Wat moeten we nu weer eten? - My Simply Special
29/03/2019

Wat moeten we nu weer eten?

Wat gaan we vanavond eten? Een terugkomende vraag waar je soms van moet zuchten. Bij mij was dat in elk geval wel vaak het geval. De laatste tijd pakken we het gelukkig anders aan en is het nemen van die dagelijkse beslissing een stuk makkelijker. Ik vertel hoe we dat doen en deel wat van mijn favoriete, snelle recepten.

Dagboek: vrijgezellenfeest

Ik heb even gekeken, maar in 2018 heb ik maar vier recepten met jullie gedeeld. Dat is niks voor mij! Jullie gaven pas ook al aan meer recepten te willen zien en dan het liefst simpele, snelle versies. Soms heb ik het idee dat die het niet waard zijn om een post over te schrijven, maar eigenlijk ben ik zelf ook vaak op zoek naar dat soort dingen. Je wil af en toe wel wat anders op tafel zetten, maar wat dan? Klopt dat een beetje? Ik heb in elk geval een lijstje gemaakt met gerechten die wij wel eens eten en die snel en makkelijk te maken zijn. Ik ga mezelf nu uitdagen om die daadwerkelijk voor jullie vast te leggen de komende tijd. Voorheen ging dat makkelijk, maar met een kleintje erbij en gebrek aan goed licht rond etenstijd is dat niet altijd even makkelijk. Maar, ik ga mijn best doen, dus hopelijk komen er binnenkort weer af en toe recepten online.

Goed, maar hoe beslissen wij nou dagelijks wat we gaan eten? Het was heel lang zo dat we, als we boodschappen in huis haalden, een lijst met vaste items hadden. Per dag keken we dan wat we daar mee konden maken. Prima, maar je moet elke dag weer iets bedenken en dat maakt het niet makkelijker om voldoende te variëren. Ergens zijn we dit anders gaan nu. Eens per week of anderhalve week hebben we nieuwe boodschappen nodig. We bestellen dat meestal bij AH en halen het op bij een pick-up-point. (Echt, dat is zo’n uitkomst!) Voor ik mijn digitale karretje vul, ga ik eerst twee lijstjes maken. Op het eerste lijstje komen 5 gerechten die we de komende week willen maken. Maar 5? Ja, dat is eigenlijk altijd genoeg. We eten een keer ergens anders, koken meteen voor twee dagen of maken wat met wat basisspullen uit de vriezer. Zo komen we vaak ruim een week door.

Als we die 5 gerechten kiezen, proberen we een mix te maken van verschillende dingen. Iets met pasta, een wokgerecht en een keer iets met aardappel. Op die manier. Ook maakt dit het makkelijker om een betere balans te vinden tussen dagen dat we vlees, vis en vega eten. Romano is gek op vlees, maar van mij hoeft het niet altijd. En vis vergeten we vaak als optie als we per dag zouden beslissen wat we willen maken. We zetten van te voren meestal niet vast wat we op welke dag gaan eten, maar we kijken bij het maken van het lijstje vaak wel even of we bijzondere plannen hebben die week. Zo kunnen we iets extra makkelijks verzinnen voor dagen dat we bijvoorbeeld niet veel tijd hebben.

Edit: In verband met mijn zwangerschap werk ik vooruit en deze post schreef ik voor we besloten om onze patronen om te gooien en zo veel mogelijk vegan te gaan eten. Sommige dingen gaan inmiddels dus iets anders en geen van de recepten hieronder is vegan, maar ik hoop dat toch een nuttige post is.

Om het kiezen van de gerechten voor de week makkelijker te maken, hou ik een lijstje bij met maaltijden die we graag eten. Vaak kiezen we dus wat van die ideeën en dat vullen we aan met gerechten waar we gewoon trek in hebben en regelmatig ook iets nieuws. Dat laatste hangt er een beetje vanaf of ik zin heb om op zoek te gaan naar recepten, maar het helpt wel om de variatie erin te houden.

Terwijl ik het lijstje maak met de maaltijden, maak ik ook meteen een boodschappenlijstje met alles wat we nodig hebben voor die gerechten. Uiteraard schrijf ik daar ook alle andere random dingen bij die besteld moeten worden. Daarbij probeer ik er altijd voor te zorgen dat we een basisvoorraad in huis hebben. Uiteraard dingen als pasta en rijst enzo, maar ook bijvoorbeeld een pak pompoenblokjes voor in de vriezer. Zo kunnen we spontaan pompoensoep maken of een risotto met pompoen.

Als we de boodschappen dan in huis hebben, bepalen we per dag gewoon waar we trek in hebben. Uiteraard houden we daarbij rekening met de houdbaarheid van de spullen. Op zich is deze aanpak heel simpel, maar het is iets dat we al veel eerder hadden moeten doen. Het maakt ons leven in elk geval een stuk makkelijker.

Oké, ik had beloofd om ook wat recepten te delen die snel te maken zijn, dus hier komen ze:

Wraps met tonijn

Wraps met tonijn

Makkelijke noedelsoep

Makkelijke noedelsoep

Salade met sperziebonen

Salade met sperziebonen (Ik eet dit vaak met wat brood erbij en Romano met een stukje vlees.)

Snelle vegetarische pasta met maar vier ingrediënten

Snelle vegetarische pasta met maar vier ingrediënten

Hele simpele pasta met geitenkaas

Hele simpele pasta met geitenkaas (Vega en ook lekker als lunch.)

Wraps met tomaat en chorizo

Wraps met tomaat en chorizo

Nu ben ik wel benieuwd hoe jullie dit aanpakken? Doen jullie elke dag boodschappen, maken jullie een heel gedetailleerde weekplanning of doen jullie ook zoiets als wat wij doen?Categorieën: Food, Living5 reacties op “Wat moeten we nu weer eten?”

  March 29, 2019

  Mmmm ik ga zeker eens kijken inspiratie is altijd welkom😘


  Laura

  March 29, 2019

  Voor makkelijke lekkere snelle en veganistische recepten moet je eens kijken op de website (of kookboeken) van the happy pear. Ben al jaren fan van alles wat zij maken! Echt een aanrader en je (ik) mis totaal niet vlees of vis door hun recepten.


  MySimplySpecial
  March 30th, 2019


  Ik ga zeker kijken, dankjewel!  March 29, 2019

  Je hebt dit vast zelf al bedacht maar Just in case… Als je vegan/vega gaat eten, vergeet je dan niet de juiste vitamine supplementen te nemen? Vooral b12!


  MySimplySpecial
  March 30th, 2019


  Yes, doe ik inderdaad!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie