Is mijn tweede zwangerschap heel anders? - My Simply Special
05/08/2019

Is mijn tweede zwangerschap heel anders?

Een van mijn lezers vroeg me een tijd terug wat het verschil is tussen mijn zwangerschappen en of ik dingen heel anders doe. Het leek me een leuk idee voor een post, dus vandaag vertel ik jullie hoe ik het ervaar. (In verband met mijn verlof werk ik vooruit, dus op het moment dat ik dit schrijf ben ik ruim 28 weken zwanger en kan ik dus nog niks zeggen over de laatste loodjes.)

Zwangerschapsupdate #32: Onmisbare items

Mijn lichaam

Laten we beginnen met hoe ik me heb gevoeld tijdens de zwangerschappen. Beide keren heb ik flink last gehad van misselijkheid, maar dit keer is de erge duizeligheid me bespaard gebleven. Vermoeidheid is natuurlijk ook een ding en het beste is om regelmatig rust te pakken. Als je al een kleintje rond hebt lopen, is dat wel een stuk lastiger. Je dagen zijn gewoon voller en langer. Gelukkig probeert Romano me te helpen waar mogelijk en hij is ‘s nachts de eerste die opstaat als Liam niet kan slapen (al gebeurt dat niet zo vaak).

Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik rond 29 weken behoorlijk last van mijn bekken. Ik heb veel pijn gehad en liep echt mank. Ook tussen mijn zwangerschappen in heb ik hier periodes problemen mee gehad en dit keer begon de narigheid al veel eerder. Na een bezoekje aan de fysio ging het gelukkig een heel stuk beter. Ze heeft me uitgelegd waar ik op moet letten met liggen en zitten en ik weet wat ik kan doen als ik pijn heb. Dat scheelt echt enorm. Natuurlijk is het probleem niet helemaal weg, maar zo is het heel erg goed te doen en ik hoop dat ik het mank lopen deze keer helemaal kan voorkomen.

Als je zwanger bent, verandert je lichaam natuurlijk flink en de eerste keer is dat allemaal nieuw en vreemd. Zo’n tweede keer herken je wat er gebeurt. Ik merk bijvoorbeeld dat ik de vorige keer minder blij was met mijn grotere borsten. Ik vond ze uit verhouding met de rest van mijn lichaam. Nu sta ik daar veel minder bij stil. Verder heb ik het idee dat mijn buik de tweede keer al sneller begon met groeien, waarschijnlijk doordat alles al een keer uitgerekt is geweest. Ik was in elk geval blij dat ik al zwangerschapsbroeken in huis had. Inmiddels groeit mijn buik redelijk vergelijkbaar met de vorige keer, als ik naar de buikfoto’s en mijn omtrek kijk. Ik blijf die babybump wel heel bijzonder vinden hoor, zeker als je er duidelijk zwanger uitziet.

Zwangerschapsupdate #27: Klussen & shoppen

De voorbereidingen

Als ik kijk naar de voorbereidingen voor de komst van de kleine, dan zijn er zeker overeenkomsten, maar ook grote verschillen. Dit keer zijn we bijvoorbeeld eerst aan de slag gegaan met het maken van een nieuwe kamer voor Liam en daarna konden we de babykamer updaten. Het scheelt natuurlijk dat je de basis al in huis hebt, zeker wat betreft meubels en verzorgingsspullen. Natuurlijk heb je nog wel wat nodig, maar dit keer was de lijst echt een stuk korter. Nu ben ik bijvoorbeeld aan de slag gegaan met het schoonmaken van de autostoel en het wipstoeltje, in plaats van dat we echt iets moesten gaan kopen. Kleertjes moesten er wel weer gehaald worden en dat vond ik natuurlijk ook erg leuk. Wat ik daarbij merkte, was dat ik alle unisex items zag als jongenskleding en het heeft me echt wel wat moeite gekost om dat kwijt te raken.

Bij Liam zijn we naar twee informatieavonden geweest van ziekenhuizen in de buurt. Daar kregen we, jawel, een hoop info over de bevalling en een rondleiding over de afdeling. Dit keer hadden we geen behoefte aan alle info (we hebben ook niet nog een cursus gedaan), maar zijn we toch weer langs een ziekenhuis gegaan voor een tour. Ik wil namelijk net als bij Liam in het ziekenhuis bevallen, maar aangezien de kraamafdeling bij ons weg is, moeten we naar een andere locatie. Ik vind het fijn om een beeld te hebben van waar je terecht komt, dus een simpele rondleiding van een half uurtje is dan perfect.

Zwangerschapsupdate #25: We krijgen een...

De bevalling

Die rondleiding maakte ook dat ik extra na ging denken over de bevalling. Ik sta er nu een stuk rustiger in dan de vorige keer. Liam is dan wel te vroeg geboren, ik kijk heel goed terug op de bevalling zelf. De eerste keer zag ik er denk ik meer tegenop, nu ben ik nieuwsgierig en kijk ik ook uit naar die bijzondere ervaring, ook al weet ik dat het niet de comfortabelste dag zal zijn.

Over de bevalling maak ik me dus minder zorgen, maar de eerste periode was ik juist veel onzekerder. Ik heb inmiddels toch wat meer meegekregen van mensen die miskramen kregen of waarbij babytjes te vroeg geboren werden en overleden. Natuurlijk was ik daar bij Liam ook mee bezig, maar nu spookte dat toch een stuk meer door mijn hoofd. Miskramen komen helaas vrij vaak voor en ik ben er dan ook dankbaar voor dat wij dat niet hebben hoeven ervaren.

Zwangerschapsupdate #29: 20-weken echo en naar de fysio

En verder…

 • Ik hou er altijd van om dingen op tijd af te hebben, maar doordat Liam wat te vroeg kwam, wil ik mijn to-do lijst dit keer nog eerder afhebben.
 • Wat ik ook merk is dat ik me nu niet instel op bevallen tussen de 37 en 42 weken, maar dat ik er deels rekening mee hou dat het ook best eerder kan beginnen. Er geen medische reden die aangeeft dat ik weer te vroeg ga bevallen, maar je weet maar nooit.
 • Doordat mijn dagen voller zijn, vliegt de tijd enorm snel voorbij. Juist daarom, en omdat we in principe maar twee kinds willen, probeer ik extra bewust te genieten van alles.
 • Niet alleen die groeiende buik vind ik net zo bijzonder als de eerste keer, ook het getrappel blijft geweldig. Bij Liam miste ik dat enorm de eerste tijd na de geboorte, dus ik probeer nu af en toe echt even niks te doen en te genieten van het gekriebel en gepor.
 • Met 36 weken met verlof gaan is helemaal prima, maar als je bevalling vlak daarvoor al begint, dan blijft er niks van over. Om die reden en omdat een tweede zwangerschap toch wat zwaarder is, ga ik uit van verlof met week 34. Voel ik me heel goed? Dan kan ik altijd nog werken, maar zo wordt het in elk geval niet meer verwacht.
 • Buikfoto’s maak ik een tweede keer toch echt minder, ook al had ik me voorgenomen dat net zo vaak te doen. Oeps!

Wat waren voor jullie de grootste overeenkomsten en verschillen tussen verschillende zwangerschappen? Categorieën: My Life, Zwanger1 reactie op “Is mijn tweede zwangerschap heel anders?”

  August 5, 2019

  Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van jullie prachtige dochter Zoey! Ik zag al een berichtje verschijnen op je Instagram. Wat een prachtige naam! Wat ontzettend fijn dat ze gezond is. Ik hoop dat alles goed is gegaan! Geniet ervan! Wat een mooi nieuws!
  Interessant om te lezen in hoeverre je eerste zwangerschap verschilt met je tweede. Ik heb geen kinderen en ben nooit zwanger geweest, maar toch leuk om te lezen!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie