Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest - My Simply Special
15/02/2017

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Hebben jullie vorige week de foto’s gezien van de fotoshoot tijdens onze Hindoestaanse bruiloft? Vandaag ga ik namelijk vertellen en laten zien hoe de rest van de dag verlopen is met de ceremonies en rituelen en natuurlijk het diner en feest. We hebben ontzettend veel mooie foto’s en vandaag deel ik een kleine selectie met zo min mogelijk van onze gasten erop (i.v.m. privacy), maar ik hoop dat jullie zo toch een beetje een beeld krijgen van de dag. Het was in elk geval ontzettend leuk en zo bijzonder om mee te maken en we hebben heel erg genoten!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Zoals ik in mijn vorige post vertelde deed Romano thuis een aantal rituelen. Mijn moeder en ik hebben daar ook een stukje van gedaan toen we in de zaal aankwamen. Daarna heb ik me even teruggetrokken en kon ik me een beetje opfrissen zo. Ondertussen kwam Romano met zijn familie aan bij de zaal en toen hebben onze families elkaar begroet.

Wat handig is om te weten is dat het vroeger in India zo was dat een bruidegom met zijn familie (alleen de mannen) naar het dorp van zijn bruid ging. Daar gingen ze dan trouwen en daarna ging de bruid met de bruidegom mee naar zijn dorp. Dit zie je nog steeds terug in de rituelen die nu uitgevoerd worden. Wij hebben uiteraard dingen overgeslagen en aangepast aangezien ik geen Hindoestaanse ben. Zo zou dat begroten eigenlijk alleen door de vaders gedaan ‘mogen’ worden.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Na het begroeten is iedereen naar binnen gegaan en was het tijd voor Dulha Parchan, het verwelkomen van de bruidegom. Dit werd gedaan door mijn moeder en andere vrouwelijke familieleden en vriendinnen van mij. Hiervoor gebruiken ze een koperen schaal (thali) met daarop een beker en olielampje (lota en dia). Op de koperen schaal lag ook yoghurt, chandan (gele kleurstof) en een aantal deegballetjes. Hier moesten dan handelingen mee gedaan worden als het ronddraaien van de lota of de dia voor Romano, water in een teiltje gieten, Romano wat yoghurt ‘voeren’ (dat zie je op de foto) en deegballetjes door de zaal gooien. Ik was hier dus zelf niet bij, maar volgens mij hebben ze wel lol gehad!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Kijk dit is de ‘maroh’, het gedeelte waar de huwelijksceremonie plaats zou vinden.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Romano mocht hier plaatsnemen met de priester en ik denk dat ze toen ook nog wat kleine dingen gedaan hebben. Daarna kwam ik de trap aflopen met mijn familie om me heen terwijl ze een rode dupatta (sjaal) boven mij hielden. Romano had me natuurlijk al gezien bij de fotoshoot (dat is dus niet gebruikelijk), maar de rest van zijn familie en de rest van de gasten zag me nu voor het eerst.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Ik mocht aan ze zijkant van de maroh gaan zitten samen met mijn ouders. We hebben toen een aantal handelingen gedaan die horen bij het weggeven van de bruid. Hier zie je dus aan de rechterkant Romano’s hand en aan de linkerkant die van mijn vader, mijn moeder en die van mij. Mijn broertje is degene die water in de schaal mocht gieten. Hierna mocht ik plaatsnemen naast Romano, aan zijn rechter kant. 

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Hierna volgenden een heleboel handelingen, maar gelukkig gaf de priester elke keer aan wie wat moest doen. Belangrijk was wel dat we altijd ‘verbonden’ waren, daarom heb ik op deze foto mijn hand op Romano’s arm.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Het is dus ook gebruikelijk dat er cadeautjes gegeven worden. Ik kreeg wat traditioneler een saree (die ik officieel gezien aan moest doen aan voor het vertrek aan het eind van de avond) en sieraden en Romano had eerder ook al een ketting gekregen. Van mijn moeder kregen we (iets minder traditioneel) e-readers. Ja echt!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Weten jullie nog dat ik in een eerdere post vertelde over het poffen van de ongepelde rijst? Bij de ceremonie was die rijst dus weer nodig als een offer als ik het goed heb. Mijn broertje mocht steeds wat rijst op onze waaier leggen en dit gooien Romano en ik vervolgens in het vuur. 

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Hier zie je dat ik mijn voet tegen die kom aan moest zetten en Romano moest mijn voet dan vervolgens weer terugzetten, waarna ik mijn voet weer tegen de kom plaatste. Ik geloof dat dit stond voor mijn standvastigheid binnen het huwelijk.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Eén van de belangrijkste delen van de ceremonie was het lopen rond het vuur. Romano en ik werden eerst met behulp van een gele doek aan elkaar geknoopt, of nouja, onze kleding. Daarna mochten we zeven rondjes rond het vuur lopen waarbij een deel van de rondjes Romano voorop liep en ik bij de andere rondjes. Deze rondjes stonden voor zeven geloften die we aan elkaar aflegden, als ik het goed zeg.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Voor we weer mochten gaan zitten hebben we eerst nog tegelijk 7 passen gezet terwijl we naast elkaar stonden. Ik moet zeggen dat ik dus niet overal de precieze betekenis van onthouden heb, maar dit had dacht ik iets met gelijkwaardigheid te maken.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

En zie je dat ik nu aan Romano’s andere kant zit? Aan de kant van zijn hart.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Toen was het tijd voor het grappige gedeelte. Romano’s zusjes hielden namelijk een doel boven ons zodat niemand kon zien wat er gebeurde. Romano moest namelijk een beetje sindhur (rood poeder) in mijn haarscheiding aanbrengen zodat het voor de buitenwereld duidelijk zou zijn dat ik getrouwd ben. Toen Romano aangaf dat hij klaar was moesten mijn schoonzusjes dus eerst onder de doek kijken of hij het goed had gedaan voordat de doek weggehaald mocht worden.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Daarna was het tijd voor het uitwisselen van de mala’s (bloemenkransen die helemaal zelf gemaakt waren door één van Romano’s zusjes). Deze geven aan dat we uit vrije wil voor elkaar gekozen hebben.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Na wat laatste rituelen was de ceremonie afgelopen en mochten Romano en ik de maroh uit. We zijn toen even naar boven gegaan (de opfrisruimte om het zo maar te noemen) waar we alles samen even konden laten bezinken. Het was natuurlijk toch een speciaal moment!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Ondertussen moesten onze vaders samen nog wat laatste stappen doorlopen om de ceremonie af te sluiten.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

We hadden natuurlijk ‘s ochtends al foto’s gemaakt, maar toen zat mijn sjaal over mijn schouder. Voor de ceremonie moest hij over mij hoofd en we vonden het leuk om zo ook nog even een paar foto’s te maken. Plus het was fijn om even buiten te zijn. We hadden allebei behoorlijk warme kleding aan en het was die dag ontzettend warm in Nederland.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Daarna was het tijd voor een hele lijst aan groepsfoto’s. Ik ga die niet allemaal delen, maar deze is wel heel grappig. (Dit zijn onze getuigen bij onze wettelijke bruiloft.)

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest Na de groepsfoto’s hebben we mijn sjaal losgemaakt en weer over mijn schouder geplaatst. Even afkoelen op het dak!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Bij een Surinaamse bruiloft is er eten voor alle gasten. Het was een vegetarisch buffet met onder andere roti!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Na het diner mochten we de dansvloer openen en begon het feest!

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Tussendoor hebben Romano’s ouders onze gele bandjes afgedaan. We hadden die de dag daarvoor omgekregen als een soort bescherming, maar ze moesten af voor we alcohol zouden drinken.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Kijk! Er was ook bij deze bruiloft een soort sweet table met allemaal zoete hapjes.

Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest

Volgens mij hebben we het grootste deel van de avond heel erg staan genieten op de dansvloer en de dag was veel te snel afgelopen. Nadat alle gasten naar huis vertrokken waren ben ik met Romano meegegaan naar het huis van zijn ouders. Daar hebben we wat rituelen gedaan plus een paar grappige spelletjes gedaan die aan zouden moeten geven wie de baas zou zijn in huis. Daarna was het tijd om naar huis te gaan. Ik denk dat het toen een uurtje of drie of vier ‘s nachts was. Thuis ben ik mijn haar los gaan halen, maar dat was zo krokant van de haarlak dat we uiteindelijk onder de douche zijn gesprongen om het met heel veel cremespoeling voorzichtig uit de klit te kunnen halen. Toen we om iets van half zes eindelijk in bed lagen waren we echt helemaal op, maar wel heel happy na zo’n bijzondere bruiloft.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een beetje een beeld te krijgen van een Hindoestaanse bruiloft!

Foto’s: Bridj PhotographyCategorieën: My Life, Trouwen10 reacties op “Onze Hindoestaanse bruiloft: De ceremonie & het feest”
  Lisette Kleiweg

  February 15, 2017

  Dankjewel voor het delen van zulke persoonlijke foto’s , prachtige kleuren en kleding, heel bijzonder ! Jullie stralen beiden, niemand hoeft eraan te twijfelen of dit wel een huwelijk uit liefde is


  MySimplySpecial
  February 15th, 2017


  Dankjewel voor je lieve reactie!


  Christa

  February 15, 2017

  Wauw wat bijzonder om deze foto’s te mogen zien Margot! Wat veel rituelen komen er bij zo’n Hindoestaanse bruiloft kijken, mooi dat ze allemaal een symbolische betekenis hebben! Heel gaaf dat we een kijkje kunnen nemen in deze bijzondere dag!


  Lisan

  February 15, 2017

  Wat leuk om zo in detail mee te krijgen hoe een bruiloft in een andere cultuur eraan toe gaat! Het klinkt allemaal wel wat ingewikkeld, maar ik geloof ook dat het wel heel speciaal is! Ik had bij het andere artikel al gezegd hoe mooi ik je eruit vond zien, maar bij deze nog een keer prachtige make=up ook!


  MySimplySpecial
  February 15th, 2017


  Wat lief, dankjewel!  February 15, 2017

  Wat prachtig zeg… en mooi met al die rituelen! Bedankt voor het delen!


  Eline

  February 15, 2017

  Hele mooie foto’s, wat leuk dat je dit met ons wil delen, echt een intiem kijkje in een andere cultuur. Het is een herhaling van wat hier boven staat, maar jullie stralen echt, prachtig om te zien ! Enne… wat heb je een knappe man zeg hihi.  February 16, 2017

  Zo leuk om te zien, want ik ken dit natuurlijk helemaal niet. Wat zag je er prachtig uit!


  Mila

  March 27, 2017

  Hi, mooie foto’s
  Ik ben hindoestaanse en mn mijn vriend hollands un echt rotterrdammer😊 wij gaan ook in t Hindoestaans trouwen..

  Enjoy married life…


  MySimplySpecial
  March 27th, 2017


  Dankjewel! Wat leuk dat jullie dat ook gaan doen! Zijn jullie al druk met de voorbereidingen?


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie