Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan - My Simply Special
21/10/2016

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Na de henna-avond en de offerdienst ga ik jullie vandaag vertellen over Hardi en Bhatwaan. Zegt dat jullie niks? Dat kan ik me voorstellen! Ik heb ook een hoop nieuwe namen en termen geleerd door onze bruiloft en in deze post zal ik aan jullie uitleggen wat deze termen inhouden. Er komt in elk geval geel spul en ongepelde rijst bij kijken!

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Hardi

In mijn vorige verslag vertelde ik al over de offerdienst die plaatvond op vrijdagochtend. Daarna volgde een lunch en toen was het tijd voor Hardi, het insmeren van het bruidspaar met kurkuma. Ja echt waar! Voor de bruiloft worden de bruid en bruidegom vaak ingesmeerd met een papje van hardi (kurkuma dus). Dit zou moeten zorgen voor een mooiere huid en wordt dan ook in Ayurvedische reinigingsproducten gebruikt. Het zou de huid gladder, stralender en lichter moeten maken. Symbolisch staat deze ­ceremonie voor het wegwassen van het verleden en het leggen van de focus op het heden en de toekomst. Nu is dit tegenwoordig niet meer een verplicht onderdeel van een bruiloft, maar het blijft een leuke manier om het bruidspaar een beetje te plagen.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Maar goed, hoe ging dat dan in de praktijk? Romano en ik hebben ons in elk geval eerst even omgekleed zodat onze mooie outfits schoon zouden blijven. Daarna mochten we in de tuin plaatsnemen op een paar vuilniszakken. Tsjah, dat scheelde weer met opruimen. We moesten allebei onze handen ophouden en hier werd rijst en een gouden armband in geplaatst. En toen begon het! Familieleden en vrienden kwamen om de beurt naar ons toe en pakten met twee kleine bosjes van een soort gras wat van het hardi-papje op. Daarmee stipten ze vervolgens verschillende plekken op ons lichaam aan en daarna moesten ze de bosjes een soort luchtkusje geven.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Omdat de hardi niet zo makkelijk van mijn lichaam af zou gaan werd het bij mij niet in mijn gezicht gesmeerd, maar meer in mijn haar. Romano had wat minder geluk, want hij is uiteindelijk echt van top tot teen ingesmeerd door zijn familie. Hihi! Zodra we klaar waren ben ik voorzichtig naar boven gelopen om mezelf zo goed mogelijk schoon te maken onder de douche. Ik kreeg zo snel nog niet alles weg, dus thuis ben ik nogmaals onder de douche gestapt om de laatste restjes weg te halen en uit mijn haar te wassen.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Bhatwaan

Na het douchen was het ook tijd om me klaar te maken voor het avondprogramma. De dag voor het huwelijk wordt Bhatwaan genoemd en dit is een gezellige bijeenkomst van vooral familieleden, maar ook goede vrienden en bekenden. Net zoals alle activiteiten tot nu toe is dit iets wat in principe per familie gevierd wordt. Normaal gesproken zouden Romano en ik dus apart van elkaar een feest hebben, net als met een vrijgezellenfeest. Wij hebben er echter voor gekozen om het wel samen te vieren.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

De belangrijkste ceremonie op deze avond is het poffen van padie (ongepelde rijst) door de vrouwelijke leden van de familie. Deze gepofte padie heet lawa en wordt later tijdens de huwelijksceremonie weer gebruikt. Dit ritueel heet­ lawa-bhoejai ­en voor mij deden twee vriendinnen het en voor Romano zijn zusjes.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Romano en ik hoefden eigenlijk niks te doen. We keken toe en kletsten gezellig met de gasten.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Dit is helaas geen scherpe foto, maar ik wil ‘m toch graag delen. Na het poffen van de rijst was het namelijk tijd om wat te eten en ging de DJ aan de slag. De rest van de avond hebben we heerlijk kunnen dansen en vooral heel erg genoten van de gezelligheid!

Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan

Deze foto maakten we toen we bij mij thuis waren. (Romano sliep bij zijn ouders en mijn vriendinnen bij mij.) We waren ontzettend moe, maar wel happy!

Zo, in een volgende post ga ik jullie meer vertellen over de dag van de huwelijksceremonie!

Foto’s: De meeste zijn gemaakt door Hanne KauseCategorieën: My Life, Trouwen2 reacties op “Onze Hindoestaanse bruiloft: Hardi & Bhatwaan”

    October 21, 2016

    Wauw wat leuk om te lezen en te zien. Heel interessant om dit allemaal te lezen, je legt het heel goed uit. Wat zag iedereen er mooi uit zeg, leuk hoe kleurrijk jullie dag was!

    Liefs, Merel    February 10, 2017

    Wat bijzonder allemaal. Jullie zagen er allemaal mooi uit.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie