Zwanger naar de sauna - My Simply Special
12/07/2017

Zwanger naar de sauna

Sinds een paar jaar ga ik af en toe naar de sauna. En dan niet even bij de sportschool, maar echt een dag naar zo’n complex met zwembaden, sauna’s, rustruimtes, bubbelbaden en meer. Dat voelt voor mij als een dagje vakantie en daar kan ik ontzettend van genieten. Gelukkig kan je ook gewoon naar de sauna als je zwanger bent, zolang je maar met wat dingen rekening houdt.

Zwanger naar de sauna

Even wennen

Jaren geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een bon om een dagje naar een sauna te gaan. Ik ging toen met een goede vriendin en hoewel het even wennen was, vond ik het heel erg fijn. Daarna heeft het een tijdje geduurd voor ik er weer een bezocht, tot Romano en ik samen ook zo’n bon kregen. Voor hem was het helemaal nieuw, maar aan het eind van de dag was de conclusie dat het zeker voor herhaling vatbaar is.

Inmiddels gaan we een paar keer per jaar. Misschien twee of drie keer? Gewoon tussendoor als we daar zin in hebben of bijvoorbeeld als we iets te vieren hebben. Zo gingen we een tijdje terug naar Thermen Bussloo, een wellnessresort waar we nog niet eerder geweest waren. We hebben een paar spa’s waar we tussen afwisselen, maar vinden het ook leuk om af en toe iets nieuws te proberen. Toevallig had ik een uitnodiging gekregen om dit resort te komen ervaren, dus dat kwam mooi uit.

Zwanger naar de sauna

Een ideale dag

Als wij naar de sauna gaan, vertrekken we meestal een beetje op tijd, zodat we in de loop van de ochtend binnen zijn. We nemen altijd zelf handdoeken, badjassen en slippers mee en bij de receptie krijg je dan een bandje waar je je consumpties mee kan laten registeren. ‘s Ochtends gaan we dan meestal een sauna in en zwemmen we een beetje. Als we vroeg zijn gaan we nog even liggen lezen en anders zoeken we een leuk plekje om te lunchen. De meeste grotere resorts hebben meerdere restaurants waar je uit kan kiezen. Toen we bij Thermen Bussloo waren, hadden we het geluk dat het ook nog eens heel mooi weer was. Na het zwemmen zijn we buiten op een ligbed gaan liggen lezen en het handige is dat je overal op die ligweides eten en drinken kan bestellen. Romano genoot van een omelet en ik had een heerlijk naanbrood met ricotta, tomaatjes, avocado en meer. Yum!

Hihi, Romano viel daarna prompt in slaap, dus ik heb buiten genoten van mijn boek, het fijne weer en de mooie omgeving. Natuurlijk kan ik best de hele dag gaan zitten lezen, maar dat is natuurlijk ook zonde. Meestal wisselen we sauna’s dus af met zwemmen, relaxen in een bubbelbad en lezen. Oh, en eten natuurlijk, want we blijven ‘s avonds vaak voor het diner. Meestal kiezen we voor een buffet zodat we lekker verschillende hapjes kunnen pakken. Dat deden we dit keer ook en de desserts waren bij mij favoriet!

Wat we niet zo vaak doen, maar wat wel echt ontzettend fijn is, is een massage boeken. Romano genoot van een sportmassage en ik had voor een ontspanningsmassage gekozen. Je kan gewoon een massage krijgen als je zwanger bent, er zullen alleen wel wat dingen aangepast worden. Zo ben ik lekker op mijn rug blijven liggen en is er minder heftig gemasseerd. Ze gaven namelijk aan dat er dan te veel afvalstoffen vrijkomen en dat dat niet goed is. Gelukkig wordt daar dus rekening mee gehouden en ook op je rug kunnen ze je prima masseren.

Zwanger naar de sauna

Zwanger naar de sauna

Als je zwanger bent is het niet alleen belangrijk dat je massage aangepast wordt, je moet zelf ook op een paar dingen letten. Ik zette ze op een rijtje:

  • Ga niet naar de sauna in je eerste trimester. Daarna kan het prima als je al gewend was om te gaan.
  • Ga niet in de infraroodsauna.
  • Sla ook de heetste sauna’s over. De meeste grotere saunacomplexen hebben ook meerdere sauna’s die een stukje koeler zijn, dus er is vaak genoeg keus. Blijf ook niet te lang in de sauna, want dan stijgt je lichaamstemperatuur alsnog te veel.
  • Omdat je de heetste temperaturen wel moet vermijden kan je opgietingen beter ook over slaan.
  • Snel afkoelen is niet zo goed, dus de dompelbaden kan je beter vervangen door een koele douche. (Kijk dat is nou fijn want ik kan namelijk echt niet tegen die dompelbaden!)
  • De laatste zes weken van je zwangerschap kan je al ongemerkt ontsluiting hebben. Om infecties te voorkomen kan je dan beter niet naar de sauna gaan.

En verder moet je natuurlijk goed op jezelf letten en naar je lichaam luisteren. Voel je je niet lekker of word je duizeligheid? Blijf dan niet toch zitten, maar ga de sauna uit. Dat spreekt wel voor zich toch? 

Ik vond het in elk geval beide keren heerlijk om naar de sauna te gaan tijdens mijn zwangerschap. Slapen wordt steeds lastiger, je lichaam wordt anders en meer belast en het resultaat is, in mijn geval, vastzittende spieren. Na zo’n dagje ontspannen gaat het weer een stuk beter. Plus het is natuurlijk lekker om de rest van de wereld even te negeren.

Zouden jullie zwanger naar de sauna gaan of hebben jullie dat al eens gedaan?Categorieën: More, My Life, To Do, Zwanger1 reactie op “Zwanger naar de sauna”

    March 17, 2020

    De sauna zorgt voor een ontspannen gevoel. Let er wel op dat het belangrijk is dat er altijd iemand samen met jou is!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie