Zoek
Sluit dit zoekvak.
Share:

Wat is de Scandinavische stijl precies en hoe verwerk je het in je interieur?

Binnenkijken bij Rebecca

Jarenlang plaatste ik regelmatig binnenkijkers op mijn blog. Zo konden we allemaal een kijkje nemen bij verschillende mensen thuis, inspiratie opdoen en alles leren over de interieurs aan de hand van verschillende vragen. Een van de dingen die ik de deelnemers altijd vroeg is hoe ze de stijl van de inrichting zouden omschrijven en Scandinavisch werd dan vaak genoemd. Maar wat houdt dat precies in?

Binnenkijken bij Rebecca
(Deze en de foto bovenaan de post komen uit de binnenkijker van Rebecca.)

De basics

Een rondje Google leert je al snel dat het een Scandinavische inrichting gaat om perfecte balans tussen eenvoud, vorm en functie. Verder zijn warmte, comfort en duurzaamheid belangrijke elementen.

De Scandinavische interieurstijl is ontleend aan het Scandinavische design, dat in de jaren vijftig ontstond in Zweden, Denemarken en Finland. In die jaren was er een grote behoefte aan meubelen die zowel functioneel als kwalitatief hoogwaardig waren. In de jaren daarna werd deze stijl doorgetrokken naar de rest van het interieur en dat zie je nu overal ter wereld terugkomen.

Binnenkijken bij Birte
(Foto uit de binnenkijker van Birte.)

Kleuren

Dat is interessant, maar hoe vertaal je dat praktisch gezien naar een interieur? Als we eerst naar kleurgebruik kijken, dan lees ik dat de meeste woonkamers in Scandinavisch design witte, lichtgrijze of beige muren hebben. Dat is best logisch als je bedenkt dat de wintermaanden in Scandinavië behoorlijk donker zijn en je met lichte muren het beetje licht dat er is kan versterken. Voor de gezelligheid worden accentkleuren als zachtblauw, felgeel of lichtroze gebruikt.

Binnenkijken bij Maartje-Rosalie
(Foto uit de binnenkijker van Maartje-Rosalie.)

Materialen

Scandinavië staat bekend om de rijke natuur en dat zie je binnen terug. Hout wordt namelijk veel gebruikt voor mooie vloeren, meubels en accenten. Het leuke is dat dit meteen een hoop warmte toevoegt. Andere natuurlijke materialen die je vaak terugziet in de decoratie en accessoires zijn leer, wol, linnen, katoen, riet, jute en rotan.

Binnenkijken bij Yvonne
(Foto uit de binnenkijker van Yvonne.)

Vorm

Simpele vormen en strakke lijnen horen bij de Scandinavische stijl. Dat klinkt misschien saai, maar er mogen ook mooie rondingen in zitten. Als je naar meubels kijkt dan zie je vaak tafel- en stoelpoten die dun en strak zijn, dressoirs in plaats van hoge kasten en stoelen zonder hoge rugleuning. Hierdoor blijft het zicht in huis en naar buiten zo vrij mogelijk.

Binnenkijken bij Tanja
(Foto uit de binnenkijker van Tanja.)

En verder…

Ik vind de dagen hier in Nederland al vaak kort, maar in het noorden hebben ze daar natuurlijk nog veel meer last van. Gelukkig helpt goede verlichting. Ook is het handig om niks voor de ramen neer te zetten, vooral als je kijkt naar de woonkamer inrichting. Daar ben je immers het meest en als je een stoel of plant voor het raam plaatst, blokkeer je een hoop kostbaar licht. Verder is het belangrijk om te voorkomen dat je te veel accessoires neerzet, anders kan het geheel alsnog onrustig worden. Hier en daar een mooie plant of een zwart item zorgen voor wat contrast.

Onze woonkamer en eethoek

Ons huis

Ik vind het zelf heel lastig om de stijl van ons interieur te beschrijven. Ik herken wel veel elementen uit de Scandinavische stijl terug zoals witte muren, houten vloeren en strakke lijnen. Ik combineer graag verschillende materialen, maar vind iets meer kleur en contrast in huis ook wel erg leuk. De donkerblauwe muur in onze woonkamer is daar een mooi voorbeeld van. Toch vind ik het ook wel erg fijn als ons huis rust en gezelligheid uitstraalt. Maar dat is het leuke van interieur. Je kan er helemaal je eigen ding van maken en stijlen combineren tot iets waar jij je helemaal in thuis voelt.

Hoe zouden jullie de stijl van jullie inrichting beschrijven?

Share:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & inspiratie

Wil je één keer per maand tips & inspiratie ontvangen in je mail?
Meld je dan hier aan: