Organiseer je foto's - My Simply Special
15/06/2016

Organiseer je foto's

Elke dag maak ik wel foto’s. Ik vind het een heerlijke manier om mooie plaatjes en herinneringen te verzamelen. Maar hoewel al die foto’s leuk zijn, als je niet oplet heb je er heel snel heel veel en kan je niks meer terugvinden. Vandaag vertel ik jullie daarom hoe ik mijn foto’s organiseer, zowel mijn ‘echte’ foto’s als mijn digitale exemplaren.

Organiseer je foto's

Babyalbum

Laten we bij het begin beginnen. Ja, dit ben ik! Mijn moeder heeft een paar mooie fotoalbums gemaakt van mijn eerste levensjaren. Heel erg leuk om doorheen te bladeren af en toe! Deze albums staan gewoon netjes in een kast.

Tip: Bewaar je fotoalbums in een kast met een deur zodat de ze redelijk stofvrij blijven.

Losse foto’s

Ik weet niet precies tot wanneer die albums gaan, maar daarna volgt in elk geval een periode waarvan ik het een en ander aan losse foto’s heb. Die zijn nooit ingeplakt, maar ook nog niet door mijzelf gemaakt. Deze losse foto’s bewaar ik in een doos.

Tip: Als je veel losse foto’s hebt kan je met behulp van stukjes karton tabbladen maken. Zo kan je alles makkelijk terugvinden.

Organiseer je foto's

Insteekmapjes

Nu hebben kinderen al vrij jong een telefoon waar ze foto’s mee kunnen maken, maar toen ik jonger was, was dat nog niet het geval. Toch ben ik ergens ook wel foto’s gaan maken en die liet ik dan netjes ontwikkelen. Mijn creaties heb ik netjes op volgorde in kleine albums gestopt met allemaal van die insteekhoesjes. Dit zijn niet de meest mooie albums, maar ze zijn niet duur, je kan je foto’s er makkelijk instoppen en je kan erdoorheen bladeren zonder dat de foto’s vies worden.

Tip: Label je albums voor een goed overzicht.

Digitaal

Ik begon met het lenen van mijn vaders camera, maar toen ik ging studeren had ik al snel zelf een digitale camera nodig om mijn werk vast te kunnen leggen. Door de jaren heen heb ik steeds meer digitale foto’s verzameld en inmiddels heb ik een fijn systeem ontwikkeld voor het organiseren van al die bestanden. Voor elke gebeurtenis maak ik een map en die geef ik een naam. Ik begin met het jaar, dan de maand en dan de omschrijving en dan krijg je zoiets als ‘2015, 12 – kerst’ of  ‘2016, 03 – pre-wedding shoot’. Op deze manier komen de mappen heel netjes op volgorde te staan en herken ik ook meteen wat het is. Oh, en voor mijn vakanties doe ik hetzelfde!

De enige uitzondering is mijn map met random foto’s van Romano en mij of dingen die we samen gedaan hebben. Dit zijn vaak enkele foto’s en ik vind het niet zo nuttig om daar steeds mappen voor aan te maken. Deze foto’s categoriseer ik alleen per jaar.

Organiseer je foto's

Albums

Het nadeel van digitale foto’s is dat je wat minder makkelijk even door je vakantiefoto’s kan kijken. Natuurlijk kan het wel, maar het is toch anders om dat achter je computer te doen. Een tijdje terug heb ik een fotoalbum laten drukken van een familievakantie als cadeautje voor mijn vader. Ik had zelf al wel een paar van dat soort albums in de kast liggen van vakanties van wat langer terug, maar de laatste jaren ben ik daar zelf niet zo actief mee bezig geweest. Zonde! Ik heb dus nog een versie gemaakt van dat boek voor mijn vader, met net wat meer foto’s van Romano en mij. Vervolgens heb ik ook meteen een boek gemaakt van onze vakanties naar Amerika en Bali. Je moet er even voor gaan zitten, maar het is zo leuk om weer met die foto’s bezig te zijn en het is nog leuker om na een paar dagen door je boek heen te kunnen bladeren. Mijn vaders boek en mijn eigen boeken heb ik trouwens besteld bij Webprint.nl en ik heb gekozen voor de XL boeken (met harde kaft en mat fotopapier) en die zien er prachtig uit.

Tip: Maak van elke vakantie een mooi fotoboek en laat het drukken. Doe dit eventueel ook van elk jaar met daarin een overzicht van de leukste en belangrijkste momenten van dat jaar.

Organiseer je foto's

Telefoon

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn telefoon staat al snel vol met foto’s als ik niet oplet. Nu heb ik ‘m zo ingesteld dat mijn foto’s automatisch geüpload worden naar mijn Dropbox. Zo heb ik altijd een backup en kan ik mijn foto’s meteen makkelijk uitzoeken en opslaan in mijn mappen als ik achter mijn laptop ga zitten. Vervolgens gooi ik dan de meeste foto’s meteen van mijn telefoon af.

Tip: Stel je telefoon zo in dat je foto’s automatisch opgeslagen worden in je Dropbox (of een andere cloud-optie) en maak ook regelmatig een backup van de foto’s op je computer.

Organiseer je foto's

Weggooien

Het leuke en tegelijkertijd het risico van digitale fotografie is dat je heel makkelijk en kosteloos veel foto’s kan maken en dat je daarna de beste kan selecteren. Heel handig, maar dan moet je eigenlijk ook wel een deel weggooien. Dit geldt voor de foto’s die je met je telefoon maakt maar ook voor je vakantiefoto’s.

Tip: Zoek na je vakantie je foto’s uit. Gooi een deel weg (wees kritisch) en maak meteen een selectie voor een fotoboek. Die selectie kan je ook vast aan vrienden en familie laten zien als die niet kunnen wachten tot je het album gemaakt hebt.

Hebben jullie nog goede tips voor het organiseren van foto’s? Ik ben benieuwd!

Geschreven-RCategorieën: Living, Organiseren
Tags:Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie