Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen - My Simply Special
20/11/2017

Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen

Een zwangerschap en bevalling zijn behoorlijk zwaar voor je lichaam. In Nederland hebben we gelukkig goede medische zorg, maar er zijn een heleboel landen waar het er een stuk slechter voor staat. Het mooie is wel dat je heel makkelijk een klein beetje kan helpen. Waar ik het over heb? Je kan de ongebruikte materialen uit je kraampakket inleveren om zo een bijdrage te leveren aan een betere hygiëne tijdens bevallingen in ontwikkelingslanden.

Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen

Even googlen

(Edit: Ik schreef deze post al in de het tweede trimester van mijn zwangerschap.) Sinds ik zwanger ben, lees ik natuurlijk regelmatig van alles over zwanger zijn, de bevalling en het hebben van kinderen. Ik weet al niet eens meer waar ik het tegenkwam, maar ergens las ik iets over Stichting Baby Hope. De informatie was heel beperkt, dus ik maakte er een aantekening van om het eens te googlen. Inmiddels heb ik dat gedaan en weet ik zeker dat, als ik materialen uit mijn kraampakket over hou, ik die in wil gaan leveren. (Edit: Inmiddels heb ik mijn spullen heel makkelijk bij iemand bij mij in de buurt af kunnen geven.)

Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen

Over Stichting Baby Hope

Ik zal even bij het begin beginnen. Stichting Baby Hope bestaat sinds 2003 en is opgericht door een moeder die haar ongebruikte kraampakket niet wilde weggooien. Het doel van de stichting is het verbeteren van de verloskundige voorzieningen in buitenlandse ziekenhuizen. Ze zeggen hierover:

Het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen en kraamvrouwen is in veel landen hoog. Het verminderen van moeder- en kindsterfte is niet voor niets opgenomen in de millennium doelstellingen die wereldwijd aandacht krijgen. Dit willen wij realiseren door het inzamelen van ongebruikte materialen uit Nederlandse kraampakketten. In de praktijk blijkt namelijk dat vaak maar een klein deel van het door de zorgverzekeraar ter beschikking gestelde kraampakket wordt gebruikt. Het restant wordt na verloop van tijd weggegooid, terwijl het een basis kan zijn voor betere hygiëne tijdens bevallingen in ontwikkelingslanden. Het kan de levens van andere baby’s en kraamvrouwen redden!

De materialen die ingezameld worden, gaan naar landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. En dat inzamelen? Dat kan via honderden inzamelpunten in heel Nederland. Op de website staat hier een overzicht van alle locaties, zodat je makkelijk iets kan vinden bij jou in de buurt. Het inzamelen wordt, als ik het goed begrijp, voornamelijk gedaan door vrijwilligers. Door het telefoonnummer te bellen van de vrijwilliger bij jou in de buurt kan je een afspraak maken over het langsbrengen van de spullen.

Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen

Wat kan je inleveren?

Maar welke spullen kan je dan inleveren? Op de website vond ik een handig overzicht en daaruit blijkt dat je nog veel kan bewaren. Van sommige spullen mag zelfs de verpakking al aangebroken zijn. 

Uit het kraampakket:

 • Navelklemmetjes in onaangebroken verpakking
 • Verbandwatten (mag aangebroken verpakking zijn)
 • Desinfecterende zeep, latex handschoentjes en plastic schorten
 • Gaasjes in onaangebroken verpakking
 • Kraam-, maand- en inlegverbanden (mogen aangebroken verpakkingen zijn en ook dingen die je zelf bij de drogist gekocht hebt)
 • Celstof matjes, onderleggers en matrasbeschermers
 • Flesjes alcohol (mag aangebroken verpakking zijn)
 • Rolletjes luiertape
 • Stretch gaasbroekjes

En verder (in onaangebroken steriele verpakking):

 • Urine katheters
 • Spuiten en naalden
 • Slijmuitzuigapparaatjes

Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen

Meer informatie

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze informatie en dat we zo met z’n allen meer mensen kunnen helpen. Mocht je nou meer willen weten over de stichting dan kan je een kijkje nemen op de website. Hier vind je bijvoorbeeld details over de projecten die gesteund worden en een webshop en rekeningnummer voor als je geen kraammaterialen hebt, maar wel wil helpen.

Kenden jullie Stichting Baby Hope al?Categorieën: My Life, Zwanger1 reactie op “Stichting Baby Hope: Doneer je ongebruikte kraammaterialen”
  Christine

  November 20, 2017

  Nee, ik kende het nog niet, bedankt voor je artikel!
  Hopelijk kan ik in de toekomst inderdaad op zo’n manier ergens helpen met overgeschoten kraampakketspullen!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie