Veganistisch eten, hoe gaat dat nu? - deel 2 - My Simply Special
31/01/2020

Veganistisch eten hoe gaat dat nu

Volgens mij hebben Romano en ik half maart 2019 besloten om zoveel mogelijk vegan te gaan eten. Inmiddels zijn we een hele tijd verder en leek het me hoog tijd voor een update. Ik zal vast verklappen, we zijn absoluut geen ‘echte’ vegans, maar eten wel een stuk plantaardiger dan vroeger.

Romige pasta met tomaat & courgette (vegan)

Waarom eigenlijk?

Voor wie redelijk nieuw is hier, in deze post leg ik uit waarom we hebben besloten om andere keuzes te maken. Samengevat komt het er op neer dat het gezonder is om minder vlees binnen te krijgen en dat plantaardig eten veel milieuvriendelijker is. In het afgelopen jaar heb ik genoeg dingen gelezen en gezien die maken dat ik nog steeds achter die keuze sta. Toch merk ik ook dat ik het moeilijk vind. Ja, helemaal plantaardig eten zou misschien ideaal zijn, maar ik mis bepaalde dingen ook. Moet ik mezelf dan een hoop plezier ontzeggen terwijl iedereen eigenlijk zijn steentje bij zou moeten dragen? (Dit zeg ik niet om jullie een schuldgevoel aan te praten ofzo, maar ik wilde graag mijn gedachtegang delen.)

Nu hebben we nooit helemaal veganistisch gegeten en dat is ook niet het doel geweest. Er zijn genoeg zaken waar we vanaf het begin een uitzondering voor hebben gemaakt. Wat ik de laatste tijd merk is dat mijn insteek aan het veranderen is. We begonnen met “we eten veganistisch en maken een aantal uitzonderingen” en in mijn hoofd is dat nu aangepast naar “we proberen bewuste keuzes te maken en zo veel mogelijk veganistisch te eten”. Misschien klinkt dat voor jullie als hetzelfde, maar voor mij voelt het anders.

Kaas!

Vanaf het begin heb ik vooral kaas erg gemist. Er zijn alternatieven te vinden, maar de opties die je gewoon in de supermarkt kan halen, vind ik maar matig of ronduit vies. Je kan het ook zelf maken, maar daar heb ik de tijd en energie niet voor kunnen vinden (of willen maken). Met twee kids moet je toch nog bewuster kiezen waar je je tijd aan besteedt en sommige dingen vallen dan af. Anyway, de laatste tijd is er dus langzaamaan steeds vaker kaas in onze koelkast beland. Het gevolg was dat ik elke keer als ik daar wat van at, ik het aan mezelf aan het verantwoorden was of dat ik een soort schuldgevoel moest negeren. Dat wil ik dus niet. Wil ik bewust nadenken over wat en hoeveel we in huis halen? Zeker, maar ik wil vervolgens wel gewoon van dat die boterham met kaas kunnen genieten.

Goedgevulde minestronesoep (vegan)

Alternatieve opties

Oké, maar in hoeverre eten we dan nog wel plantaardig? Inmiddels hebben we voor yoghurt, melk, kookroom, boter en slagroom (redelijk) goede alternatieven gevonden en de ‘normale’ versies halen we dus niet meer. Al moet ik zeggen dat ik boter nog wel een lastige vind, want het belangrijkste ingrediënt is palmvet en dat is ook niet gezond en milieuvriendelijk.

Eieren, vis en vlees zijn geen onderdeel meer van onze wekelijkse boodschappen. Eieren mis ik maar zelden (tot nu toe alleen toen ik verse pasta wilde maken) en vis en vlees ook niet. Er zijn tegenwoordig prima alternatieven te vinden en daar zijn we nog steeds mee aan het experimenteren. Soms valt iets tegen, maar we hebben een aantal favorieten gevonden. Hierdoor is het heel makkelijk om thuis vega of vegan maaltijden te maken. Zeker als je voor die eerste optie gaat, want veel van die vleesvervangers zijn vega en niet helemaal vegan. Prima!

Een biefstukje op een doordeweekse maaltijd of een wokgerecht met stukjes kip? Ik mis het helemaal niet. Voor de kip hebben we prima vervanging gevonden en dat biefstukje eet ik wel als ik een keer uit eten ga. Buiten de deur zijn we namelijk een stuk makkelijker. Als we in een restaurant eten, bekijk ik gewoon alle opties. Heb ik trek in iets dat toevallig vega/vegan is? Top! Wil ik carpaccio bestellen? Ook goed. Zo blijft het allemaal leuk.

Paddenstoelensoep (vegan)

Hoe nu verder?

Ik ben redelijk tevreden met hoe het nu gaat. We zijn absoluut geen vegans en hoeven dat niet te zijn, maar we eten drastisch minder dierlijke producten dan een jaar geleden. We hebben aardig wat gerechten die we graag eten, dus een weekmenu samenstellen is geen probleem. Het komende jaar wil graag op zoek naar nog meer lekkere maaltijden en ik hoop ook wat meer met jullie te gaan delen. Het zijn meestal echt geen ingewikkelde dingen, maar hopelijk geeft het wat inspiratie. Waar ik ook mee aan de slag wil is bakken. Koekjes en dergelijk dingen uit de winkel zijn natuurlijk niet vegan en dat is prima, maar ik wil eens kijken of ik zelf ook wat lekkers kan maken zonder bijvoorbeeld eieren te moeten kopen. En het lijkt me leuk om samen met Liam koekjes te bakken of cupcakes te versieren.

Eten jullie (deels) vega of vegan?Categorieën: Food, Living, My Life, Persoonlijk10 reacties op “Veganistisch eten, hoe gaat dat nu? – deel 2”
  Judith

  January 31, 2020

  De Becel pure is zonder palmvet. Mijn dochter mag geen melk en verder proberen wij ook zo min mogelijk vlees te eten.
  Ik vraag mij af, en heb mij er verder niet in verdiept, waarom eieren zo belastend zijn. Ik koop altijd rondeel eieren. Deze zijn het minst belastend voor milieu en dier.


  MySimplySpecial
  February 3rd, 2020


  Goed om te weten, dankjewel! Logische vraag. Ik heb even gekeken en ik denk dat in deze blogpost een aardige samenvatting staat: https://squatcilla.nl/vegan-wat-is-er-mis-met-eieren/


  Sara

  February 1, 2020

  Goed bezig! En ook fijn voor jezelf om het anders in te steken, want je schuldig voelen erover hoeft helemaal niet! Wij eten sinds kort vooral vegetarisch, thuis in ieder geval 9vd10 keer, maar dus wel vis (en vaak vleesvervangers). Als we op bezoek gaan doen we minder moeilijk, als het gevraagd wordt geef ik het aan, maar mijn schoonfamilie zijn echte vleeseters dus daar staat het altijd op het menu. Het begint me wel meer moeite te kosten, omdat ik er anders over denk en naar kijk om het dan op te eten.
  Waar ik nog wel benieuwd naar ben, hoe compenseer jij het voor je kids? Mijn zoontje heeft nog nooit vlees gegeten, maar ik schrok dus weer van de nadelen die ik daarover los aan tekorten die niet zomaar op te lossen zijn met vitamines of peulvruchten bijv.


  MySimplySpecial
  February 3rd, 2020


  Goed bezig! Welke tekorten zijn niet op te lossen bij kids, weet je dat toevallig nog? Ik moet wel zeggen dat ik alle informatie die ik hierover tegenkom tegenstrijdig vind hoor. Liam laten we in elk geval niet volledig plantaardig eten. We koken thuis wel bijna helemaal op die manier, maar hij krijgt ook wel eens een potje als we op pad zijn en hij eet regelmatig ergens anders. Dan krijgt hij bij mijn schoonmoeder bijvoorbeeld kip bij het avondeten en op de crèche kaas of worst op zijn brood.


  Debby

  February 3, 2020

  Precies de insteek die wij ook nemen :). Alleen mis ik kaas niet haha ik vind gewone kaas tegenwoordig niet lekker meer en smul van de violife kaas haha. Maar de rest sluit ik me helemaal bij aan alle beetjes helpen en als ik een keer een steak wil buiten de deur doe ik dat


  MySimplySpecial
  February 3rd, 2020


  Wat grappig dat je smaak zo veranderd is!  February 3, 2020

  Wat goed dat jullie zo bezig zijn met vegan eten. Het hoeft ook allemaal niet perfect, maar het is juist goed dat je je er zo van bewust bent en toch alternatieven voor dierlijke producten probeert te zoeken. Ik eet ook grotendeels vegan met uitzondering van vis bij speciale gelegenheden en soms in restaurants, maar verder alles plantaardig!
  Palmolie is inderdaad troep, zowel voor de gezondheid als voor het milieu en dierenwelzijn. Daarom heb ik een tijdje geleden een blog gewijd aan een prachtig merk, namelijk the Flower Farm. Die kun je hier teruglezen: https://itsmeggietime.blogspot.com/2019/10/vegan-tip-flower-farm-no-palms-please.html

  Zij hebben boter ontwikkeld zonder palmolie voor een zeer schappelijke prijs. Ik koop deze nu ook sinds hij op de markt is. Hij is erg lekker, goed smeerbaar en helemaal vrij van palmolie en andere rare toevoegingen. Is gewoon te koop bij de Albert Heijn en ook bij Jumbo heb ik het gezien. Dus zeker een tipje als je op zoek bent naar een beter alternatief voor boter. En de visie van het bedrijf vind ik zelf ook heel mooi!


  MySimplySpecial
  February 3rd, 2020


  Wat een fijne tip, die boter ga ik ook eens proberen. Dankjewel voor het delen!  February 4, 2020

  Wat ben je goed bezig zeg wauw en die soep ziet er mega smakelijk uit. Je hebt een prachtige blog dus je hebt er een nieuwe volger bij, nog een fijne week verder


  MySimplySpecial
  February 4th, 2020


  Dankjewel, wat leuk om te horen. En welkom


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie