Leren naaien, mijn ervaring & tips - My Simply Special
18/11/2019

Leren naaien, mijn ervaring & tips

“Kun je een keer een post maken over hoe jij hebt leren naaien en wat jouw tips zijn?” Deze vraag kreeg ik een tijdje terug en het leek me leuk om daar vandaag antwoord op te geven.

DIY: Babynestje

Hoe heb ik leren naaien?

Ik weet niet hoe oud ik was, maar mijn moeder heeft me al jong wat basissteken geleerd en hoe ik op een handige manier een knoop in een draad kon leggen. Vervolgens ging ik dus met de hand kleren maken voor mijn knuffels en barbies. Volgens mij heb ik dat zelfs een keer in de auto naar wintersport zitten doen!

Met de hand naaien is leuk, maar het kan natuurlijk sneller. Ik ben daarom aan de slag gegaan met een oude naaimachine van mijn opa. Zo’n exemplaar die je met de hand ronddraait. (Mijn moeder vond het geloof ik nog een beetje spannend om me meteen met haar machine te laten rommelen. Ze zegt daarover “ik was bang dat een elektrische naaimachine wat te snel zou gaan en je je vingers onder de naald zou krijgen”. ) Wat ik maakte weet ik niet zo goed meer, maar ik denk dingen als jurkjes en topjes voor mezelf. Toen ik goed met die machine overweg kon, mocht ik die van mijn moeder gaan gebruiken.

In verband met mijn studie ben ik al op mijn 17e het huis uit gegaan en toen had ik dus geen naaimachine meer bij de hand. Ik heb toen al snel een heel goedkoop exemplaar gekocht bij het Kruidvat. Ja, echt! Het was een beetje een gokje, maar het bleek een prima ding te zijn, zolang je niet meerdere lagen nepleer ofzo tegelijk wilde stikken. Dat vond hij niet zo leuk. Toen ik een paar jaar later nog steeds regelmatig dingen maakte, heb ik een echt goede machine gekregen en die heb ik nog steeds.

DIY: Shopper van nepleer

Ik ben niet alleen steeds betere machines gaan gebruiken, ik ben ook steeds ingewikkeldere dingen gaan maken. Ik heb nooit lessen gehad (afgezien van wat uitleg van mijn moeder) en patronen heb ik ook nooit gebruikt. Ik bedenk meestal wat ik ongeveer wil maken en dan denk ik uit hoe ik dat ga doen en in welke volgorde. Patronen teken ik zelf op basis van kledingstukken die ik al in de kast heb hangen. Daar kijk ik de maat van af en soms ook hoe spullen in elkaar zitten. Verder heb ik een paar boeken waar uitgelegd wordt hoe je bijvoorbeeld een rits ergens in kan zetten.

Op die manier heb ik al een hoop spullen gemaakt. Items voor de kids, kleding voor mezelf, dingen voor in huis, galajurken, kostuums en verschillende tassen. Ook kan ik zelf kleding innemen/inkorten, Romano’s overhemden tailleren en meer van dat soort praktische zaken.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

Waar begin je als je wil leren naaien?

Als ik nu zou willen leren naaien, dan zijn er verschillende opties. Als je graag wat hulp wil, dan kan je ergens les nemen, maar je kan ook gewoon zelf aan de slag gaan. Haal de basics in huis, zoek online een simpel projectje met een goede uitleg en ga aan de slag:

De basics

 • (goedkope) naaimachine: Bij bijvoorbeeld Bol.com kan je voor nog geen 100 euro een simpele machine vinden.
 • textielschaar: Zo kan je veel makkelijker stoffen knippen dan met een normale schaar, maar gebruik ‘m nooit voor iets anders dan textiel om te voorkomen dat hij bot wordt. (Hema)
 • tornmesje: Om naden los te halen als je een foutje hebt gemaakt. (Hema)
 • setje naalden: Je moet toch af en toe wat met de hand afmaken of afwerken. (Hema)
 • setje spelden: Om je stoffen aan elkaar te spelden voor je gaat naaien. (Hema)
 • centimeter: Zo kan je makkelijk maten opnemen en stoffen afmeten. (Hema)
 • garen: Ik zou wit en zwart in huis halen als basis en dan elke keer als je stoffen in een bepaalde kleur gebruikt daar bijpassend garen bij kopen. (Hema)
 • kleermakerskrijt: Hiermee kan je makkelijker patronen tekenen op textiel. 

DIY: Bijtring

Leuke projecten

Wat wil je maken? Er is zoveel keus! Een handige plek om naar projecten te zoeken is natuurlijk Pinterest. Wil je babyspullen maken? Dan zijn dit een paar makkelijke dingen om mee te starten:

DIY: Babynestje

Random tips

 • Koop wat goedkope stof om eerst mee te oefenen. Speel met de instellingen van je naaimachine, test verschillende steken en oefen met het maken van nette, rechte stiksels.
 • De steken die je waarschijnlijk het meest gebruikt zijn de simpele rechte steek om lagen stof aan elkaar te naaien, een zigzagsteek om randen af te werken en te voorkomen dat je stof gaat rafelen en (als je naaimachine ‘m heeft) een stretchsteek voor het naaien van stretchstoffen.
 • YouTube! Waar is tegenwoordig nog geen filmpje van gemaakt? Je kan uitleg vinden over hele projecten, maar je kan ook bijvoorbeeld een filmpje opzoeken over het inzetten van een rits of hoe je met de hand een blinde steek kan naaien.

Ik heb het gevoel alsof ik nog veel meer zou moeten vertellen, maar ik weet even niet goed wat. Laat het me dus gerust weten als jullie vragen hebben. Ik denk dat het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Natuurlijk maak je fouten, maar als je met goedkope stoffen begint, is dat helemaal geen ramp en je leert het snel genoeg!

 Categorieën: DIY, To Do
Tags:2 reacties op “Leren naaien, mijn ervaring & tips”
  Rianne Nijboer

  April 30, 2020

  Hallo,

  Wat maak jij prachtige dingen, ik heb nu zelf weer zin om om de naaimachine erbij te pakken.
  Mijn vraag is, gebruik jij veel een lockmachine of een reguliere naaimachine.

  Groeten Rianne


  MySimplySpecial
  April 30th, 2020


  Dankjewel! Ik heb jaren alleen een naaimachine gebruikt. Sinds vorige week heb ik ook een lockmachine, dus daar ben ik nog mee aan het oefenen. (Al heb ik recent ook ontdekt dat mijn naaimachine goede locksteken en een speciaal lockvoetje heeft.)


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie