Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie - My Simply Special
07/04/2016

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Jaren geleden heb ik eens ravioli gegeten bij iemand thuis die net die dag vers gemaakt was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik dat ontzettend lekker vond en sindsdien staat het op mijn lijstje om dat ook eens te maken. Nu kreeg ik van Romano al een handige set met een raviolivorm, dus het was hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Zou het lukken om pasta te maken zonder pastamachine? In deze post deel ik mijn ervaring en het basisrecept dat ik gebruikt heb. 

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Laten we beginnen met de ingrediënten. Voor het deeg heb je het volgende nodig:

 • 400 gram meel voor pasta
 • 4 eieren

Voor de vulling gebruikte ik:

 • 300 g spinazie
 • 150 g ricotta
 • 1 ei
 • 2 el parmezaanse kaas

En verder heb je nog nodig:

 • 1 ei
 • een beetje goede olijfolie
 • parmezaanse kaas naar smaak

Ga je net als ik pasta maken zonder pastamachine? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de helft van de hoeveelheden voor de vulling die ik hier noem. Verder heb je een deegroller en een raviolivorm nodig.

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Laten we beginnen met het maken van het deeg:

 • Giet het meel in een bergje op je aanrecht en maak in het midden een flinke kuil.
 • Breek je eieren boven een schaaltje en giet ze vervolgens in het kuiltje.
 • Klop nu met een vork voorzichtig de eieren los. Neem hierbij beetje bij beetje steeds meer van het meel mee.
 • Is al het meel vermengd met het ei? Kneed dan verder met je handen tot je een elastisch deeg hebt. 
 • Veeg nog wat bloem over je deeg, dek het af met wat plasticfolie en zet het even opzij. (Het mag gewoon op hen aanrecht blijven staan als je meteen verder gaat met de volgende stappen.)

Nu is het tijd om de vulling voor te bereiden:

 • Roer de ricotta glad in een kom.
 • Was de spinazie.
 • Warm een flinke pan water op en voeg de spinazie toe als het water nog net niet kookt.
 • Laat de spinazie 5 minuten garen en giet het water af.
 • Laat de spinazie uitlekken en snij deze fijn.
 • Doe de spinazie bij de ricotta en voeg het ei, de kaas toe.
 • Roer alles goed door elkaar.
 • Breng stevig op smaak met zout en peper. (De smaak is minder heftig als het in de pasta verwerkt is.)
 • Zet je vulling in de koelkast.

Nu begint het echte werk: het rollen van het deeg:

 • Pak je bol deeg en snij ‘m in stukken die iets groter zijn dan een flink ei.
 • Pak één stukje deeg en dek de rest af met folie om te voorkomen dat het uitdroogt.
 • Strooi wat bloem op je aanrecht en duw het bolletje deeg een beetje plat.
 • Rol het deeg met een deegroller uit (in alle richtingen) en vouw het daarna een paar keer dubbel.
 • Herhaal deze stap een keer of acht. (Ik had daar de energie niet voor en hield het bij twee keer, maar dan krijg je wel een minder elastisch deeg).
 • Rol het deeg nu zo ver mogelijk uit zodat je een lange lap krijgt.
 • Wrijf je lap in met wat bloem, vouw ‘m dubbel en dek ‘m af met folie.
 • Rol zo al je deegbolletjes uit tot lange lappen.

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Ja, we gaan de ravioli vullen:

 • Klop een ei los.
 • Bestrooi je raviolivorm goed met meel.
 • Lag er een lap deeg overheen en duw het deeg in de kuiltjes.
 • Schep nu met een lepel kleine beetjes van je spinaziemengsel in de kuiltjes.
 • Bestrijk met een kwastje de randen van het deeg met het ei. (Dus de rand van je vorm, maar ook tussen de schepjes spinazie.)
 • Leg een tweede lap over je raviolivorm.
 • Rol met je deegroller over de vorm om het deeg aan elkaar te laten plakken.
 • Draai de vorm om boven een schone theedoek en duw je ravioli voorzichtig uit de vorm.
 • Herhaal deze stappen voor je overige lappen deeg.

Nog even en je kan aan tafel:

 • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook.
 • Leg voorzichtig een aantal van je ravioli’s in het water en kook ze tot ze gaar zijn. (Dit kan 4 minuten zijn maar ook 12, dus je moet ze even in de gaten houden en kijken wat in jouw geval lang genoeg is.)
 • Giet het water af en verdeel de ravioli over de borden.
 • Druppel er wat olijfolie overheen en voeg parmezaanse kaas toe.
 • Eet smakelijk!

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Zo ik geloof dat dit mijn langste recept tot nu toe is! Maarja, ik heb dan ook een uur of drie in de keuken gestaan om de verse ravioli te kunnen maken. Over het resultaat was ik best tevreden, maar er is zeker verbetering mogelijk. Mijn deeg was nog vrij stug omdat ik niet de energie had om het deeg heel vaak uit te rollen. Als je dat wel doet, of een pastamachine gebruikt, dan kan je je deeg veel dunner uitrollen en dit zal de smaak van je ravioli ook verbeteren. Ja, een pastamachine staat nu zeker op mijn wishlist! Ik denk dat ik zou willen beginnen met een goedkoop exemplaar om te kijken hoe vaak ik daadwerkelijk pasta zou maken. Gebruik ik ‘m vaak, dan zou ik wel een opzetstuk willen voor mijn KitchenAid. Bij Otto verkopen ze ‘m bijvoorbeeld en ik zie nu dat ze ook een citruspers hebben! (Oeps, mijn wishlist wordt steeds langer.)

Edit: Ik heb afgelopen weekend van Romano een exemplaar voor de KitchenAid gekregen omdat we vier jaar samen waren!

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Goed, terug naar de pasta. Het vullen van de ravioli ging tijdens mijn eerste poging niet helemaal goed. Ik had nog niet ontdekt dat je bloem over je raviolivorm moet strooien en dat je ei over de randjes moet smeren. Het resultaat? De ravioli wilde helemaal niet uit de vorm! Met veel gepriegel lukte dat uiteindelijk wel, maar de randjes lieten wel ook meteen los. Nee!! Gelukkig ontdekte ik daarna hoe het wel moest en dat zorgde voor mooie pasta zonder mislukte randjes.

Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie

Hmm, nu ik zo deze post aan het typen ben begin ik al na te denken wat ik de volgende keer als vulling kan maken. Iets met paddestoelen? Of iets met lekker veel kaas? Ja ik heb wel zin om nog een poging te wagen! (Met pastamachine!)

Hebben jullie wel eens zelf verse ravioli gemaakt?Categorieën: Food, Living2 reacties op “Zelfgemaakte verse ravioli met spinazie”

  April 7, 2016

  Dit ziet er erg lekker uit! Ik heb nog nooit zelf ravioli gemaakt en volgens mij zelfs nog nooit gegeten. Ben wel heel benieuwd naar hoe het smaakt  April 7, 2016

  Ik heb het nog nooit zelf gemaakt maar dit ziet er wel zo lekker uit dat ik het moet proberen.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie