My curated closet - deel 1 - My Simply Special
17/12/2018

My curated closet

Een paar maanden terug ruimde ik mijn kledingkast op en inventariseerde ik wat ik nodig had. Ik merkte toen weer dat ik niet zo goed wist wat ik wilde met mijn kleding en dat ik te veel terug bleef vallen in dezelfde dingen terwijl ik wat meer variatie in mijn kast wilde hebben. Ik kwam toen ergens een linkje naar het boek The curated closet tegen en besloot ‘m te bestellen. Het boek helpt je in verschillende stappen op weg om je eigen stijl te vinden en je garderobe samen te stellen. Het leest makkelijk weg, er staat een hoop informatie in en de opdrachten zetten je echt aan het denken. Aangezien er vraag was naar informatie, deel ik in twee posts meer over de stappen en wat mijn ‘resultaten’ waren. In deze post kunnen jullie het eerste deel lezen.

My curated closet

De filosofie

Deel één van het boek begint met wat algemene informatie en een aantal opdrachten om de huidige status van je garderobe vast te stellen en doelen te formuleren. Er zijn vijf principes waar het hele boek op gebaseerd is. Ze worden uiteraard uitgelegd, maar dit zijn ze in het kort:

 1. Be selective: Reserve your closet space for items you love 100 percent
 2. Be authentic: Forget conventional style typologies like “classic” or “bohemian” and create your own signature look
 3. Aim for quality: Build a wardrobe of high quality pieces that last more than just a few years
 4. Style trumps fashion: Get excited about fashion trends that suit your own style, but ignore all others
 5. Put in the work: Invest time and thought into developing your style and selecting the perfect garments

My curated closet

Stap 1: Mijn outfits

Ik kan me helemaal vinden in die principes en was dus enthousiast om aan de slag te gaan! De eerste opdracht was om twee weken lang elke dag een foto te maken van je outfit en bij te houden naar wat voor gelegenheid of omgeving je het droeg. Ik heb niet precies twee weken aangehouden en ook de gelegenheden niet vastgelegd, maar hierboven zie je het overzicht (het was toen nog een stuk warmer buiten). De meeste foto’s maakte ik op dagen dat ik op kantoor werkte of met Liam thuis was.

My curated closet

Stap 2: Vragenlijst

Aan de hand van het overzicht aan outfitfoto’s was het vervolgens de bedoeling om een hele lijst met vragen te beantwoorden. Ik ga ze niet allemaal delen, maar dit is een selectie van de makkelijkere vragen:

 • Favoriete outfit: nummer 2 en 5
 • Minst favoriete outfit: nummer 1 en 11
 • Mijn vijf meest gedragen kleuren: zwart, grijs, wit, blauw en rood
 • Wat ik zou willen veranderen: meer items om mee af te wisselen
 • Vind ik het oké om items meerdere keren te dragen in twee weken tijd: ja
 • Vind ik het oké om hele outfits meerdere keren te dragen in twee weken tijd: liever niet

My curated closet

Stap 3: Doelen

Vervolgens was het de bedoeling om aan de hand van de antwoorden van stap 2 een samenvatting te schrijven over je stijl, je garderobe en je doelen. De voorbeelden in het boek zijn vrij uitgebreid, maar dit is mijn korte variant:

Sinds ik voor mezelf werk en nu ook moeder ben, zoek ik naar een balans. Ik wil leuke outfits dragen, maar ook comfortabel zijn en met Liam kunnen spelen. Mijn kast voelt nu vrij leeg aan en ik wil ‘m niet vullen met impulsief gekochte kleren die niet bij elkaar passen of die na 3 keer dragen niet mooi meer zijn. Ik ben blij met een deel van de items die ik heb, maar er is ruimte voor verbetering. Ik wil wat meer kleur toevoegen en meer kunnen variëren. Ik wil graag items hebben die er kwalitatief goed uit zien en die ook tegen regelmatig wassen kunnen. Verder zou ik best wat nieuwe dingen willen proberen.

My curated closet

Stap 4: Wat vind ik leuk?

In deel twee van het boek ga je aan de slag met het bepalen van je eigen stijl. Als startpunt is het de bedoeling dat je een heleboel foto’s verzamelt die je aanspreken. Dit wordt uitgebreid uitgelegd en je kan er een enorm project van maken. Ik heb het vrij simpel gehouden en heb alleen op Pinterest rondgekeken en een bord aangemaakt (bekijk ‘m hier). Hierbij ben ik voor nu wel uitgegaan van alleen herfst- en winterkleding. Voor het voorjaar en de zomer ga ik dit nog wel een keer doen, denk ik. Als je klaar bent met verzamelen, is het uiteraard de bedoeling om weer weg te gooien wat toch niet zo inspirerend was en dan is het tijd om alles te gaan analyseren. Het idee is dat je kijkt naar wat elementen die steeds terugkomen. Mijn lijstje ziet er zo uit:

Algehele uitstraling

 • Casual/Chic

Individuele items

 • Jeans
 • Leren jasjes
 • Grote truien
 • Flowy jasjes/vesten
 • Soepel vallende tops
 • Lange vesten
 • Mouwloze blazer
 • Knielaarzen
 • Enkellaarzen
 • Sneakers
 • Pumps
 • Lange, wollen jassen
 • Wollen jurken

Kleuren

 • Zwart
 • Grijs
 • Wit
 • Blauw
 • Rood
 • Donker paars
 • Streepjes
 • Nude?

Silhouette

 • Skinny jeans
 • Hoge hals
 • Lage ronde hals
 • V-hals
 • Trui/shirt in broek gestoken

Materialen

 • Donkere jeans
 • Lichtblauwe jeans
 • Grijze jeans
 • Chunky knit truien en vesten
 • Kanten details

Styling

 • Grote sjaals
 • Subtiele kettingen
 • Lang, los haar
 • Mooie tassen

My curated closet

Stap 5: Experimenteren

Dat je dingen leuk vindt staan bij anderen, betekent natuurlijk niet dat je er altijd gelukkig van wordt als je het zelf aantrekt. De volgende stap is dus om met je lijstje op pad te gaan en heel veel te passen en te proberen. Ja, zonder te kopen! Het idee is dat je een lijst overhoudt met alles wat bij je past, favoriete combinaties, hoe je individuele items het liefst draagt, etc. Zelf heb ik dit niet gedaan. Ik ben wel een keer Amsterdam in gegaan om winkels af te struinen, maar ik kon erg weinig vinden dat ik leuk vond. Alles wat hierna volgt zijn dus conclusies op basis van wat ik al weet, de kleren die ik heb en wat me leuk lijkt.

Algehele uitstraling

 • Casual/Chic

Individuele items

 • Jeans
 • Leren jasjes –> leuk, maar lastig om een perfect passend exemplaar te vinden en ik zie alleen maar jasjes die ik eerder als blazer zou dragen dan als echte jas
 • Grote truien –> in combinatie met een grote sjaal
 • Flowy jasjes/vesten
 • Soepel vallende tops  –> nog niet geprobeerd in een winterse outfit, de tops die ik heb zijn wat aansluitender
 • Lange vesten
 • Mouwloze blazer
 • Knielaarzen
 • Enkellaarzen –> lastig om leuke exemplaren te vinden waarin mijn voeten niet heel groot lijken
 • Sneakers –> witte zijn in elk geval goed, maar grijs of zwart kan misschien ook
 • Pumps –> ik vind hakken niet handig in combinatie met Liam, maar ik wil mezelf wel uitdagen om ze weer eens vaker te dragen als ik bijvoorbeeld naar kantoor ga
 • Lange, wollen jassen
 • Wollen jurken –> lastig om iets te vinden dat elegant staat en waar je je panty etc niet onder ziet zitten

Kleuren

 • Zwart
 • Grijs
 • Wit
 • Blauw –> geen babyblauw
 • Rood
 • Donker paars
 • Streepjes
 • Nude? –> dit moet ik nog proberen

Silhouette

 • Skinny jeans
 • Hoge hals –> vond ik vroeger niks, maar nu steeds leuker
 • Lage ronde hals
 • V-hals
 • Trui/shirt in broek gestoken

Materialen

 • Donkere jeans
 • Lichtblauwe jeans
 • Grijze jeans
 • Chunky knit truien en vesten
 • Kanten details –> meer experimenteren hoe ik dit kan verwerken in een outfit

Styling

 • Grote sjaals
 • Subtiele kettingen
 • Lang, los haar  –> prachtig om te zien, maar ik vind los haar heel vermoeiend
 • Mooie tassen

My curated closet

Stap 6: Style profile

Na al het experimenteren en nog wat extra stappen is het de bedoeling dat je je ‘style profile’ gaat maken in twee delen. Allereerst is er een moodboard en daarnaast maak je een geschreven samenvatting. Ik heb dit voor nu grotendeels overgeslagen en alleen mijn bord op Pinterest verder georganiseerd.

My curated closet

Stap 7: Opruimen maar

Voor je een nieuwe garderobe op kan bouwen, moet je natuurlijk eerst opruimen. In het boek lees je hoe je dit kan doen en hoe je om kan gaan met uitdagingen die je tegenkomt tijdens dat proces. Ik ben zelf best goed in opruimen en dingen weg doen als dat nodig is en ik heb aan het eind van de zomer al flink huisgehouden in mijn kast. Dat was ook een van de redenen dat ik dit boek kocht. (In deze post gaf ik al een kijkje in mijn kast.)

My curated closet

Benieuwd hoe dit verder gaat? Aan de hand van de volgende stappen kreeg ik meer inzicht in wat ik echt nodig heb en maakte ik een shoppinglist. Daar kunnen jullie binnenkort meer over lezen in het tweede deel.Categorieën: Fashion, Inspiratie8 reacties op “My curated closet – deel 1”

  December 17, 2018

  Wat tof zeg! Ik ben zelf echt een hoarder, dus the more the better; maar tips wat betreft handige basisstukken etc. zijn altijd goed!  December 17, 2018

  Ben nu al benieuwd naar deel 2..

  X  December 20, 2018

  Wat interessant om te lezen hoe dat werkt. Die outfits die je draagt zien er ook heel mooi en goed gecombineerd uit! Ik zie dat jij (net als ik) ook team-streep bent, haha! Maar wat een inspirerende blog is dit. Ik ben benieuwd naar het tweede deel!


  Mieke

  December 20, 2018

  Komen je dagboekposts nog terug? Ik mis ze ‘al’ 2 weken.


  MySimplySpecial
  December 20th, 2018


  Ja zeker! Ik ben op dit moment even niet in staat om achter mijn laptop te kruipen, maar zodra dat weer lukt dan komen ze zeker terug.


  Mieke
  December 21st, 2018


  Goed om te horen. Ik hoop dat het een blije reden heeft waardoor het nu niet lukt. Niet dat het (kerst)drukte is.
  Fijne feestdagen!


  Chris

  January 6, 2019

  Vind je blog altijd leuk om te lezen en deze met My curated closet vind ik supe.
  Ben ook aan de slag gegaan maar wou foto’s nemen van mijn outfits met mijn mobile en dat lukte me maar niet dat was niet leuk. En mijn outfits op het bed leggen en fotograferen vind ik niet hetzelfde. Heb jij soms een tip
  Alvast bedankt
  Groetjes
  Chris


  MySimplySpecial
  January 7th, 2019


  Wat leuk om te horen! Het helpt als je aardig wat licht hebt op de plek waar je fotografeert en verder kan je een beetje spelen met hoe hoog je je camera houdt en of je recht voor de spiegel gaat staan of juist een beetje draait. Ik vind mijn spiegelfoto’s ook niet fantastisch, maar ik kan mijn outfit zien en daar gaat het om Hopelijk lukt het je!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie