Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond - My Simply Special
07/09/2016

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Het is alweer even geleden, maar eind juli zijn Romano en ik op z’n Hindoestaans getrouwd. Dit duurde maar liefst vier dagen en we hebben van alles ontzettend genoten! Om niks te vergeten en omdat jullie het misschien ook wel leuk vinden om meer te horen over die dagen zal ik in een aantal blogposts vertellen hoe onze dagen eruit zagen. Natuurlijk hadden we veel gasten en ik wil de privacy van anderen wel respecteren, dus ik zal maar een klein stukje van de foto’s delen. Hopelijk krijgen jullie alsnog een beetje een idee. Anyway, vandaag begin ik met de eerste dag, de henna avond!

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Bij een Hindoestaanse bruiloft hoort henna, oftewel mehendi. Ik vind dat zelf erg leuk en vond het dus ook super dat mijn schoonfamilie een henna avond wilde organiseren. Nu staat die avond niet alleen in het teken van henna, er wordt ook een ritueel gedaan als voorbereiding op de bruiloft. Om het niet te verwarrend te maken zal ik bij het begin beginnen.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Op donderdag werd ik alleen wakker want Romano was sinds de avond ervoor bij zijn ouders. Ik had die ochtend wat klusjes op mijn lijstje staan om het huis helemaal netjes te maken, dus daar begon ik mee. Toen alles verder klaar was ben ik met mijn nagels aan de slag gegaan. Mijn handen en voeten zouden door de henna redelijk wat aandacht krijgen, dus dan kunnen gelakte nagels niet ontbreken toch? Terwijl ik met mijn nagels bezig was kwamen mijn twee schoonzusjes al aan met een heleboel spullen. De uren daarna zijn ze hard bezig geweest met het omtoveren van onze woonkamer. De bank werd verschoven, er werd een mooi zitje voor mij gemaakt en overal kwamen leuke en kleurrijke decoraties te staan. Ook de hapjes en drankjes werden al zoveel mogelijk klaargezet. Ja de meiden hadden er echt werk van gemaakt en overal aan gedacht!

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Door de henna zou ik niks met mijn handen kunnen doen die avond, dus ik stak mijn haar mooi op en deed mijn make-up. Een uurtje voor de gasten zouden komen stonden mijn moeder en oma op de stoep want mijn moeder zou me helpen met aankleden. Ik droeg die avond een blauwe saree en het binden van zo’n kledingstuk is nog best een kunst. Ik weet in principe hoe het moet, maar mijn moeder had uitgebreid geoefend en kon het veel netter dan ik. Plus, het was gewoon leuk om zo samen met de voorbereidingen bezig te zijn!

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Niet lang nadat we klaar waren begonnen inderdaad de eerste gasten binnen te druppelen en ook de henna artiest arriveerde. Ik kletste met wat gasten en al snel was het tijd om op de bank te gaan zitten. Samen met Karishma (de henna artiest) bekeek ik nog een keer de designs die ze voor me had gemaakt. Van te voren had ik al een keus gemaakt uit een paar designs die ze voor me gemaakt had, maar ze bleek nog een nieuw idee bij zich te hebben. Al snel besloten we een aantal elementen te combineren en nadat ze snel haar schetsen had aangepast kon ze beginnen. 

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Voor mij betekende dat stilzitten en kletsen met de gasten die bij me kwamen kijken. Om het zo prettig mogelijk te maken had Karishma mijn henna opgedeeld in drie delen. Ze begon met de binnenkant van mijn handen, daarna was de buitenkant aan de beurt en als laatste mijn voeten. Tijdens de pauzes kon ik dus een beetje rondlopen en zette Karishma ook henna bij mijn moeder, Romano’s moeder en Romano’s zusjes.

Onze-Hindoestaanse-bruiloft--Henna-avond-3

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Het grappige was dat ik al heel snel niks meer met mijn handen kon doen. Bij het zetten van henna wordt er namelijk met een soort bruine pasta op je huid getekend. Deze pasta droogt langzaam op en laat de huid eronder verkleuren. Voor het beste resultaat is het handig om die pasta zolang mogelijk op je huid te laten zitten. Het gevolg? Ik had hulp nodig bij eten en drinken! Hihi, ja mijn moeder en vriendinnen hebben me moeten voeren. (En gelukkig hoefde ik de hele avond niet naar de wc!)

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Ik weet niet meer precies hoe lang het duurde, maar in de uren dat mijn henna gezet werd konden de andere gasten lekker met elkaar kletsen en genieten van de hapjes en het eten. In principe was het een vrouwenavond, maar op een gegeven moment kwam Romano ook even langs met wat andere mannen om dat eten langs te brengen. We hebben elkaar niet lang gezien, maar het was fijn om even hoi te kunnen zeggen. Oh, en niet alleen Karishma kon henna zetten, ook mijn schoonzusjes hebben het afgelopen jaar veel geoefend en alle gasten die dat wilden konden dus ook henna krijgen.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Tegen de tijd dat mijn voeten aan de beurt waren was het tijd voor het ritueel van die avond. Bij een Hindoestaanse bruiloft komen meerdere rituelen kijken en deze eerste heet Mat Korwa. Dit is een feestelijk gebeuren, waarbij vrouwen op een schone plaats bij het water een beetje aarde opgraven. Van die aarde vervolgens zeven balletjes gemaakt die tijdens het huwelijksritueel weer gebruikt worden. De vruchtbaarheid van de aarde ­is onmisbaar voor al het leven ­wordt gesymboliseerd door de opgegraven van de aarde. Gehoopt wordt, dat het huwelijk even vruchtbaar zal worden als moeder aarde zelf.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Een deel van het ritueel werd binnen in de woonkamer gedaan en daar mocht ik naar kijken terwijl ik henna kreeg op mijn voeten. Daarna werd het ritueel buiten vervolgd want er moest immers aarde opgegraven worden. Hier was ik dus niet bij, maar er kwam eigenlijk steeds wel weer even iemand naar binnen bij mij kijken, dus het was nog steeds gezellig. Niet lang na het einde van het ritueel gingen de meeste mensen weer naar huis en was het tijd om op te ruimen. Ik wilde graag helpen maar kon door de henna natuurlijk niet veel. Gelukkig waren er veel lieve mensen die nog even hielpen, dus vrij snel zag alles er weer (bijna) uit alsof er niks gebeurd was.

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Inmiddels was een deel van mijn henna al afgebrokkeld, maar de bedoeling was dus dat ik met pantykousjes over mijn handen en voeten zou slapen. Ik weet niet of het nou echt geholpen heeft, maar ik heb het toch maar braaf gedaan. (Nadat ik met de puntjes van mijn vingers voorzichtig mijn gezicht schoon had gemaakt en een van mijn vriendinnen mijn haar los had gemaakt.) En ik kan je vertellen, dat slaapt niet lekker!

Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond

Zo, hebben jullie dat allemaal gelezen? Het is nog een aardig stuk tekst geworden! Hier laat ik het dus bij voor deze post en binnenkort vertel ik verder!

Hebben jullie wel eens een Hindoestaanse bruiloft meegemaakt?Categorieën: My Life, Trouwen5 reacties op “Onze Hindoestaanse bruiloft: Henna avond”
  Pip

  September 7, 2016

  Bijzonder om zo iets mee te maken denk ik! Je zag er prachtig uit!


  Lisan

  September 7, 2016

  Wat zag je er geweldig mooi uit in dat blauw!  September 7, 2016

  Leuk om te lezen, voor mij allemaal onbekend. Prachtige jurk/sari!  February 10, 2017

  Wauw mooi! Je zag er prachtig uit!


  Rina Soechit

  October 15, 2017

  Hoi Karishma ,

  Graag wil ik op 9 november bruiloft Henna laten zetten. Voor mij bruiloft.

  Zou je mij op deze nummer kunnen bellen voor meer informatie
  +31640995102


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie