My curated closet - deel 2 - My Simply Special
07/01/2019

My curated closet

Een paar weken terug deelde ik in deze post al een deel van de stappen die ik zette aan de hand van het boek The curated closet in mijn zoektocht naar een betere garderobe. Ik analyseerde mijn outfits, verzamelde inspiratie en maakte een overzicht van wat ik leuk vind. Maar hoe zorg ik ervoor dat ik kledingstukken heb die goed bij elkaar passen en wat heb ik eigenlijk nodig? In deze post lees je daar meer over!

My curated closet

Stap 8: Lifestyle

Een garderobe moet bij je stijl passen, maar ook bij je leven. Aan de hand van een aantal stappen breng je in kaart hoe jouw leven er uit ziet en wat je daar voor kleding voor nodig hebt. In mijn geval kan ik de kleren die ik thuis draag ook gewoon naar kantoor aan, dus dat maakt alles een stuk makkelijker. Op basis van twee normale weken kom ik op het volgende lijstje activiteiten en hoe vaak dat voorkomt:

 • Casual (werken vanuit huis, thuis met Liam, afspreken met vrienden): 9 keer
 • Werk (bijna hetzelfde als ‘casual’, maar net iets verzorgder): 5
 • Thuis chillen (‘s avonds als ik thuis ben of een rustige zondagochtend): bijna dagelijks
 • Semifancy (date night, feestje, zakelijke events etc): af en toe
 • Chique (speciale etentjes, feestdagen, bruiloften): af en toe
 • Sport: zou minstens 2 keer per week moeten zijn…

Als ik hier naar kijk, dan trek ik de conclusie dat ik meer kleren nodig heb die geschikt zijn voor zowel thuis als werk (dat wist ik al), maar ook dat ik best wat aandacht mag schenken aan fijne chill outfits. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds, als Liam op bed ligt, wat comfortabels aan te trekken. Als ik eerlijk ben, zijn dat toch vaak truien die ik niet meer mooi genoeg vind voor overdag en broeken die eigenlijk niet heel goed zitten. Dat kan beter!

Verder vind ik het belangrijk dat kleren comfortabel zijn en ik er goed in kan bewegen, zeker als ik bij Liam ben. Ik heb een paar jaar veel blazers en hakken gedragen, maar beide komen nu bijna alleen maar uit de kast voor speciale gelegenheden. Hoe leuk ik ze ook vind. Blazers van stretchy stofjes zijn trouwens een ideale uitvinding, maar heel lastig te vinden. Ik heb er al jaren een in de kast en daar zou ik er echt wel meer van willen hebben. Ze zijn comfortabel, kunnen makkelijk in de tas/koffer zonder dat ze lelijk worden en ze zien er netjes uit. Win win!

My curated closet

Stap 9: Balans

Het idee is dat je een garderobe samenstelt waarbij je alle items naar hartenlust kan combineren tot heel veel verschillende outfits. De schrijfster van het boek zegt dat je daarvoor basics nodig hebt, ‘key pieces’ en ‘statement pieces’. De laatst is daarbij het minst basic en ze zegt dat de invulling hiervan voor iedereen anders is. Voor de een zullen schoenen met hoge hak een basic zijn, terwijl het voor iemand anders een key piece is. Door items uit de drie categorieën op verschillende manieren te combineren, kan je je garderobe laten werken voor verschillende gelegenheden.

Mijn key pieces:

 • sneakers
 • normale laarzen
 • truien
 • vesten
 • jeans
 • wollen jassen
 • items met streepjes

Mijn statement pieces:

 • knielaarzen
 • wollen jurken
 • mouwloze blazer
 • gekleurde schoenen

Mijn basics:

 • enkellaarsjes
 • basic tops/shirts
 • sjaals

My curated closet

Stap 10: Kleurenpallet

Als een houvast voor het samenstellen van een garderobe, kan je een kleurenpallet maken. In het boek wordt er veel over uitgelegd, maar een hele korte samenvatting is dat je zo’n pallet samenstelt uit drie delen:

 • Main colors: dit zijn favoriete stijlkleuren/de kleuren die je het meest draagt of zou willen dragen. In mijn geval zijn dat zwart, grijs tinten en diep rood (die laatste heb ik nog niet zo veel)
 • Accent colors: deze kleuren zorgen voor afwisseling en draag je zelden van top tot teen. De lichtblauw in mijn kleurenpallet staat voor lichtblauwe jeans
 • Neutral colors: deze ondersteunen de rest van de kleuren en brengen alles in balans. Voor mij zijn dat donkerblauwe jeans en wit.

My curated closet

Stap 11: Outfit formules

In het boek lees je dat veel mensen een soort uniform hebben, of op z’n minst een paar outfit formules die ze vaak dragen. Door je eigen formules op te stellen en dan voor alle elementen een paar varianten te kopen, kan je veel verschillende outfits samenstellen die bij je passen. Voor mijn gevoel werkte ik onbewust al met dat soort formules en was dat een beetje saai. Na het lezen van het boek weet ik dat het helemaal oké is en dat ik ook gewoon daarbinnen kan variëren.

Outfit formules die ik nu draag:

 • ballerina’s/sneakers/laarzen + skinny jeans + shirt + lang vest
 • ballerina’s/sneakers/laarzen + skinny jeans + shirt + jasje
 • ballerina’s/sneakers/laarzen + skinny jeans + trui (+sjaal)

Nieuwe outfit formules die ik zie op mijn Pinterest board:

 • laarzen + gebreide jurk
 • enkellaarzen + skinny jeans + shirt + leren jas
 • enkellaarzen + skinny jeans + shirt + lang vest
 • (enkel)laarzen + skinny jeans + shirt/trui + mouwloze blazer

Mijn selectie uit bovenstaande lijstjes:

 • sneakers/enkellaarzen/laarzen + skinny jeans + shirt + lang vest
 • sneakers/enkellaarzen/laarzen + skinny jeans + trui +sjaal
 • enkellaarzen/laarzen + skinny jeans + shirt/trui + mouwloze blazer
 • laarzen + gebreide jurk

Nu is het de bedoeling om te kijken naar wat je al in huis hebt aan ‘ingrediënten’ voor deze formules en wat je toe zou willen voegen. Ik zal mijn lijst hier niet helemaal uitschrijven, maar mijn conclusie is vooral dat ik variatie mis wat betreft schoenen en gebreide jurken heb ik niet/nauwelijks.

My curated closet

Stap 12: Shopping list

Nu je alles geanalyseerd hebt, kan je al je inzichten en kennis combineren tot een shopping list. Uiteraard mag je die steeds aanpassen door details toe te voegen, items weg te halen en ook toe te voegen. Zeker als je voor een compleet nieuwe stijl gaat, is het handig om daar rustig aan te wennen en indien nodig bij te sturen. Dit is mijn eerste versie:

 • blauwe top
 • paarse top
 • zwarte top
 • witte top
 • rode, nette blouse
 • zwarte, nette blouse
 • gestreepte trui
 • paarse trui
 • rode trui
 • zwarte trui, fitted
 • zwarte trui, oversized
 • lang, rood vest
 • lang, wollen donkergrijs vest
 • grijze laarzen (of andere kleur dan zwart)
 • grijze of zwarte enkellaarzen, goed sluitend bij de enkel (lage hak?)
 • grijze of zwarte sneakers?
 • wollen jurken
 • 1 of 2 comfy broeken voor thuis
 • subtiele kettingen
 • dikke, crèmekleurige sjaal

My curated closet

Stap 13: Shoppen

Nu je een lijstje hebt gemaakt, is het natuurlijk de bedoeling om te gaan shoppen! Het fijne is dat er in het boek uitgelegd wordt waar je op kan letten, hoe je miskopen kan voorkomen en hoe ja kan zien of kleding kwalitatief goed is. Ik ga dat niet allemaal hier uitleggen, maar nuttig was het wel. Ik ben inmiddels druk aan het zoeken naar de items op mijn lijstje, maar dat blijkt nog behoorlijk lastig. Er is veel te koop, maar nooit precies wat ik zoek. Dit is dus niet een projectje voor een dag, maar ik blijf gewoon zoeken en langzaamaan kom ik vast wel mooie items tegen.

Via Instagram Stories vroeg ik een tijd terug waar jullie kwalitatief goede kledingstukken kopen voor redelijke prijzen. (Het mocht best iets duurder dan H&M.) Ik kreeg daar heel veel reacties op, dus bij deze deel ik de hele lijst (de sterretjes betekenen dat de merken meerdere keren genoemd zijn):

 • Cos*
 • &other stories*
 • Steps*
 • WE*
 • Zara*
 • Vero Moda*
 • Vila*
 • River Island*
 • Costes*
 • Selected Femme*
 • Darling Amsterdam
 • Things I like things I love
 • Asos
 • Studio Anneloes
 • Esprit
 • Monki
 • Pull&Bear
 • Nelly
 • Pieces
 • Zalando
 • Object
 • Didi
 • @besodifferent in Rotterdam
 • Zusss (2x)
 • C&A, Hema, Zeeman
 • H&M trend
 • Otrium.nl
 • Claudia Strater (voor basics)
 • Believe mode
 • Massimo Dutti
 • Bellamy
 • Flippa K.
 • Everlane
 • Uniqlo
 • Juttu
 • Opus (in de sale)
 • @besodifferent in Rotterdam
 • tape a l’oeil
 • cotton collectie van the sting
 • okaidi
 • tao
 • abc

My curated closet

Stap 14: Fitting & foto’s

De laatste tip uit het boek die ik met jullie wil delen, is dat je een keer een fitting kan doen. Het idee is dat je dan zo veel mogelijk leuke outfits samenstelt met de kleding uit je kast en die dan ook tot in de puntjes stylet. Zo kan je jezelf echt uitdagen om nieuwe combinaties samen te stellen en het maximale uit je kleding te halen. Heb je een leuke outfit? Maak er dan een foto van! Op het moment dat ik deze post type, heb ik nog niet de tijd genomen om dit te doen. Elke keer dat ik een leuke outfit aanheb, maak ik wel snel een foto voor ik de deur uit ga. Die sla ik vervolgens allemaal op in een speciaal mapje op mijn telefoon. Handig als je ‘s ochtends niet weet wat je aan moet trekken!

Dagboek: Romano's verjaardag & een bruiloft

Het lezen van het boek en het doorlopen van de stappen heeft me het gevoel gegeven dat ik weet wat ik wil, wat er bij me past en wat ik nog nodig heb om mijn kast aan te vullen. Het daadwerkelijk vinden van de juiste items kost tijd en dat is ook prima. Voor nu ga ik daar lekker mee aan de slag en binnenkort ga ik een keer zo’n fitting organiseren. En het voorjaar? Dan ga ik de stappen gewoon nog een keer snel doorlopen voor het nieuwe seizoen!

Zijn jullie helemaal happy met je garderobe?Categorieën: Fashion, Inspiratie4 reacties op “My curated closet – deel 2”

  January 7, 2019

  Heel leuk dat je dit deelt! Je hebt me ook geinspireerd door die vorige post over je outfits, zelf heb ik al best weinig kleren (vind ik zelf, nog altijd meer dan m’n vriend) maar ook daarbinnen zijn weer items die ik amper draag. Dat kan beter! Ik ga binnenkort a la Marie Kondo alles uitstallen en beslissen waar ik écht blij van word. Ken je de serie ‘tidying up’ op Netflix? Daarin komen ook tips voorbij, al is dat meer bedoeld voor opruimen & minimaliseren, en niet zozeer voor het vinden van je eigen stijl (al hangt dat er wel mee samen).


  Chris

  January 8, 2019

  Margot,

  Super dat je dit allemaal hier uitlegt ik heb er al veel van gebruikt. En nu ga ik ook foto’s maken vorige zondag zei me iemand je ziet er goed uit en je outfit is heel mooi dus dacht ik foto maken en bijhouden.
  Bedankt je maakt me blij !!!!  January 8, 2019

  Hallo
  Ik heb 5 jaar geleden een kleuranalyse gedaan.
  En nooit meer een miskoop gedaan, erg leuk om te doen.
  Je komt erachter wat je wel/niet mooi staat.
  Ik kwam er als hefsttype uit,

  Gr, Annie  January 10, 2019

  Je maakt me echt enthousiast om dit ook te gaan doen! Zo ben je echt vele bewuster met kleding bezig en weet je goed welke outfits bij je passen en hoe je gericht kleding kan kopen! Echt een leuk boek. Fijn dat je deze tips deelt. Ik wil hier zelf ook mee aan de slag gaan en kijken wat het voor mij kan opleveren! Zo interessant!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie