Rituelen en tradities - My Simply Special
27/09/2017

Rituelen en tradities

(Edit: Ik schreef deze post al in de het tweede trimester van mijn zwangerschap.) Nu we binnenkort een kindje krijgen, denk ik regelmatig na over de tijd dat ik zelf jonger was. Wat wil ik daaruit meenemen? Eén van de dingen die ik graag zou willen doen, is het creëren van rituelen en tradities. Rituelen zijn meer voor het dagelijks leven en tradities horen bij de bijzondere dagen. Er zijn een aantal dingen van toen ik jonger was waar ik heel fijne herinneringen aan heb en het lijkt me ook leuk om straks samen nieuwe dingen toe te voegen.

Rituelen en tradities

Rituelen

Als ik over rituelen uit mijn kindertijd nadenk dan zijn er drie die me meteen te binnen schieten. De eerste heeft te maken met lezen, want volgens mij ben ik daar altijd gek op geweest. Ik las alles wat ik in mijn handen kreeg, tot de achterkant van de pakken hagelslag aan toe. Ik weet de details natuurlijk niet precies, maar mijn ouders hebben me veel voorgelezen toen ik klein was en ik hoop dat ook te doen bij ons kleintje. De eerste boeken (nieuw en van vroeger) hebben we in elk geval al in huis!

Het tweede waar ik aan moet denken, is het samen eten elke dag. Romano en ik eten nu lang niet altijd netjes aan tafel, maar ploffen ook regelmatig op de bank met ons bord. Soms om daar gewoon te praten over onze dag, maar de TV gaat ook regelmatig aan. Helemaal prima natuurlijk, maar zeker als ons kleintje wat ouder is, zou ik graag gewoon elke dag met z’n allen aan tafel willen eten. Dan heb je in elk geval één moment op de dag dat je allemaal samen bent en bij kan praten. Hoe hectisch het verder ook is. Natuurlijk zal het voorkomen dat het een dag niet lukt en dat is helemaal prima.

Om meteen bij eten te blijven: vroeger aten we vaak een lekker ontbijt op zondag. Ik denk niet elke week, maar wel regelmatig. Verse sinaasappelsap, croissantjes of afbakbroodjes en een gekookt eitje. Heerlijk! Romano is niet zo’n ontbijter, maar toch probeer ik zo af en toe dit soort ontbijtjes te plannen. Niet heel vaak, maar zo af en toe of op een feestdag. Ik hoop dit later vaker te kunnen doen en er een soort wekelijks ritueel van te maken.

Rituelen en tradities

Tradities

Tradities horen bij bijzondere dagen zoals verjaardagen en feestdagen. Ik had het net al over een lekker ontbijt dat we vroeger regelmatig aten en voor feestdagen hoop ik hier een nog wat groter ritueel van te maken. Heel simpel eigenlijk, want door er namelijk nog fruit (uit blik), bacon en/of rösti aan toe te voegen krijg je een uitgebreidere versie. (Of andere lekkere dingen natuurlijk.) Dat deden we vroeger op feestdagen en het lijkt me leuk om dat ook te doen als ons kleintje zover is.

Als ik over Kerst nadenk, dan denk ik aan het kopen en optuigen van de kerstboom vlak na Sinterklaas (dat doe ik nog steeds) en gezellig eten natuurlijk. Ook zijn we verschillende keren op wintersport geweest in die periode. Met Oud en Nieuw aten we altijd oliebollen en keken we ‘s nachts naar het vuurwerk. Daar werd ik toen ik heel jong was dan voor wakker gemaakt.

Wat me ook leuk lijkt om te doen, is iets met een adventskalender. Ik ben zelf gek op die dingen en hoe leuk is het om elke dag met je kindje(s) iets open te kunnen maken. We zouden iets kunnen kopen, maar je kan ook zelf heel leuke adventskalenders maken.

Vroeger kregen we met kerst geen cadeautjes, maar met Sinterklaas wel. Dat is vooral bij mijn moeder eigenlijk nog steeds zo en hoe ouder mijn broertje en ik werden, hoe meer we mee gingen doen. Mijn moeder haalde namelijk nog wel eens grapjes uit en pakte bijvoorbeeld pakjes dubbel in. Dus dan dacht je een cadeautje te krijgen, maar bleek er nog een laag cadeaupapier onder te zitten en moest je het item doorgeven aan iemand anders. Dat zorgde voor grappige momenten, zeker toen iedereen dat soort grapjes uit ging halen. Dit is natuurlijk voorlopig nog niet relevant voor ons, maar het lijkt me wel leuk om dat later mee te nemen.

Pasen is nog zo’n grappig voorbeeld waar mijn broertje en ik mee gingen doen met de spelletjes toen we wat ouder waren. Bij Pasen hoort het verstoppen en zoeken van paaseitjes en dat deden we thuis dus ook. Super leuk! Maar op een gegeven moment zijn wij zelf ook paaseitjes gaan verstoppen die onze ouders dan moesten gaan zoeken.

Rituelen en tradities

Ik ben heel benieuwd welke rituelen en tradities Romano en ik zullen gaan ontwikkelen met ons kindje, maar ik hoop in elk geval mooie herinneringen te kunnen maken met z’n allen.

Aan welke rituelen en tradities hebben jullie leuke herinneringen en wat doen jullie nu met jullie kinderen (als jullie die hebben)?Categorieën: Baby, Kids
Tags:Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie