Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho - My Simply Special
15/02/2019

Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho

Het is weer tijd voor een update! Deze keer vertel ik alles over de tijd dat ik 12, 13 en 14 weken zwanger was. We hadden onder andere de termijnecho, kregen de uitslag van de NIPT en gingen shoppen voor Liams nieuwe kamer. In mijn buik gebeurde er natuurlijk ook van alles, want in week 14 is een baby’tje al zo groot als een perzik en kan hij of zij met de teentjes wiebelen!

Dagboek: Het grote nieuws delen

Op dinsdag 22 januari is het eindelijk tijd voor de spannende termijnecho! We hebben de afspraak staan voor kwart over zes, dus overdag ben ik gewoon met Liam thuis. Hij krijgt op tijd eten en daarna vertrekken we met z’n drietjes naar de praktijk. Gelukkig zijn we al snel aan de buurt en nog blijer wordt ik als de verloskundige voorstelt om maar meteen met de echo te beginnen. We installeren ons snel en meteen wordt duidelijk dat het hartje netjes klopt. Gelukkig! Vervolgens kunnen we een tijdje rustig kijken hoe het kleine mensje lekker aan het bewegen is in mijn buik. Het spartelt en draait lekker rond en ziet er al zoveel completer uit dan tijdens de eerste echo. De verloskundige neemt ook rustig de tijd om de handjes en voetjes te laten zien. Zo ontzettend schattig! Er worden een paar foto’s uitgeprint, maar de hele serie krijgen we digitaal. Of nou ja, dat is de bedoeling, maar de app heeft er even geen zin in. Dat komt de volgende keer wel.

Na de echo is het tijd voor het intakegesprek. Ik weet nog dat we bij mijn eerste zwangerschap een hoop vragen moesten beantwoorden, maar dit keer gaat het veel sneller. Er zijn afgelopen jaar geen gekke dingen gebeurd (zoals een operatie), dus dat gedeelte is snel klaar. Ook vragen we meteen kraamzorg aan. De vorige keer hadden we dat ook geregeld via het bureau dat bij de verloskundigepraktijk hoort en dat doen we nu ook weer. Lekker makkelijk. O ja! Op basis van de echo word ik een dag naar voren geschoven dus mijn uitgekenden datum is nu 5 augustus.

Liam: Promoted to big brother!

Uiteraard laten we de mensen die al op de hoogte waren van de zwangerschap meteen weten dat alles in orde is en de rest van de week staat in het teken van het delen van ons grote nieuws. We appen de foto van Liam naar familie en vrienden en later delen we ‘m ook op social media en mijn blog. Heerlijk om niet meer geheimzinnig te hoeven doen en de lieve reacties zijn natuurlijk ook heel erg leuk.

Hoewel het met de kleine allemaal goed lijkt te gaan, gaat het met mij wat minder. Ik moet mijn lichaam continue pushen om de normale dingen te kunnen doen en ben de dag na de echo helemaal op en de misselijkheid goed zat. Ik besluit rust te pakken en niet naar kantoor te gaan. Ik blijf dat een lastige keuze vinden, maar het moet maar. Wel rij ik naar het ziekenhuis om bloed te laten prikken voor de reguliere onderzoeken en de NIPT (zonder nevenbevindingen).

Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho

Ook de dagen erna probeer ik rustig aan te doen. Ik test van die polsbandjes tegen misselijkheid, maar die blijken helaas niet te helpen. Op vrijdag de 25e heb ik echt pech, want ik blijk dan ook ziek te zijn. Romano was eerder in de week al ziek thuisgekomen en vrijdag hou ook ik geen eten meer binnen. Heel fijn, not. Gelukkig is het van redelijk korte duur, want zaterdag begin ik langzaam weer te herstellen en op dinsdag durf ik de deur weer uit.

Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho

Ondertussen ga ik op zoek naar zwangerschapskleding. Niet heel veel, maar ik heb een paar items nodig. Van mijn vorige zwangerschap heb ik nog drie broeken, maar de één vind ik niet heel mooi staan en de ander is helemaal uitgelopen. Ik wil dus op z’n minst een vervanging voor die uitgelubberde broek. Ik bestel via Zalando een grijs exemplaar van Mamalicious. Mijn andere broeken zijn ook van dat merk, aangezien ze verschillende lengtematen verkopen. Helaas blijkt hij korter te vallen dat verwacht en er zit niet heel veel stretch in. Online zie ik dat ze ook een grijze ‘jegging’ hebben en die blijkt perfect. Hij past goed, ziet er uit als een normale jeans, maar is super comfy. Top!

Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho

Verder ga ik op zoek naar een nieuwe bh (want ik pas ongeveer niks meer van mijn normale exemplaren) en comfortabele, naadloze topjes om in te slapen. Een fijne bh vind ik al snel via Asos. Hij heeft geen beugels, want die zijn nu echt niet prettig, maar is wel mooi voorgevormd. Het vinden van topjes blijkt een grotere uitdaging en alles dat ik bestel bij zowel Zalando als Asos gaat meteen weer terug.

De zoektocht gaat dus verder, maar ondertussen krijgen we wel al de uitslag binnen van de NIPT. Een week eerder dan verwacht dus dat is een fijne verrassing. En belangrijk: de uitslag is goed!

Als ik ruim 14 weken zwanger ben, heb ik voor het eerst het gevoel dat ik de baby voel. De vorige keer had ik dat veel later pas, maar nu herken ik het natuurlijk beter. Het gebeurt een aantal dagen achter elkaar als ik ‘s avonds een tijdje rustig op de bank of op bed lig. Natuurlijk twijfel ik of ik het zo vroeg al kan voelen, maar het is echt anders dan gerommel van mijn darmen. Wat bijzonder!

Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho

En verder…

 • Op zaterdag 2 februari laat mijn schoonzusje (ook verloskundige) ons het hartje van de kleine weer horen en Liam komt geïnteresseerd kijken.
 • Ik heb gewoon nog niks gekocht voor dit kindje! Ik merk dat ik nu toch echt wacht tot we weten of het een jongen of meisje is.
 • Mijn buik is zoveel groter dan bij Liam op dit punt in de zwangerschap! Wel heb ik veel minder last van mijn buik en rug dan de vorige keer.
 • Ik kan nog steeds beter ruiken dan normaal, heb vaak een rare smaak in mijn mond, moet regelmatiger naar de wc, heb vaak dorst, heb grotere borsten (ook sneller dan de vorige keer), droom nog steeds af en toe heel heftig, ben met vlagen duizelig en heb geen energie voor sporten.
 • Ik ga met Romano zitten om de plannen voor Liams kamer te bespreken. Diezelfde dag bekijken we verschillende opties bij Ikea en nemen we beslissingen over de grotere elementen. Een deel belandt ook in ons karretje. Het begin is er!
 • De vorige keer hebben we een klein feestje gegeven om te vertellen dat we een zoontje zouden krijgen, maar na wat overleg besluiten we dat we dat dit keer niet gaan doen. Hoe we het geslacht dan bekend gaan maken? Daar gaan we nog even over nadenken!

Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho

Wat denken jullie dat we krijgen, nog een jongen of toch een meisje dit keer?Categorieën: My Life, Zwanger2 reacties op “Zwangerschapsupdate #24: De termijnecho”

  February 15, 2019

  Super leuke update! Wat fijn dat de NIPT-test een goede uitslag gaf! Dat is vast een opluchting. Fijn dat je een beetje kon slagen voor nieuwe zwangerschapskleding. Ik herinner me nog van de vorige keer dat het soms best lastig voor je was om goede broeken te vinden. Ik ben benieuwd hoe jullie het geslacht gaan bekend maken aan jullie familie en omgeving! Natuurlijk kun je het ook lekker voor jezelf houden en het een verrassing laten zijn als het zo ver is, scheelt weer iedereen op de hoogte brengen hihi! Hoewel ik me kan voorstellen dat het lastig voor je te houden is als je het zelf al weet.


  MySimplySpecial
  February 15th, 2019


  Bij Liam hebben we het geloof ik een week geheim gehouden en dat bleek een aardige uitdaging. Laat staan dat we dat maanden moeten doen, hihi!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie