DIY: Boxkleed - My Simply Special
10/05/2019

DIY: Boxkleed

Toen ik zwanger was van Liam, kocht ik een grijs boxkleed en die hebben we met veel plezier gebruikt. Hij kan prima nog een ronde mee (en gaat ook zeker weer gebruikt worden), maar inmiddels heb ik een tweede exemplaar waar ik mee af kan wisselen. Ik kreeg namelijk verschillende verzoekjes van lezers om daar een DIY over te maken en aangezien ik dat een leuk idee vond, ben ik aan de slag gegaan.

DIY: Boxkleed

Wat heb je nodig?

 • stuk stof voor de bovenkant (ik heb voor wafel gekozen)
 • stuk stof voor de onderkant (hiervoor gebruikte ik een badstof in dezelfde kleur als de wafelstof)
 • bijpassend garen
 • vulling (ik gebruikte twee IKEA Silvertopp dekbedden van 120x200cm)

Hoeveel stof je nog hebt, hangt af van de afmetingen van je box. Koop wel wat meer dan je denkt nodig te hebben, want wafelstof krimpt bijvoorbeeld en je kleed moet iets groter worden dan de precieze binnenmaten van je box.

DIY: Boxkleed

 • Werk de genipte randen van je wafelstof af met een zigzagsteek om rafelen te voorkomen en was alles.
 • Terwijl je stoffen drogen, kan je vast de vulling maken. Leg beide dekbedden netjes op elkaar, vouw ze dubbel en speld ze aan elkaar vast.
 • je vulling is nu te groot voor de box, dus dit moet je op maat maken. Onze box is aan de binnenkant 93 cm breed, dus in die richting paste de dekbedden er mooi in. In de andere richting moest er een stuk afgehaald worden. Onze box is 72 cm diep en ik heb de dekbedden afgespeld op 77 cm.

DIY: Boxkleed

 • Naai met de hand of met een naaimachine de lagen aan elkaar. Ik heb de buitenranden met de hand gedaan om er voor te zorgen dat ik echt aan de rand bleef, maar wel alle vier de lagen te pakken kreeg. Daar waar ik de dekbedden echt moest verkleinen, heb ik ze met de naaimachine (met een zigzagsteek) aan elkaar genaaid.
 • Knip de overtollige stukken dekbed weg.

DIY: Boxkleed

 • Leg je stukken stof met de goede kanten tegen elkaar aan en speld ze aan elkaar vast. Teken (of speld) waar je moet gaan naaien om de hoes te maken. Voor onze box met binnenmaat 72×93 cm was een hoes van 77 x 98 een goed uitgangspunt. Die extra vijf centimeter heb je nodig omdat je vulling wat dikker is.

DIY: Boxkleed

 • Naai de lagen aan elkaar vast, maar zorg dat er een opening overblijft van een centimeter of twintig.
 • Keer de hoes om, zodat de goede kanten van de stof aan de buitenkant komen te zitten.

DIY: Boxkleed

 • Plaats je vulling in de hoes. Ik heb die voor de zekerheid even vastgespeld langs de randen om te zorgen dat alles op z’n plek bleef zitten bij de volgende stappen.

DIY: Boxkleed

 • Naai met de hand de opening dicht.

DIY: Boxkleed

 • Speld een rand op ongeveer 14 centimeter van de rand (of een andere afstand als je dat mooier vindt).

DIY: Boxkleed

 • Stik voorzichtig een rechthoek in je boxkleed (dus door je vulling en beide lagen stof heen). Zorg ervoor dat je dit doet met een wat grotere steek.
 • Verwijder alle spelden en werk de laatste draadjes weg.

DIY: Boxkleed

En dan is dit het resultaat! Het is niet heel ingewikkeld om een boxkleed te maken, maar het resultaat is leuk. Ook heb je zo meer vrijheid in je stofkeuze en je kan een kleed maken die je aan twee kanten zou kunnen gebruiken.

Gaan jullie ook een boxkleed maken? Ik vind het in elk geval altijd leuk om jullie resultaten te zien!Categorieën: DIY, To Do13 reacties op “DIY: Boxkleed”
  Anouschka

  May 13, 2019

  Wat leuk!

  Kun je een keer een post maken over hoe jij hebt leren naaien en wat jouw tips zijn?


  MySimplySpecial
  May 13th, 2019


  Leuke vraag! Heb je nog specifieke dingen waar je graag tips over zou willen lezen?


  H.

  May 14, 2019

  Super bedankt voor al je DIY!
  Heb er al veel gebruik van gemaakt!
  Gr.


  MySimplySpecial
  May 14th, 2019


  Wat leuk om te horen! Ik vind het heerlijk om er mee bezig te zijn, dus er komen er nog een heleboel aan


  H.
  June 7th, 2019


  Aah leukleuk, ik ben heel benieuwd en nieuwe inspiratie is altijd welkom!! 😁😁


  Monique

  June 21, 2019

  Goedenavond,
  Het lukt mij helaas niet om een rechthoek in de lagen te stikken. Dit past niet onder het karretje van de naaimachine. Heb je tips??


  MySimplySpecial
  June 22nd, 2019


  Wat vervelend! Je bedoelt dat laatste rechthoek als je kleed verder al af is? Bij mij ging hij er ook niet heel makkelijk onder, maar er zat genoeg lucht in de dekens dat ik ‘m plat genoeg kon duwen om ‘m onder ‘t voetje te krijgen. Als het echt niet lukt misschien even kijken of iemand in je omgeving een naaimachine heeft waar het net wel past? Anders zou je het nog gewoon weg kunnen laten of met de hand een poging kunnen doen. Ik hoop dat het lukt!


  Puck

  August 6, 2019

  Wat leuk! Begrijp ik het goed dat je 2 lagen van het dekbed hebt gebruikt of waren het meerdere lagen? ☺️


  MySimplySpecial
  August 8th, 2019


  Ik heb twee lagen op elkaar gelegd en die nog dubbel geslagen. Dus uiteindelijk had ik vier lagen.


  Marloes

  August 9, 2019

  Hoi!
  Ik ben wel benieuwd wat je kwijt bent aan materialen voor een DIY zoals deze! Ben je goedkoper uit dan wanneer je een mooi kleed van bijv Koeka in de winkel koopt?

  Groetjes Marloes


  MySimplySpecial
  August 9th, 2019


  De prijs hangt vooral af van de stoffen die je kiest, maar dit is zeker goedkoper dan een kleed van Koeka. Ik denk dat ik voor dit kleed ongeveer 30 euro kwijt was en dan kon ik nog een aankleedkussenhoes maken van de stof die ik over had.


  Chrissie
  September 10th, 2019


  Ik ben bezig met dit boxkleed. Ik heb stof en garen voor een boxkleed, aankleedkussenhoes en een ledikantdekentje gekocht zodat het 1 set wordt. Hiervoor was ik bij elkaar 70 euro kwijt. Een koeka boxkleed is toch al gauw 70 euro alleen!


  MySimplySpecial
  September 11th, 2019


  Wat leuk dat je zo aan de slag gaat! En inderdaad, je moet wat tijd investeren, maar je bent wel minder geld kwijt als je het zelf maakt. En het is nog leuk om te doen ook


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie