Mijn moestuin voor beginners #1: vierkante meter moestuin - My Simply Special
25/03/2015

Mijn moestuin voor beginners #1

Heb ik groene vingers? Zeker niet, maar sinds we in een huis met een tuin wonen kriebelt het bij mij wel om te beginnen met een moestuintje. Ik heb al wel eens zelf een peperplantje gekweekt en het leek me leuk om dat op grotere schaal te proberen. Toen de AH dus met die moestuinactie kwam was ik meteen enthousiast en ben ik fanatiek aan de slag gegaan. Inmiddels staat er een heus moestuintje in de tuin en ik ga jullie de komende tijd laten zien hoe dat gaat.

Mijn moestuin voor beginners #1

Ja, moestuintjes zijn helemaal hip nu en ik geloof dat half Nederland ermee bezig is door die actie van AH. Maarja, dan heb je al die kleine bakjes in de keuken staan en zie je langzaam wat groeien. Leuk, maar wat doe je nou als de plantjes te groot worden voor die bakjes? Natuurlijk kan je ze in grotere potten zetten of een stuk tuin vrijmaken om ze daar te planten, maar Romano en ik kozen ervoor om met een ‘metermoestuin’ te beginnen.

Mijn moestuin voor beginners #1

Een metermoestuin is jawel, een moestuintje van ongeveer een vierkante meter. Zo blijft je moestuin lekker overzichtelijk en dat leek me wel handig voor beginners zoals wij. Je kan zelf een bak maken voor zo’n kleine moestuin, maar wij besloten nu voor de snelle optie te gaan en een bouwpakketje te kopen bij het tuincentrum. Voor zo’n 18 euro krijg je een set planken die je zo in elkaar klikt en een worteldoek om erin te leggen. Verder kochten we 4 zakken met speciale moestuinaarde en dat was precies genoeg om de bak te vullen. Oh, een kleine waarschuwing is misschien wel fijn: aarde is duurder dan je misschien verwacht! Wij betaalden ongeveer 7 euro per zak van 40 liter.

Mijn moestuin voor beginners #1

Mijn moestuin voor beginners #1

Maar wat ga je nou planten? Wij hebben de AH plantjes als uitgangspunt genomen en nog een paar zakjes met zaadjes gekocht bij het tuincentrum. Wat betreft de kruiden hebben we gekozen voor munt, tijm, bieslook en dille. Basilicum mist hier natuurlijk, maar daar hebben we meestal een plantje van op het aanrecht staan en dat staat wel leuk. Verder gaan we kijken of we paprika, zoete puntpaprika, cherrytomaatjes, spinazie, selderij, rucola, lente-ui, bieten, kropsla, wortel, radijs en aardbei kunnen laten groeien. Ik ben benieuwd!

Mijn moestuin voor beginners #1

Op dit moment hebben we binnen nog wat potjes van de AH staan zodat de zaadjes vast kunnen ontkiemen. In de moestuinbak hebben we al rucola, kropsla en wortel staan, want die waren de AH-potjes al ontgroeid. Verder hebben we de bieten, munt en bieslook meteen in de moestuinbak gezaaid, want dat zou blijkbaar moeten kunnen.

Mijn moestuin voor beginners #1

We hebben nog een hoop te leren over wat je wanneer kan zaaien, wat je binnen voor moet zaaien en wat direct buiten kan en hoe het verder werkt met dingen als verspenen. Ons plan? We gaan het gewoon proberen en zien wel wat er gebeurt. Mislukt er iets? Dan proberen we wat anders.

Mijn moestuin voor beginners #1

Ik ben heel benieuwd of we straks kruiden en groente uit ons eigen moestuintje kunnen eten. Zijn jullie ook met een moestuin bezig?

 Categorieën: DIY, Food, Living, To Do
Tags:19 reacties op “Mijn moestuin voor beginners #1: vierkante meter moestuin”

  March 25, 2015

  Gaaf! Ik zou willen dat ik een tuin had waarin ik zo’n moestuin kon neerzetten. Ik ben ook bezig met de AH moestuintjes en ga komende vrijdag naar de Ikea voor twee kastjes voor op het balkon waar ik dan alle potjes kan neerzetten, helaas is daar niet genoeg ruimte voor zo’n geweldige moestuin zoals jij hebt. Ben heel erg benieuwd naar de ontwikkelingen van je moestuin!


  MySimplySpecial
  March 28th, 2015


  Heb je de kastjes kunnen halen bij de Ikea gister? Leuk dat je op die manier ook een moestuintje maakt op je balkon! Weet je wat je erin gaat zetten?


  Lauriëtte
  March 30th, 2015


  Ja ik heb de kastjes gehaald! Ben van plan om alle moestuintjes van AH daarin groot te brengen!  March 25, 2015

  Leuk zo’n moestuin! 1×1 meter is toch groter dan het klinkt!  March 25, 2015

  Vet! Als het aankomt op zelf je fruit of groenten oogsten ben ik nogal een watje en zweer ik zand te kunnen proeven bij m’n aardbeien! Het hebben van een moestuintje lijkt me wel heel leuk, maar dan heb ik er dus niet zo veel aan! Hahaha. Heb er één van de AH: Paprika. Die wil ik toch wel doen!


  MySimplySpecial
  March 28th, 2015


  Hihi, dan is een moestuin misschien niet geschikt nee Ik ben benieuwd hoe het zal gaan met je paprikaplant!  March 25, 2015

  Super leuk, dit is echt iets voor mijn zus, ik heb daar echt geen geduld voor!  March 25, 2015

  Leuk! Ik moet ook weer gaan beginnen met zaaien hoor. Vooral spinazie is echt supermakkelijk en ik vind dat je echt verschil proeft met de spinazie uit de supermarkt!  March 25, 2015

  Oh-oh! Dit vind ik echt geweldig. Ik wil meteen een tuintje nu.


  Ikram

  March 27, 2015

  Met munt oppassen omdat die nogal kan woekeren! Het beste is om die apart te zetten of met houten planken er rond te werken.


  MySimplySpecial
  March 28th, 2015


  Goede tip! Ik heb munt nu in die bak staan, maar zodra het kan zal ik het verplaatsen naar een pot. Dankje!  April 9, 2015

  Toevallig heb ik vandaag precies hetzelfde als jou gekocht! Mijn vierkante moestuin pakket heb ik gekocht bij de intratuin voor 14,95 en heb ook 4 zakken speciale moestuingrond gehaald. Dankzij jou blog wist ik dat dit er was, bedankt.


  MySimplySpecial
  April 12th, 2015


  Wat leuk, graag gedaan! Ik ben benieuwd hoe het bij jouw tuintje zal gaan.  April 16, 2015

  Volgens mij heeft iedereen inderdaad de moestuintjes-gekte te pakken haha. Zelf heb ik helaas geen ruimte in mijn tuintje voor zo’n leuke moestuin als de jouwe, maar ik heb een paar leuke potten in mijn keuken staan en tot nu toe groeien ze al aardig!


  jan minkels

  April 28, 2015

  Ik heb samen met mijn kleindochter VITA 3,5 jaar moestuinjes van AH geplant,
  ze vind dit geweldig en ik natuurlijk ook.


  MySimplySpecial
  April 29th, 2015


  Wat leuk om dat samen met je kleindochter te doen! Doen de plantjes het goed?


  jan minkels
  April 29th, 2015


  ze doen het prima, we hebben afgelopen vrijdag een aantal uitgeplant in potten en bakken.


  Eli

  May 27, 2015

  leuke tips voor de beginnende moestuinier.

  http://www.makkelijkemoestuin.nl/


  MySimplySpecial
  May 27th, 2015


  Ja daar staat veel nuttige informatie op! Ik ontvang de nieuwsbrief al een tijdje.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie