Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien - My Simply Special
05/08/2015

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

De laatste update over mijn moestuin is al weer even geleden, dus het leek me tijd om jullie eens te laten zien hoe het ervoor staat. Ik ben zonder kennis over moestuinen met dit projectje begonnen en probeer steeds nieuwe dingen uit. Toch heb ik al wel het een en ander geleerd. Benieuwd wat? Ik deel het in deze post.

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

De moestuinbak

Kijk dit is hoe mijn moestuinbak er nu uitziet. Een deel is lekker groen en andere vakken zijn leeg. Nouja die vakken zijn niet echt leeg hoor, want elke keer dat ik een vak leegmaak door te oogsten zaai of plant ik meteen weer wat nieuws. Ja af en toe koop ik een kruidenplantje of babyplantjes bij een tuincentrum. Natuurlijk kan je gewoon zaaien, maar soms ben ik een beetje ongeduldig. Oeps!

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

Dit heb ik geleerd:

 • Wortels en radijsjes worden inderdaad misvormd als je de babyplantjes gaat verplaatsen. Ach, ze zijn nog wel lekker.
 • Als ik af en toe wat blaadjes van mijn sla en andijvie pluk groeit alles ook gewoon weer aan. Handig!
 • Ik moet een grote collectie naambordjes hebben want de inhoud van mijn bak verandert steeds.
 • Naaktslakken zijn vervelend! Sommige planten zitten ineens onder het slijm en er verschijnen gaten in de bladeren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eens kijken wat ik daar tegen kan doen…
 • Soms zijn er planten ineens op mysterieuze wijze verdwenen. Wie heeft mijn bieslook en dille opgegeten?

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

De potplanten

Zoals ik eerder al liet zien ben ik ook aan de slag gegaan met tomaten-, paprika- en komkommerplanten. Een deel daarvan staat binnen, twee plantjes staan in de moestuinbak en de rest staat in grote potten in de tuin. Ik vind het vooral leuk om te zien hoe groot deze planten al geworden zijn!

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

Komkommer

 • Komkommer doet het binnen zoveel beter dan buiten! Binnen kan ik regelmatig oogsten, buiten ziet de plant er heel erg zielig uit. (Al groeit er nog wel heel langzaam een nieuwe komkommer.)
 • Snackkomkommers kunnen behoorlijk groot worden!
 • Er wordt maar één komkommer tegelijkertijd echt groot. Pluk ze dus regelmatig zodat je vaak kan blijven oogsten.

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

Tomaten

 • Mijn tomaten doen het gek genoeg buiten beter. Vooral de planten met gele tomaten zijn enorm groot geworden.
 • Doordat deze planten zo groot en zwaar kunnen worden is het handig om in de gaten te houden of ze extra steun nodig hebben. Ik bind af en toe takken vast en plaats extra stokken.

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

Paprika

 • Welke paprika? Buiten worden mijn plantjes opgegeten en hebben ze erg veel moeite om groot te worden.
 • Binnen doen de plantjes het prima, maar verder dan deze ene paprika ben ik nog niet gekomen. Doe ik iets verkeerd?

Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien

Ja ik blijf het een leuk project vinden en ik heb nog een hoop te leren! Zijn jullie nog met een moestuin bezig?

 Categorieën: Food, Living
Tags:9 reacties op “Mijn moestuin voor beginners #8: oogsten en zaaien”

  August 5, 2015

  Nee ik heb geen moestuintje al lijkt het mij erg leuk. Bij de Intratuin ren ik ook altijd naar deze afdeling toe met groenten/fruit boompjes!  August 5, 2015

  Mega leuk! Ik heb op dit moment geen moestuintje, maar als ik op mijzelf ga wonen wil ik dit zeker hebben. Lijkt me zo ontzettend leuk!  August 5, 2015

  Wat een leuk blogje! Heel leuk om te zien wat je allemaal al hebt kunnen oogsten.  August 5, 2015

  Ik heb altijd gehoord dat slakken niet graag over koper gaan. Als je dus een draadje daarvan neerlegt, zullen ze er (hopelijk) niet overheen gaan. Ook heb je korrels die ze opeten, maar ik dat ik weer een drastische aanpak… Escar-Go zijn wel goede korrels, want het is geen gif! Dus als b.v. egels ze opeten, gebeurt er niks met de egels


  MySimplySpecial
  August 10th, 2015


  Dankje, dat zijn fijne tips! Ik ben nu iets met een speciale borstel aan het proberen, maar volgens mij is dat nog niet de oplossing helaas.  August 5, 2015

  Lijkt me zo leuk om later ook een dergelijk moestuintje te hebben! Altijd verse groenten bij de hand en je wéét dat ze gezond zijn en niet nodeloos bespoten  August 5, 2015

  Zo dat is goed gegroeid, erg leuk!  August 6, 2015

  Ik heb een heleboel zaadjes liggen, maar volgens mij kan ik beter wachten tot volgend jaar om te planten. Werkt dat nu echt, binnen?


  MySimplySpecial
  August 10th, 2015


  Sommige dingen kan je nu nog zaaien, voor andere is het inderdaad al wat te laat. Maar ja hoor, binnen werkt het prima. Vooral mijn komkommerplant doet het super en ik heb ook wel eens een peperplant gekweekt die het super deed!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie