Wat ik wel en niet at tijdens de zwangerschap - My Simply Special
27/11/2017

Wat ik wel en niet at tijdens de zwangerschap

Dat je, als je zwanger bent, geen alcohol meer mag drinken en dat je medium-rare biefstukjes ook over moet slaan, weet iedereen denk ik wel. Toch is de lijst met etenswaren die je ‘moet’ vermijden nog wel wat langer dan dat. Voeg daar cravings aan toe en een lijst met dingen waar je ineens helemaal geen trek meer in hebt en eten wordt ineens een stuk uitdagender. In deze post vertel ik over wat ik wel en juist niet meer wilde eten en wat ik het meest heb gemist.

Snelle vegetarische pasta met maar vier ingrediënten

Bah!

Ik had al gelezen dat je tijdens je zwangerschap ineens beter kan ruiken en dat heb ik gemerkt! Ik weet niet meer precies wanneer het begon, maar tijdens mijn eerste trimester zijn er een aantal weken geweest waarin ik alles echt beter rook. Heel bijzonder om mee te maken, maar combineer het met misselijkheid en eten wordt een uitdaging, in elk geval voor mij. Het resultaat? Vlees en vis wilde ik helemaal niet meer eten en je kon me blij maken met een bord pasta met tomatensaus, paddestoelen en kaas. Ik geloof dat Romano dat echt helemaal zat was op een gegeven moment. Als ik me goed herinner waren er naast vlees en vis geen dingen die ik ineens niet meer wilde eten. Ik ben alleen een stuk kieskeuriger geweest. Soms wel eens lastig, maar ja, het hoort er bij.

Dagboek: Verdrietig

Lekker!

Wat wilde ik dan juist wel eten, naast die pasta met tomatensaus? Kroketten! Kroketten waren namelijk zo’n beetje de enige uitzondering op mijn afkeer tegen vlees. Uiteindelijk ben ik wel steeds meer vlees gaan eten, maar kroketten bleven favoriet. Om maar meteen bij ongezonde dingen te blijven: toen ik in het begin zo beroerd was, kon je me ook blij maken met een dikke plak versgebakken boerencake met een flinke dot slagroom. Zo slecht, maar zo lekker. (Ik krijg nu weer trek in cake!) Het klinkt misschien niet heel logisch om trek te hebben in dat soort dingen als je je niet lekker voelt, maar ik was op dat moment blij met alles wat ik binnen wist te krijgen.

En verder? Ik had geen heel rare cravings en had niet ineens trek in vreemde combinaties ofzo. Wel werd ik heel blij van verse sinaasappelsap, heb ik meer fruit gegeten dan ik normaal doe en zure snoepjes hielpen tegen de misselijkheid. 

Date Night: Loetje

Nog even geduld

Dat ik bepaalde dingen niet meer mocht eten, vond ik eigenlijk niet zo erg. Er zijn maar een paar momenten geweest dat ik echt enorm trek had in iets dat ik niet mocht. Zo ging Romano een keer met vrienden eten bij Loetje (een keten van restaurants die bekend staan om hun biefstuk) en toen had ik onmiddellijk trek in zo’n lekkere biefstuk met jus en witbrood. Natuurlijk kan je biefstuk ook doorbakken eten, maar dan vind ik het echt zoveel minder lekker. Dan wacht ik liever tot ik het weer kan eten zoals ik het het lekkerst vind.

Op een andere avond gingen we met mijn familie uit eten om te vieren dat mijn broertje klaar was met zijn studie. Heel gezellig natuurlijk, maar binnen no time stond de tafel vol met goede wijn en de lekkerste sushi. Oh, toen vond ik het echt wel even moeilijk dat ik daar niet van mee kon genieten.

Verder is het me allemaal meegevallen eigenlijk. Natuurlijk waren er momenten dat ik graag een carpaccio had besteld als dat ergens op de kaart stond, maar je gaat al snel gewoon wegstrepen wat je niet mag eten en dan kijk je gewoon naar wat je wel mag hebben. Het is ook maar voor een paar maanden en hoe belangrijk is eten nou als het gaat om de gezondheid van je baby?

Date Night: Loetje

De regels

Maar wat mag je nou eigenlijk wel en niet eten? Ik vond het vaak verwarrend. Op de site van het Voedingscentrum staat een handige lijst en ik heb vaak ook in de app Zwanger & Zo gekeken. Als ik bijvoorbeeld in een restaurant zat en ergens over twijfelde, kon ik daar snel het antwoord opzoeken. Nu moet ik zeggen dat de verschillende bronnen elkaar wel een beetje tegenspreken. Zo staat er in die lijst van het voedingscentrum dat je geen haring zou mogen eten, maar op veel andere plekken is te lezen dat het wel mag. Lastig hoor! Of wat dacht je van het wassen van zakjes voorgesneden groente en sla? Dat is blijkbaar ook belangrijk als je zwanger bent. Een kant en klare maaltijdsalade kopen is dan dus niet zo handig. En sausjes in restaurants? Daarbij moet je goed opletten dat er geen rauwe eieren doorheen zitten.

Wat aten jullie juist wel of helemaal niet tijdens de zwangerschap? Ik ben benieuwd!Categorieën: My Life, ZwangerEen reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie