Veganistisch eten, hoe gaat dat nu? - My Simply Special
27/05/2019

Veganistisch eten hoe gaat dat nu

Inmiddels is het alweer ruim twee maanden geleden dat Romano en ik besloten zoveel mogelijk vegan te gaan eten. Dat was een flinke stap en nog steeds zijn we zoekende hoe we dat het beste kunnen doen en waar onze grenzen liggen. Ik kreeg er al verschillende vragen over, dus in deze post vertel ik meer over hoe het allemaal gaat.

Veganistisch eten hoe gaat dat nu

Waarom eigenlijk?

Ja, dat is een goede vraag! Heel simpel gezegd doen we het voor onze gezondheid maar ook voor het milieu. Ik had al verschillende keren mensen gehoord over de documentaire Cowspiracy (te zien op Netflix). Hij stond dus al maanden op mijn ‘te kijken lijstje’ en op een random avond besloten Romano en ik ‘m aan te zetten. De film onderzoekt de impact van de veehouderij op het milieu en hoe (Amerikaanse en internationale) milieuorganisaties met die informatie omgaan, aldus Wikipedia. De conclusie? We eten met z’n allen veel te veel vlees. Voor de productie van vlees (en zuivel) worden er schokkende hoeveelheden water gebruikt en verdwijnen er natuurgebieden. We weten ook allemaal dat auto’s en dergelijke in verband met uitstoot schadelijk zijn voor het milieu, maar de impact van de vee-industrie is nog veel groter. Misschien wist je dit al wel, maar Cowspiracy heeft wel echt mijn ogen geopend. De situatie die inmiddels is ontstaan, is voor niemand handig en met de groeiende vraag naar vlees en zuivel gaat dit alleen nog maar meer uit de hand lopen.

Na het kijken, hadden Romano en ik allebei het gevoel dat we er iets mee moesten doen. Maar wat precies? Helemaal geen vlees meer eten of op z’n minst drastisch minderen? Terwijl we daar nog mee bezig waren, besloten we de docu What the Health op te zetten. Ook deze staat op Netflix en is van dezelfde makers als Cowspiracy. Hij gaat over hoe gezond het voor je is om vlees, eieren en zuivelproducten te eten. Nu weten we dat niet alles wat er gezegd wordt in de film waar is, maar toch maakte het kijken van beide delen dat we besloten dat er iets moest gaan veranderen aan hoe wij zelf eten.

Hoe dan?

In de periode erna zijn we stukje bij beetje dingen gaan veranderen en ergens hebben we ook drastisch opgeruimd door een hoop producten uit onze koelkast en voorraadkast weg te geven. Zijn we heel fanatieke veganisten geworden? Zeker niet, maar we zijn wel echt anders gaan eten. Zo hebben we voor yoghurt, melk en boter plantaardige vervangers in huis gehaald en eten we thuis geen eieren, vis en vlees meer. Of nou ja, bijna niet meer. De uitzonderingen zijn bijvoorbeeld koekjes, chocola en sommige sausjes. Toch hebben we op deze manier een heel groot gedeelte van ons patroon omgegooid, want ik neem dus ook altijd een vegan lunch mee als ik naar kantoor ga en Romano pakt op het werk ook de vegan opties.

Naast de koekjes en chocola zijn er nog wel wat andere uitzonderingen. Zo besloten we al snel dat we hier serieus mee aan de slag wilden gaan, maar dat het wel leuk moest blijven. Gaan we bij andere mensen eten en is er een vegan optie? Top! Is die er niet, ook helemaal prima en dan eten we gewoon lekker mee. Ook als we bijvoorbeeld uit eten gaan, laten we het grotendeels los. Als je heel erg je best doet of speciale restaurants kiest, kan je zeker vegan eten, maar vaak is de keuze heel erg beperkt. Dan maar een keertje niet.

Veganistisch eten hoe gaat dat nu

Op zoek naar inspiratie

Maargoed, hoe doen we het thuis met koken? We halen ongeveer eens per week, of eens per anderhalve week boodschappen en dan bedenken we verschillende maaltijden die we die week willen eten. Je hebt vaak een soort standaard lijstje met dingen die je steeds maakt. Wij in elk geval wel en bijna dat hele ding kon de prullenbak in. We zijn dus opnieuw begonnen met opbouwen. Sommige gerechten konden we makkelijk aanpassen en al snel hadden we wat basismaaltijden die lekker waren en snel op tafel stonden. Daarna zijn we op zoek gegaan naar inspiratie. Als we nu zo’n lijstje maken voor de week, dan proberen we een mix te maken van dingen die we al kennen en nieuwe gerechten die we willen proberen.

En Liam dan? Hij krijgt tegenwoordig plantaardige zuivel (met calcium en vitamine B12) en eet verder vooral minder vlees, vis en eieren dan voorheen. Hij krijgt het nog wel, maar gewoon niet meer elke dag. Gelukkig vindt hij dingen als kikkererwten, bonen, tempeh en falafel allemaal ook lekker, dus we variëren gewoon.

Mis ik iets?

Wat ik het meeste mis is kaas! Op de avonden dat ik alleen at, maakte ik vaak al een vega maaltijd, dus het laten staan van vlees was voor mij niet een heel grote stap. Oké, ik heb wel al sinds ik zwanger ben zin in een biefstukje van Loetje, maar het regelmatig eten van kaas mis ik het meest. Gelukkig went het en leer je vanzelf andere dingen te maken. Goede kaasvervangers hebben we nog niet gevonden, daar zijn we langzaamaan een beetje mee aan het experimenteren.

Tsjah, wat kan ik er nog meer over vertellen? Altijd 100% veganistisch eten is echt een behoorlijke opgave, maar dat is niet ons doel. We kijken gewoon waar we ons goed bij voelen en kiezen nu dus grotendeels voor vegan opties. Zo is het voor nu goed en we zien verder wel hoe het gaat. 

Ik ben benieuwd, zijn er dingen die jullie niet of minder eten omdat je daar bewust voor kiest?Categorieën: Food, Living, My Life, Persoonlijk7 reacties op “Veganistisch eten, hoe gaat dat nu?”

  May 27, 2019

  Ben vooral benieuwd naar jullie weekmenu 😋


  MySimplySpecial
  May 28th, 2019


  Ik zal een keertje proberen bij te houden wat we zoal eten!


  Mh

  May 28, 2019

  Wat goed zeg! Wij eten meestal vegetarisch maar nog steeds te veel zuivel. Ik zal mij de komende week mij eens gaan verdiepen in plantaardige zuivel. Thanks voor de inspiratie.


  Debby

  May 28, 2019

  Wat leuk om te lezen :). Wij hanteren t zefde principe thuis in feite vegan buiten de deur kiezen we vaak vega maar kn t niet of willen we t echt echt heel graag dan een keer niet.. wat kaas betreft heb ik ook echt gemist.. maar moet zeggen dat ik de kaas van violife (Ah, verkrijgbaar als cremekaas, plakjes en feta) echt heeerlijk vind! Vooral de feta door n salade.. t is net wat romiger en minder zuur dan echte feta maar jum! Online (veggiedelli) hebben ze meer smaken van de kaas :). en via de groenemeisjes heb k n recept gevonden om zef n kaasje te maken! Echt GENIAAL! heel simpel en super lekker heb er al 2x n kaasplankje mee gemaakt


  MySimplySpecial
  May 28th, 2019


  Ik heb van violife tot nu toe alleen de geraspte ‘mozzarella’ geprobeerd, maar daar was ik niet zo’n fan van. Maar goed om te horen dat die andere opties beter zijn, ga ik zeker proberen! En zelf kaas maken is ook een goed idee inderdaad, thanks voor het idee.  May 28, 2019

  Leuke update! Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat en dat je goede alternatieve hebt gevonden. Ik vind het zelf ook niet altijd makkelijk, maar voor mij is de basis echt veganistisch eten, met af en toe een stukje vis (maar dat is hooguit eens per twee maanden als ik bij anderen eet of uit eten ga). Het gaat er ook niet om of je een streng veganistisch dieet volgt, het moet voor jezelf wel leuk en haalbaar blijven, maar vooral goed voelen! Heel goed dat bij jou ook de rode lijn veganistisch is geworden en dat het je ook prima afgaat!


  MySimplySpecial
  May 28th, 2019


  Precies! Als het niet leuk en haalbaar is, hou je het ook niet lang vol.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie