Search
Close this search box.
Share:

Snelle hapjes voor een dreumes

Snelle hapjes voor een dreumes

Een tijdje terug gaven jullie aan wel nieuwsgierig te zijn naar wat voor hapjes we zoal voor Liam maken en hoe we dat aanpakken. In theorie zou Liam met de pot mee kunnen eten, maar in praktijk gaat dat toch vaak anders. Helemaal niet erg, zolang hij maar wat te eten binnen krijgt, toch? (Aangezien ik vooruit werk, schreef ik deze post een paar weken geleden. Het kan dus zijn dat er inmiddels weer wat veranderd is, maar wie weet halen jullie er toch inspiratie uit.)

Snelle hapjes voor een dreumes

Is Liam een moeilijke eter? Zeker niet! Hij vindt alleen niet alles lekker of moet nog wennen aan bepaalde dingen. Toen hij wat groter werd, zijn we langzaamaan gaan kijken of hij een beetje met ons mee kon eten. Dan gaven we hem bijvoorbeeld wat pasta met rode saus of wat risotto. Dat was geen succes. Ik weet niet of het de smaak of de textuur was, maar hij wilde er niks van weten. Aardappel, vlees en groente dan? In kleine stukjes die hij zelf op kan eten? Dat gaat, maar vaak pakt hij dan maar 1 van de 3 elementen en de rest belandt op de vloer. En dan zijn er nog de dagen dat we dingen eten die voor een kleintje nog niet zo geschikt zijn. Oh, en we eten zelf vaak wat later in verband met werk. Liam heeft dan allang honger, dus wachten is niet zo handig. De oplossing? Een van ons geeft Liam eten, terwijl de ander ons eten gaat koken.

Snelle hapjes voor een dreumes

In de vriezer

Maar wat maken we dan voor hem? Tijd om eerst een uitgebreide maaltijd te koken is er vaak niet. Gelukkig bestaat er zoiets als een diepvries! Wat we namelijk doen, is zorgen dat er verschillende soorten koolhydraten en eiwitten in de vriezer liggen. Gegaard en wel.

  • Pasta: Ik kook af en toe een grote hoeveelheid pasta. Afgieten, wat olijfolie erdoorheen scheppen en af laten koelen. Daarna invriezen in een bakje of ziplock-zak.
  • Aardappel: Af en toe bak ik een grote portie bakaardappeltjes/krieltjes/aardappelschijfjes en zodra ze afgekoeld zijn, gaan ze de vriezer in.
  • Rijst: Als wij zelf rijst of parelgort eten, dan maken we wat extra en vriezen we een deel in.
  • Vis/kip/gehakt: Ook met vis, kip en gehakt is het vaak zo dat we gewoon wat extra maken als we het zelf eten en dan een deel invriezen. Als ik zie dat de vriezer erg leeg is, dan maken we ook wel eens iets speciaal voor Liam klaar.
  • Eieren: Heb ik geen vis of vlees in de vriezer of wil ik een dagje vega koken? Dan zijn eieren een goede optie. We hebben ze bijna altijd in huis en ze zijn zo klaar. Als ze hardgekookt zijn, kan je ze ongepeld ook nog een paar dagen in de koelkast bewaren.

Vitamines

En groente dan? Ik wissel af tussen vers en diepvries of maak een combinatie van de twee. Natuurlijk krijgt Liam ook wel eens iets anders als wij bijvoorbeeld iets eten dat makkelijk voor hem aan te passen is, maar dit zijn een paar favorieten:

  • Tomaten: We hebben ze bijna altijd in huis en Liam is er gek op (alleen vers, geen tomatenblokjes uit blik).
  • Courgette: Ik snij dan een paar plakjes af en gaar ze in een paar minuten in de magnetron.
  • Paprika: Gewoon rauw.
  • Spinazie: We hebben vaak een pak in de diepvries liggen en de blokjes zijn in een paar minuten klaar te maken in de magnetron.
  • Doperwten en worteltjes: Hier geldt hetzelfde als bij de spinazie.

Mijn favorieten - juli 2018

Combineren maar!

Met de basis die ik nu beschreven heb, is het heel makkelijk om snel allerlei maaltijden te maken. Ik kies gewoon verschillende ingrediënten en zorg dat alles gaar/ontdooid is. Dan gaat het bij elkaar in een kleine keukenmachine. (Ook ideaal voor fruithapjes voor kleinere kindjes.) Eventueel een scheutje water, melk of olijfolie er bij en mixen maar. Wat kruiden toevoegen voor de smaak en je bent klaar. Op deze manier kan je je hapje helemaal glad maken, maar de stukjes ook steeds groter laten.

Eten jullie kids helemaal met de pot mee?

Share:

7 reacties

  1. Mijn zoontje is 5,5 maand en eet natuurlijk nog niet mee met de pot. We zijn met 4 maand begonnen met oefenhapjes. Eerst groente maar echt succes was het nog niet. Uiteindelijk fruit geprobeerd maar wilde hij helemaal niets van weten. Nu gaat groente redelijk, al blijven het nog steeds maar hapjes per x, zelfde met fruit! Ach ja hij heeft nog tijd om het te leren. Komt vanzelf, hoop ik.

    1. Ach, dat komt vanzelf inderdaad. Ik heb me ook wel eens zorgen gemaakt, maar het loopt wel los. 🙂

  2. Bijzonder om te lezen hoe kinderen kunnen verschillen. Ons zoontje, zelfde leeftijd als Liam, wil alleen maar met de pot mee eten. Als hij doorheeft dat er bij hem iets anders op zijn bordje ligt wil hij het niet. Het komt ook regelmatig voor dat hij alleen van ons bord wil eten, terwijl er op zijn bordje exact hetzelfde ligt 🙂 Eigenwijsje is het.

    1. Haha, ze hebben echt al een eigen willetje op deze leeftijd he. Niet altijd even praktisch, maar wel mooi om te zien. 🙂

  3. Hallo,
    Erg leuk om te lezen
    Zo pad ik het zelf ook vaak toe. Als ik een tip mag geven..gebruik geen magnetron. In het boek van vullen of voeden staan veel kinderhapjes en daar word uitvoerig beschreven hoe schadelijk de magnetron is. Zomaar een tip;)

    1. Dankjewel! Ik ben meteen even gaan Googlen en kom juist tegen dat volgens wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat eten maken in de magnetron niet schadelijk is. Lastig altijd dit soort dingen 🙂

  4. Ons zoontje eet sinds hij een jaar is gewoon mee van tafel. We hebben het snel gehoord mocht hij iets anders krijgen dan wat wij eten 😉 Ook hier is het eten waar hij zin in heeft op zijn bordje (liefst vlees of vis en als het echt moet een hapje van de rest). Hij wil zelf eten, maar dat gaat nog niet met zijn vorkje en dan vliegt vaak alles de grond op uit frustratie 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & inspiratie

Wil je één keer per maand tips & inspiratie ontvangen in je mail?
Meld je dan hier aan: