dit is voor mij juist iets waar ik veel ruimte voor verbetering zie. Op dit moment maak ik vooral foto’s met mijn telefoon (Samsung Galaxy S7) en af en toe met een ‘echte’ camera. Nu is het zo dat het overgrote deel van de foto’s mislukt. Liam zit niet stil, dus vaak zijn ze bewogen of staat hij er net raar op. Er zijn momenten dat ik graag meer tijd wil investeren in het beter onder de knie te krijgen van mijn camera’s, maar het staat nog niet hoog genoeg op mijn lijst dat ik daar tijd voor vrijmaak. Voor nu maak ik gewoon vaak een heleboel foto’s en dan hoop ik dat er wat goeds tussen zit. Ook merk dat ik de minder perfecte foto’s vaak toch ook heel leuk vind. Jammer dan dat z’n handje net bewogen is.

Hebben jullie nog meer leuke vragen voor me? Het mag overal over gaan!Categorieën: My Life, Persoonlijk
Tags:1 reactie op “Mini Q&A: DIY skills, klussen en foto’s van Liam”
    Christine

    June 2, 2019

    Wat leuk om zo wat achtergrond te lezen van waar je creativiteit vandaan komt!
    Leuk artikel ook, dat je zo wat dingetjes beantwoordt uit de feedback van je eerdere enquête..


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie