Zelf dressings en sausjes maken - My Simply Special
20/09/2017

Zelf dressings en sausjes maken

Met een paar basic ingrediënten kan je zalf heel makkelijk en snel dressing en sausjes maken. Handig voor over een salade, als dipsaus of voor bij vis bijvoorbeeld. In deze post deel ik mijn basisingrediënten, een paar receptjes en variatietips.

Zelf dressings en sausjes maken

De basics

Er zijn een paar basisingrediënten die ik vaak gebruik voor mijn dressings en sausjes. Als je dit in huis hebt en combineert met kruiden kom je vaak al een heel eind. En het voordeel van zelf maken is dat je het helemaal aan kan passen aan je eigen smaak. Maargoed, dit zijn wat mij betreft de basics:

 • olijfolie
 • azijn
 • yoghurt
 • mayonaise
 • mosterd
 • honing
 • citroensap

Zelf dressings en sausjes maken

Basisdressing

Met een simpele basisdressing heb je al snel een lekkere salade op tafel staan. De ingedienten hieronder gebruik ik daar meestal voor en je hoeft ze alleen maar even goed door elkaar te mengen.

 • 1 el olijfolie
 • 1 el azijn
 • 1/2 tl mosterd
 • 1/2 tl honing
 • 1/2 tl citroensap
 • zout & peper

Variëren

Een makkelijke manier om verschillende dressings te maken is om door verschillende oliën en soorten azijn te gebruiken. Een witte wijnazijn geeft al een hele andere smaak dan een balsamicoazijn. Wil je echt eens wat anders? Dan kan je ook bij bijvoorbeeld Oil & Vinegar hele lekkere olie en azijn kopen met hele uitgesproken smaken. Vooral de fruitazijnen vind ik zelf heerlijk en hier hoef je dan alleen maar een beetje olie en eventueel wat zout en peper aan toe te voegen en je dressing is klaar.

Zelf dressings en sausjes maken

Honing-mosterd dressing

Een andere dressing die ik regelmatig maak is een honing-mosterd dressing. (Deze vind ik heerlijk bij witlofsalade!) Er zijn dressings die ik te veel werk vind om zelf te maken (ceasar salad dressing bijvoorbeeld) maar deze is heerlijk simpel. Je hoeft alleen maar de onderstaande ingrediënten te mengen:

 • 2 el yoghurt
 • 2 tl mosterd
 • 1 tl honing
 • beetje zout en flink wat peper

Zelf dressings en sausjes maken

Favoriete dipsaus

Over mijn favoriete dipsaus heb ik al eens een hele post geschreven. Ik maak ‘m al jaren en eet ‘m vooral in combinatie met naturel ribbelchips. Yum! Je maakt ‘m door de volgende ingrediënten te mengen:

 • 1 el mayonaise
 • 1 el ketchup
 • 1/2 tl mosterd
 • 1/2 tl sojasaus
 • 1/2 tl honing
 • zwarte peper (fijn gemalen)
 • paprika poeder (mild)
 • klein beetje chilipoeder
 • kaneel

Zelf dressings en sausjes maken

Fris sausje

Een fris sausje is lekker om bijvoorbeeld groente in te dippen of voor bij een lekker stukje vis. Voor zo’n sausje kan je de volgende ingrediënten gebruiken:

 • 1 el yoghurt
 • 1 el mayonaise
 • scheutje citroensap
 • 1/2 tl mosterd
 • (verse) dille en peper naar smaak

Zelf dressings en sausjes maken

Variëren

Sausjes maak ik meestal op basis van yoghurt of mayonaise of een combinatie van beiden. Met citroensap kan je voor een frissere smaak zorgen, met honing maak je het wat zoeter. Mosterd en sojasaus zijn handige ingrediënten voor een smaak die wat meer uitgesproken is. Verder kan je variëren met kruiden. Ga je voor pittig en gebruik je chilipoeder of ga je voor wat frissers door bijvoorbeeld munt te kiezen? Het kan allemaal! Proef gewoon tussendoor en voeg ingrediënten toe tot je tevreden bent.

Ja, ik blijf het leuk vinden om zelf te experimenteren met dressings en sausjes. Maken jullie ze ook vaak zelf en wat zijn jullie favorieten?Categorieën: Food, Living2 reacties op “Zelf dressings en sausjes maken”
  Lisan

  September 21, 2017

  Lekker! Ik gebruik zelf graag limoensap in mijn dressings.  September 25, 2017

  Wat een fijn artikel dit! Ga ik zeker even opslaan, want is altijd handig om bij de hand te hebben. Ik grijp iets te snel naar ‘kant en klare’ dressings. Zonde eigenlijk!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie