Waar zit eigenlijk allemaal suiker in? - My Simply Special
14/10/2015

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Suiker, het is een onderwerp waar de laatste tijd steeds meer om te doen is. Inmiddels heb ik er twee documentaires over gezien en dat heeft me toch wel aan het denken gezet. Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig wat het met mijn lichaam zou doen als ik suiker een tijdje helemaal zou schrappen, maar dat lijkt me een grote uitdaging. Voor nu begin ik eens met het analyseren van mijn koelkast en voorraadkast. Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Goed, die documentaires hè? Eigenlijk zou ik iedereen aanraden ze te kijken! De eerste die ik zag is de Amerikaanse documentaire Fed Up. Hierin wordt uitgelegd hoe de ‘suikerindustrie’ werkt, waarom zoveel kinderen al diabetes hebben en je volgt een aantal kinderen en hun worsteling om iets aan hun gewicht te doen. Natuurlijk is het er in Amerika erger aan toe dan in Nederland, maar toch is het wel een leerzame film die echt je ogen opent.

Vervolgens zag ik That Sugar Film waarin de Australische Damon Gameau een schokkend experiment doet. Na jaren zonder suiker geleefd te hebben besluit hij 60 dagen lang wel suiker te eten. Hij eet dan producten die gezond zouden zijn (dus geen ijs en chocola), maar waar toch suiker in zit. Tussendoor wordt er meer verteld over suiker, wat het doet met je lichaam en ook iets over de ‘suikerindustrie’. Ze zijn af en toe iets te vaak aan het editen geweest, maar ook dit is een erg interessante film met ronduit schokkende delen.

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Al een tijdje overweeg ik om een keer een periode suikervrij te eten. Nu ben ik zelf van mening dat je best wat moet kunnen snoepen, maar dat echt overal suiker aan toegevoegd wordt tegenwoordig vind ik echt heel vervelend. Helemaal suikervrij eten lijkt me daarom dus ook een hele grote uitdaging en ook wel weer erg extreem. Door het kijken van deze documentaires ben ik echter wel wat bewuster met suiker bezig. Oh ik krijg het vast nog te veel binnen, maar ik denk er in elk geval over na. Zo besloot ik eens mijn koelkast, lades en voorraadkast na te lopen en eens te kijken waar nou allemaal suiker in zit. Als uitgangspunt gebruikte ik trouwens deze lijst met 93 verschillende namen van suiker. Ja echt, het zijn er (meer dan) 93!

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Ik begon bij de koelkast. Eén voor één bekeek ik alle producten en ik zette alles op het aanrecht waar een vorm van suiker in zat. Van sommige wist ik al het wel of had ik zo’n vermoeden. Romano’s limonades bijvoorbeeld en de appelmoes, slagroom, augurken en sweet chili saus. Van andere dingen verwachtte ik het dan weer niet.

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Bij soja-producten heb ik toch het gevoel dat ze gezond zijn. Nou, bij de yoghurtvervanger staat suiker als derde ingrediënt op de lijst. Ook bij de mosterd had ik het eigenlijk niet verwacht, maar inmiddels heb ik wel de conclusie kunnen trekken dat in bijna alle sauzen wel suiker zit.

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Wat ik frustrerender vind is dat een gezond product als kalkoenreepjes (wit vlees, veel eiwitten, weinig vet) toch ook dextrose op de lijst heeft staan. Waarom is dat nou weer nodig?

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Het is jammer dat ik vergeten ben een foto te maken toen alle producten er nog in stonden, maar dit is hoe leeg onze koelkast was nadat ik alle producten met suiker eruit gehaald had. Wat is er over? Niet veel! Een volle groentela, fruit, pasta, kaas, eieren en wat vleeswaren. (Ik heb niet gekeken naar natuurlijke suikers.) Al vermoed ik dat er in de chorizo ook wel suiker zal zitten, maar de verpakking had ik niet meer.

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Oké, nu de lades in de keuken. Natuurlijk zit er suiker in chocola enzo, dus die producten heb ik maar even overgeslagen. Toch vond ik nog het één en ander aan producten waarin suiker best weggelaten kan worden. Wat dacht je van bouillonblokjes bijvoorbeeld?

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Ook in de vriezer en voorraadkast vond ik nog wat items met suiker. Van brood weet ik dat er suiker in zit (is nodig voor de gist) en van de pizza’s verwachte ik het dus ook. Wel was ik verbaasd over de tortilla’s en rösti. Oh en die Chinese tomatensoep? Daar at ik pas wat van en het was zo zoet dat ik het niet eens opgegeten heb. Bah!

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Ohjah kijk! Deze sausen (shoarma en mosterd-dille) bestaan gewoon voor een heel groot deel uit suiker! Dat was toch wel wat meer dan ik had verwacht.

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Dit was wel een interessant onderzoekje! Als ik alle producten met suiker weg zou gooien zou er niet heel veel meer overblijven en daarom heb ik me voorgenomen om de komende tijd op zoek te gaan naar alternatieve producten zonder suiker. Ik ga niet ineens alles weggooien, maar als producten op zijn ga ik wel eerst verder kijken of er betere opties te vinden zijn. Het liefst blijf ik daarbij wel gewoon bij de AH en sla ik de natuurwinkel nog even over. Eens kijken hoever ik kom!

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?

Wisten jullie dat er suiker zit in al deze producten? En welk product was voor jullie de grootste verrassing?   Categorieën: Body, Food, Health, Living
Tags:9 reacties op “Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?”
  Marloes

  October 14, 2015

  Hoi!

  Ik mag al een hele tijd geen suiker ivm mijn darmen die er heel extreem op reageren. Maar wat ik aanhou is dat ik de toegevoegde suikers probeer te mijden, maar natuurlijke suikers niet. Anders vallen dingen als druiven ook al af. Het makkelijkste blijft voor mij het niet koken uit pakjes. Als je dingen zelf maakt weet je wat je er in stopt. Maar vlees, dat is ook mijn geootste frustratie! En als je denkt dat vleesvervangers (van groente gemaakt) beter zijn, heb je het mis. Ook daar zit een hoop suiker in!
  Succes met de uitdaging! ? Groetjes Marloes  October 14, 2015

  Goed dat je dit eens bekeken hebt, ik ben hier ook al lang mee bezig. Ik heb ook echt geprobeerd af te kicken van suiker maar ik woon thuis en dan kun je toch moeilijk zeggen; ik eet weer niet mee. Als ik op mezelf ga, ga ik helemaal goed daar op letten!  October 14, 2015

  Ik ben blij dat die documentaires veel mensen aanzetten tot na te denken over suiker. Verrassend (en ongelooflijk) hoeveel verborgen suikers er in voedingsmiddelen zitten!
  Ik vind suiker in soep (blikken/brikken) en vleeswaren het vreemdst.  October 14, 2015

  Ik heb die docu’s ook gezien (samen met nog enkele andere). Het maakt me echt moedeloos als ik zie wat de industrie allemaal in ons eten gooit. En het maakt me ook kwaad! Wie geen tijd of zin heeft om alles from scratch te maken hoeft niet gestraft te worden met eten waar allerlei troep aan is toegevoegd. En het gebeurt inderdaad zo sneaky! Wie doet er nu suiker in soep bijvoorbeeld?
  Ik eet sinds begin september geen geraffineerde suiker meer (of toch zo weinig mogelijk), wel af en toe esdoornsiroop in recepten. Ik ben tegelijk ook zo veel mogelijk graanvrij gegaan en ik voel me zo veel beter! En als ik iets met suiker erin wil eten, dan wil ik dat bewust doen, niet omdat de industrie het me opsolfert.
  (Ik heb onlangs een blogje geschreven over suiker in mayonaise bijvoorbeeld, lees gerust eens als het je zou interesseren! https://chouettedebruxelles.wordpress.com/2015/10/05/chouette-klaagt-aan-verborgen-suikers-deel-1-mayonaise/)


  MySimplySpecial
  October 14th, 2015


  Wat fijn dat je je zoveel beter voelt! Ik zou het het liefst ook veel minder eten en dan alleen als ik er bewust voor kies. Maar de industrie maakt dat behoorlijk lastig helaas.


  Annemarie

  October 14, 2015

  Van de kalkoen vond ik het wel even schokkend, maar de rest wist ik eigenlijk wel. Bij bepaalde dingen vind ik het inderdaad niet nodig dat het er in zit (zoals bijvoorbeeld een blik sperziebonen, nu moet je altijd maar die verse sperziebonen doppen en daar heb ik echt een hékel aan ) , maar ik wist wel dat dat dan suiker bevatte.


  MySimplySpecial
  October 14th, 2015


  Ja van veel dingen weet ik het ook wel of is het te verwachten, maar helaas zijn er een hoop producten waar het onnodig in zit.  October 14, 2015

  Handig artikel, tof!


  Froukje

  October 21, 2015

  Ik vond de vleeswaren het meest schokkend. Kaas en vleeswaren zagen we als gezond broodbeleg. Jam, hagelslag etc. niet. Dat beeld moet dus bijgesteld worden. Er zit niets anders op dan bij alles het etiket te lezen. Boodschappen doen is een uitdaging


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie