Ons nieuwe huis #10: Plannen voor de tuin - My Simply Special
14/05/2018

Ons nieuwe huis #10: Plannen voor de tuin

Oef, de tuin. Dat is toch wel een groter project dan ik van te voren dacht. Of nou ja, ik had er eigenlijk gewoon niet heel erg over nagedacht. Gelukkig hebben we inmiddels een oprit, een begin van een voortuin en een plan voor de achtertuin. Ik praat jullie bij.

Ons nieuwe huis #10: Plannen voor de tuin

De oprit

Onze voordeur zit aan de zijkant van ons huis en daar is dus ook onze ‘oprit’. De plek waar wij en onze buren auto’s kwijt kunnen. Toen ons huis opgeleverd werd, was dit één grote zandbak met twee rijtjes tegels om je auto overheen te rijden. Al snel werden we helemaal gek van het zand dat dus ook steeds door het hele huis lag. Gelukkig kunnen we het goed vinden met onze buren, dus al snel spraken we af om de hele oprit samen te laten bestraten met één type tegel. Dat leek ons wel zo mooi. Onze smaken kwamen overeen en na een rondje shoppen hadden we snel een keus gemaakt. Om het nog makkelijker te maken, kenden onze buren wel iemand die het plaatsen van de bestrating op zich kon nemen. Ideaal!

Met het resultaat zijn we heel erg blij. We hebben gekozen voor vrij lichte, grijze tegels in een ‘wildverband’, dus met verschillende formaten. Dat geeft een speels effect, zonder dat het druk wordt. Op dit moment moet er nog zwart zand tussen geveegd worden, maar er worden eerst binnenkort nog een paar tegels vervangen die tijdens het aantrillen gebarsten zijn.

De voortuin

We hebben een ruime voortuin die bij de oplevering bestond uit een bak klei in plaats van zand. Dat waait dan wel niet naar binnen, je kan er ook niks mee. We hebben dit daarom af laten graven en er is zand gestort, zodat het samen met de oprit bestraat kon worden. De hele wijk heeft wel al een rijtje plantjes gekregen en we zijn verplicht die te houden. Dat hebben we dus als uitgangspunt gebruikt en verder is er een grote opening gemaakt in het straatwerk. Dit moet deels nog afgewerkt worden met sluitbanden. De bedoeling is dat we hier het zand weer weg gaan halen zodat er tuinaarde voor in de plaats kan komen. Het is namelijk de bedoeling om hier wat leuke boompjes en planten neer te zetten in combinatie met kiezels. Die kiezels staan als het goed is mooi en voorkomen hopelijk dat er al te veel onkruid gaat groeien. Verder willen we een bankje in de voortuin plaatsen en misschien hier en daar een mooie pot met wat extra groen.

Dagboek: Liam begint te lopen

De achtertuin

Misschien is het jullie al opgevallen, maar we willen graag een tuin die niet al te veel onderhoud vraagt. Daarom kiezen we dus voor grotere tegels, kiezels en niet extreem veel groen. Voor de achtertuin geldt dat eigenlijk ook. Hierboven zie je een schets die we zelf hebben gemaakt. De bedoeling is dus dat er bij het huis een terras komt (zelfde tegels als voor) waar we een tafel met stoelen kunnen plaatsen. Achterin de tuin moet ook een heel deel bestraat worden, maar dan met donkerdere, grote tegels. Daarop willen we een schuurtje plaatsen met een overdekt zitgedeelte waar we de loungeset neer kunnen zetten. Daarnaast blijft er dan nog een stukje terras over zonder overkapping. Hier kunnen we in de zon zitten, een opblaaszwembadje of een zandbak neerzetten. Dat bekijken we later wel.

Ons nieuwe huis #10: Plannen voor de tuin

Goed, dat is de basis. Natuurlijk willen we wel iets aan groen in de tuin, dus aan beide zijkanten willen we verhoogde borders maken. Rechts een lage variant en links een hoge. Daar willen we dan nog een leuk bankje tussen plaatsen. Verder hebben we nog twee speelelementen bedacht, namelijk een trampoline en een ‘pergola schommel’. Dat laatste is een idee waar we op kwamen door deze DIY van Karwei.

Ons nieuwe huis #10: Plannen voor de tuin

Best een aardig plan toch? Nu moet het nog gerealiseerd worden. Het begin is al wel gemaakt, want het afgraven van de modder en het storten van zand is al wel gedaan. Ook hebben we een plannetje voor de electra. Er kunnen dus kabels ingegraven worden het daarna kan het bestraten beginnen. We zijn nog aan het overleggen met iemand of hij dat op kan pakken. Nu hoeft van mij niet de hele tuin in een week aangelegd te worden, dat kunnen we prima in fases doen. Over welke planten we willen ga ik bijvoorbeeld nog niet echt nadenken en die schommel kunnen we ook over een jaar wel bouwen. Een terras zou wel fijn zijn, dan kunnen we met mooi weer tenminste een beetje buiten zitten. Ach ja, nog even geduld. Ik ben in elk geval al heel benieuwd hoe het er over een paar maanden uit zal zien!

Hebben jullie al eens een heel nieuwe tuin aangelegd? Mochten jullie nog tips hebben, let me know!Categorieën: My Life, Persoonlijk3 reacties op “Ons nieuwe huis #10: Plannen voor de tuin”

  May 14, 2018

  Hoi, leuk plan!
  Denk je ook aan verlichting in je tuin? Bv langs het pad naar achteren?

  Succes!

  Groetjes,
  Renske


  MySimplySpecial
  May 15th, 2018


  Ja zeker! We hebben al helemaal uitgedacht waar we verlichting willen. Ben heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken  May 14, 2018

  Ik ben heel erg nieuwsgierig naar het uiteindelijke resultaat. De sfeerfoto ziet er mooi uit!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie